BREZNO. Podľa naslovovzatého odborníka, na Slovensku má záhradku asi 800 000 rodín. Ak by sme rátali, že jedna rodina má približne štyroch členov, asi 3 milióny 500 000 ľudí konzumuje svoje vlastné produkty, ostatní sú odkázaní len na dovoz.
Ďalšie stretnutie je plánované na marec
V rámci projektu obnovy historického ovocného sadu na Banisku v apríli pricestoval do Brezna profesor Ivan Hričovský. Záujem o besedu bol veľmi veľký, preto sa mesto rozhodlo v takýchto podujatiach pokračovať.
Po viac ako pol roku v Brezne opäť privítali nestora slovenského ovocinárstva a záhradkárstva, tentokrát v mestskom dome kultúry. Napriek tomu, že bolo nepriaznivé počasie a vonku poriadne pršalo, ľudia si stretnutie so vzácnym človekom nenechali ujsť.
„Považujem to za nadviazanie spolupráce, ktorá by mala byť vo vašom okresnom meste aspoň dvakrát do roka. Na jar v marci opäť plánujem prísť do Brezna a pod vedením mesta vyberieme asi tri – štyri záhrady, v ktorých budeme robiť praktické ukážky rezu jabloní, hrušiek, ríbezlí, egrešov, malín, černíc. Srdečne už teraz pozývam širokú verejnosť, praktická ukážka má cenu zlata, “ povedal tesne pred začiatkom besedy Ivan Hričovský, ktorého na pôde zrekonštruovaného kultúrneho stánku privítali vedúca útvaru primátora Dominika Predajnianska a viceprimátor Martin Juhaniak.
Najväčšie zastúpenie v sadoch majú jablká
Profesor Ivan Hričovský tentokrát prednášal na tému Jesenné práce v záhrade. Ako v úvode besedy povedal, na Slovensku ich máme 76 tisíc ha, čo je však na škodu, mladá generácia uprednostňuje väčšinou okrasné záhradky.
Slabá úroda ovocia sa odráža aj na chode páleníc Čítajte„Viacerí sa ma pýtajú, ako je to s ovocím, ktoré dovážame. Keď som učil na univerzite v Nitre, boli sme vo Francúzsku, kde som sa zaujímal o to, koľkokrát postrekovali jablká. Odpovedali, len 25-krát. A takéto ovocie vozia aj k nám. Preto jabĺčka pred jedením vždy umyte a okolo stopky vyrežte, tam sa koncentruje chémia.“