BANSKÁ BYSTRICA. To, že fašiangové obdobie začína tromi kráľmi a končí popolcovou (škaredou) stredou, vedia mnohí. Známe je tiež, že vznik fašiangov siaha až do antiky a slávili sa vo všetkých vrstvách, stavoch či triedach spoločnosti.
Ja vnímam fašiangové obdobie ako prechod z vianočného „módu“ späť do reálneho života. Aby tento prechod nebol taký krutý ako vyzerá, spája sa s ním dobré jedlo. Hodovanie je totiž prípravou na blížiaci sa štyridsať-dňový pôst.
Všetci však vieme, o čom fašiangové obdobie naozaj je. No predsa o šiškách! Šišky, pampúšiky či fánky sú súčasťou našej kuchyne pri mnohých príležitostiach. Narodenie dieťaťa, návšteva šestonedieľky aj sezónne práce boli sprevádzané vôňou tejto vyprážanej pochúťky.