Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Martina z Banskej Bystrice vyrába ekologické voskobaly

K výrobe udržateľných obalov na potraviny ju priviedlo najmä cestovanie po Novom Zélande, kde strávila spolu s priateľom takmer rok.

Martina našla inšpiráciu na Novom Zélande. Martina našla inšpiráciu na Novom Zélande. (Zdroj: archív MI)

BANSKÁ BYSTRICA. Mladá Slovenka sa podnikaniu začala venovať len nedávno. K výrobe udržateľných obalov na potraviny ju priviedlo najmä cestovanie po Novom Zélande, kde strávila spolu s priateľom takmer rok. Z malej výrobne voskových fólií sa stáva úspešná firma, ich značka žne totiž úspech nielen doma, ale i v zahraničí.

Všetko to začalo pred tromi rokmi. Martina Ivanová spolu s priateľom Tomášom opustili svoj dovtedajší život a sľubnú kariéru v Prahe. ,,Obaja sme pracovali v digitálnom svete. Kým ja som bola zamestnaná v reklamnej agentúre, Tomáš sa venoval prevažne fotografovaniu,“ opisuje ich dovtedajší život iba 28-ročná podnikateľka. ,,Už dlhšie bolo naším spoločným snom vycestovať na niekoľko mesiacov niekam preč. Chceli sme načerpať inšpiráciu, získať nové skúsenosti a možno aj nájsť niečo, čomu by sme sa spoločne mohli venovať po návrate domov,“ dodáva Martina, ktorá si spolu s priateľom počas svojej cesty vyskúšala niekoľko rôznych zamestnaní.

Skryť Vypnúť reklamu

Zážitky aj inšpirácie z Nového Zélandu

Na potulkách po Novom Zélande vo svojej skromne zariadenej dodávke spoznali mnoho priateľov a pozbierali nespočetné množstvo zážitkov, ktoré ich doviedli k výrobe voskových obalov. ,,Život na Zélande je finančne náročný. Dvakrát si rozmyslíte, či si niečo kúpite, alebo si navaríte vlastné jedlo. Keďže sme si zvolili druhú možnosť, popri neustálom presúvaní sa sme celkom skoro zistili, že je dosť zložité udržať potraviny čerstvé tak, aby boli použiteľné v čo najdlhšom čase,“ hovorí Bystričanka. ,,Navyše, veľmi nás trápil pohľad na množstvo vzniknutého odpadu, aj preto sme chceli vytvoriť ekologickejšiu formu obalov, ktorá by nahradila bežnú plastovú fóliu, papierové vrecko, alobal, či iné,“ dopĺňa myšlienku konceptu Martina, ktorá vďaka projektu so svojim partnerom navyše priniesla aj ďalšie zmysluplné využitie včelieho vosku, a podporuje tak lokálnych včelárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Pustili sa do toho s nadšením

Po návrate domov sa dvojica pustila do realizácie ich nápadu. ,,Začali sme vybavovaním všetkých licencií, ktoré boli potrebné k začatiu našej činnosti. Prvé obaly sme testovali sami, prípadne sme zopár kúskov posunuli našim známym, aby sme sa uistili, že účel naozaj plnia,“ spomína si na začiatky Martinin priateľ Tomáš.

Prvá edícia obalov pod značkou Peelo sa vypredala takmer okamžite. ,,Uvedomovali sme si, že podobný produkt na lokálnom trhu chýba. Obal z včelieho vosku si môžete vyrobiť síce aj podomácky, ale my sme tie naše obohatili o zložky, ktoré spolu s včelím voskom majú vynikajúci antibakteriálny účinok a naozaj tak spomaľujú vysychanie potravín,“ dodáva druhý člen tímu Peelo, Tomáš Bukoven.

Dnes ich voskové obaly poznajú doma i v zahraničí. ,,Pravidelne sa stretávame s dopytom na Slovensku i v Čechách. Naši zákazníci si produkt obľúbili a používajú ho či na prikrytie zarobeného kvásku, na zabalenie odrezanej zeleniny či ovocia, alebo na chutnú desiatu na horskú túru. Kým nenastali ťažké časy spojené s koronakrízou, s produktom sme aktívne chodievali medzi ľudí – na markety najmä v Prahe. Tešíme sa, že sa situácia pomaly zlepšuje a my tak môžeme predstaviť náš produkt osobne,“ dopĺňa Tomáš.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky dizajny je stále možné zakúpiť si aj cez e-shop.

