Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Lesy SR otvorili prvú predajňu, kde ponúkajú svoje lesnícke pochúťky

Divinu v obchodoch nájdeme len výnimočne,lesníci to chcú zmeniť.

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA. Štátny podnik Lesy SR otvoril v piatok vo svojej budove generálneho riaditeľstva v Banskej Bystrici prvú predajňu na Slovensku, ktorá pod značkou Lesnícke pochúťky ponúka širokej verejnosti celú škálu výrobkov z ich produkcie. Nájde v nej mrazené mäso z diviny, salámy a klobásy najmä z jeleňa a daniela, mrazené ryby, vlastné akostné odrodové vína, stopercentnú sušenú šípkovú dužinu, sušené lesné ovocné plody, džemy, med, ale i lesnícke publikácie, spoločenské hry či suveníry.

"To, o čom Lesy SR hovorili a viac ako rok pripravovali, sa dnes stalo skutočnosťou. Taká podniková predajňa tu za roky existencie štátneho podniku doteraz nebola. Ponúka to, čo je v našich lesoch a čo tam rastie. Divinu v obchodoch nájdeme len výnimočne. Naším cieľom je prinavrátiť ju slovenským spotrebiteľom. Divina zo slovenských lesov má výbornú kvalitu a máme jej dostatok. Som rada, že aktuálnemu vedeniu štátneho podniku sa podarilo začať výrobu potravín z diviny. Rozširuje tým svoje portfólio produktov o atraktívne a stopercentne slovenské potraviny," zdôraznila na otvorení predajne ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) s tým, že cieľom je, aby podobné predajne boli aj v iných regiónoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Lesníci kupujúcim ponúkajú vákuovo balené mrazené mäso z jeleňa, srnca, daniela, muflóna alebo diviaka v kuchynskom, zhruba kilogramovom balení. "Chceli sme vytvoriť priestor, v ktorom by návštevníci našli informácie o našej činnosti, a tiež si mohli zakúpiť naše výrobky. Mimoriadne sme hrdí na vlastnú produkciu exkluzívnych mäsových výrobkoch z diviny ako rôzne salámy a klobásy. Hľadali sme tú najlepšiu receptúru a myslím, že sa nám to podarilo," konštatoval Marian Staník, generálny riaditeľ Lesov SR.

Ako vysvetlil, ich mäsové výrobky vrátane šunky sú jedinečné tým, že majú najvyšší podiel diviny na slovenskom trhu. Pochádza predovšetkým z vlastných režijných poľovných revírov, ktoré sú v ich užívaní. Mäso sa spracováva v Odštepnom závode Topoľčianky, ktorý je pod stálym veterinárnym dohľadom. Mäsové výrobky neobsahujú alergény ani geneticky modifikované organizmy.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako Staník dodal, vína z ich produkcie si dlhodobo udržiavajú vysoký štandard kvality a získali viacero ocenení na rôznych vinárskych súťažiach. Vlastná podniková vinica je situovaná vo vinohradníckej obci Topoľčianky, ktorá patrí do Zlatomoraveckého vinohradníckeho rajónu a Nitrianskej vinohradníckej oblasti.

Zámerom lesníkov je do priestoru, v ktorom sa kupujúci cíti ako v malom lese, dotiahnuť deti, a preto pre ne vytvorili akúsi "lesoučebňu", kde budú robiť vzdelávacie aktivity a hovoriť im, o čom je príroda, les a čomu sa venujú.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  2. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  5. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  6. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  7. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 800
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 11 857
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 570
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 9 462
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 481
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 014
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 845
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 214
  9. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 764
  10. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 5 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Branislav Gröhling navštívil v piatok viaceré banskobystrické základné a stredné školy, ale aj Univerzitu Mateja Bela.

13 h
Ilustračné foto.

Do podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu zapoja v rámci Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici expozície v Tihányiovskom kaštieli a Matejovom dome.

14 h
Ilustračné foto.

Do vznikajúcej koncepcie rozvoja športu v Banskej Bystrici majú byť zapracované zmysluplné návrhy obyvateľov, športovcov, športových klubov a organizácií, ktoré v meste pôsobia.

16 h
Ilustračné foto.

Trolejbusy a autobusy v Banskej Bystrici budú od pondelka jazdiť podľa pôvodných cestovných poriadkov v režime bežného školského roka.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvedica s dvomi malými prechádzala cez pole.

13. máj

Nad mestom sa šíri čierny dym. Oheň hasia hasiči z Levíc a Vrábeľ.

18 h

Ligová licencia pre budúcu sezónu? Vraj určite áno!

13. máj

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin, tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k zlepšeniu situácie. Bez neho môžeme rátať s ďalšou vlnou.

13. máj

Už ste čítali?