BANSKÁ BYSTRICA. So začiatkom apríla sa malo v Banskej Bystrici začať obdobie sezónnych terás, kedy námestie praská vo švíkoch a podnikatelia sa majú čo oháňať.
Všetko zmenila mimoriadna situácia, spojená s hrozbou šírenia nového koronavírusu. Námestie je vyľudnené, terasy chýbajú a podnikatelia majú hlavu v smútku. Zatiaľ nik nevie, ako dlho to potrvá a s akými stratami treba počítať. Pre niektorých môže byť toto obdobie likvidačné. Naznačuje to aj Martin Repaský, predstaviteľ Cechu hostinských v Banskej Bystrici. Cech združuje podnikateľov v oblasti gastronómie, majiteľov kaviarní, barov, či cukrární. „Niektoré prevádzky fungujú aspoň v obmedzenom režime, môžu napríklad robiť rozvoz jedla, ale aj tých sa dotkne toto obdobie výrazne. Už teraz avizujú, že pokles je na úrovni asi 60 percent. Iní to majú ešte horšie, lebo nemôžu mať otvorené vôbec,“ dodal.