Ideálna voľba pre deti

,,Medzi produkty sme zaradili aj niekoľko noviniek. Okrem nových bavlnených vrecúšok na potraviny sme tiež nadviazali spoluprácu s detskou slovenskou značkou Loowfat kids a spoločne sme vytvorili produkt určený priamo pre deti. Práve takto máme možnosť viesť mládež k zodpovednému správaniu k planéte už od útleho veku,“ prezrádza o súčasnom fungovaní firmy Martina Ivanová, ktorá spolu s partnerom vymyslela navyše efektívne a ekologické využitie odpadu z výroby. ,,Počas krízy sme ušili zo zvyškov látky z našich produktov ochranné rúška, ktoré sme balili k objednávkam uskutočneným cez náš online obchod. V súčasnosti je možné nevyužitý odpadový materiál využiť ako zápalnú zmes, ktorá sa zíde napríklad pri letných grilovačkách,“ dodáva s úsmevom. Dvojica v poslednej dobe výrobu žiadaných produktov rozšírila a presunula do väčších priestorov.

Ako si vyrobíte podobný voskový obal doma?

Na 2 obrúsky veľkosti 25 cm x 25 cm budete potrebovať:

· 55 × 30 cm látky, ideálne bavlnenej (pri každom obrúsku je potrebné počítať s malou rezervou)

· starší hrniec

· papier na pečenie

· plech

· malý štetec

· nožnice (endlovacie)

· Cca 2-3 ml bio jojobového oleja

· 30 g nastrúhaného včelieho vosku

· Cca 10 g prírodnej živice (potravinárska kvalita)

Postup:

Pripravte si dostatok pracovného miesta a vyhrejte rúru na 75 °C. Vystrihnite látku takej veľkosti, akú chcete použiť. Ideálne na vystrihovanie sú práve endlovacie nožnice, aby sa látka nestrapkala. Jojobový olej, včelí vosk a prírodnú živicu roztopte v staršom malom hrnci, ktorý už nebudete využívať na varenie. Hotová zmes je totiž dosť lepkavá a nemusí sa vám podariť hrniec úplne vyčistiť. Na plech si položte väčší kus papiera na pečenie a naň pripravenú látku.

Natrite roztopenú zmes na bavlnený obrúsok po celej ploche - od stredu až po kraje. Nezľaknite sa, zmes veľmi rýchlo stuhne, ale tak to má byť, čaká totiž na vás ďalší krok. Vložte obrúsok do rúry na cca 5 – 10 minút. Vosková vrstva sa takto pekne rovnomerne roztopí. Po vytiahnutí z rúry obrúsok vezmite za rohy a rýchlo ním zamávajte vo vzduchu, aby uschol (tento proces trvá pár sekúnd).

Pred použitím obrúsok niekoľkokrát pokrčte a narovnajte, zaktivuje sa tak lepivá vrstva. Váš nový ekologický obrúsok na potraviny je hotový!

Viac informácií o voskových obrúskoch nájdete na www.peelo.sk.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 994
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 833
  3. Aká je chémia vôní 11 376
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 843
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 734
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 303
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 761
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 483
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 067
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Pozor: Na svetelnej signalizácii pri Šalkovej počítajte so zmenou intervalov

Dôvodom na zmenu sú najmä podnety od občanov a dopravná situácia.

Ilustračné foto.
Aktualizované 4.12. 2020 o 10.30 o vyjadrenie Park Snow Donovaly

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu, napriek pandemickej komisii

Donovaly tak urobili napriek odporúčaniam pandemickej komisie, aby ostali strediská zatvorené aspoň do januára.

Lyžovačka na Donovaloch.

Barani zlomili Liptákov až v predĺžení

Hokejisti HC'05 Banská Bystrica zvíťazili v dohrávke 19. kola Tipos extraligy nad MHK 32 Liptovský Mikuláš 4:3 po predĺžení.

Hunter Drew a Alex Tamáši

Parčík na ulici M. Rázusa bude niesť meno po hercovi Ivanovi Palúchovi

V tomto priestore už umiestnili pamätnú tabuľu ako spomienku na výnimočnú hereckú osobnosť.

V parčíku umiestnili pamätnú tabuľu výnimočnej hereckej osobnosti

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Aktualizované 4.12. 2020 o 10.30 o vyjadrenie Park Snow Donovaly

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu, napriek pandemickej komisii

Donovaly tak urobili napriek odporúčaniam pandemickej komisie, aby ostali strediská zatvorené aspoň do januára.

V Okoličnom zhorel človek

Tragédia sa stala v stredu popoludní.

Už ste čítali?