Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia

Haluškové majstrovstvá v Tureckej vyhrala Koliba

Prezident Ivan Gašparovič bol prvým slovenským prezidentom, ktorý prišiel v sobotu na 11. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek do Tureckej.


Organizátori nepozvali okrem prezidenta žiadneho politika. Podľa hlavného rozhodcu Milana Holáka sa totiž minuloročná benefičná dražba halušiek za účasti premiéra Mikuláša Dzurindu a Petra Šťastného zmenila na predvolebnú kampaň. „Sponzorom sa to nepáčilo,“ konštatoval Holák.
Na tomto ročníku sa zúčastnilo 28 štvorčlenných družstiev, čo je o niečo menej ako v minulom roku, ale organizátori zaznamenali rekordnú návštevnosť. V sobotu zaplnilo podhorskú dedinku so 145 obyvateľmi približne osemtisíc ľudí. Víťazmi majstrovstiev sa stalo družstvo z Koliby svätého Krištofa z Uľanky. Najkvalitnejšie halušky navarili pivovarníci z Heinekenu a najväčšie halušky dokázali nahádzať Rýchle šípy z Práporu okamžitého nasadenia z Martina. „Sme tu prvýkrát. Prihlásil nás sem veliteľ, aby ľudia videli, že armáda len nebojuje, ale vieme sa aj zabávať. Armáda má aj ľudskú tvár,“ konštatovali vojaci v prilbách a maskáčoch nad kotlom s haluškami. Halušky nie sú pre profesionálov, ktorí pôsobili aj v Iraku, cudzie jedlo. Vo výcvikovom tábore v Lešti ich navarili pre 500 ľudí. Zvíťaziť v Tureckej však bolo nad ich sily. Precenili sa aj členovia skupiny Senzus a svoju porciu ledva dojedli. Jeden z družstva chvíľami vyzeral kriticky a musel posielať halušky späť do žalúdka minerálkou.
Štvorčlenné družstvá museli čo najrýchlejšie uvariť a zjesť 3,5 kilogramu bryndzových halušiek. Pravidlá boli prísne a poranenie prstov pri strúhaní dvoch kilogramov zemiakov, či netradičné chuťové experimenty znamenali okamžitú diskvalifikáciu.
Tradičné súťaže o najťažšieho chlapa a najľahšiu ženu v Tureckej doplnili o najťažšiu ženu a najľahšieho muža, ale aj o súťaž v pití piva. Víťazov vyvážili múkou, ktorú darovali Detskému domovu v Banskej Bystrici. Množstvo múky vydrží domovu na celý rok. V minulom roku okrem múky venovali domovu aj viac ako 11 tisíc korún z dražby. Priemerný čas na uvarenie halušiek sa pohybuje okolo osem minút a najrýchlejšie družstvá dokážu zjesť maxiporciu vážiacu 3,5 kilogramu do minúty. Počas majstrovstiev sveta podľa odhadov organizátorov každoročne skonzumujú ľudia asi tisíc kilogramov slovenskej špeciality.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 662
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 178
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 024
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 116
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 352
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 850
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 101
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 100
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 984
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 435

Hlavné správy z MY Bystrica

Seriál: Zaniknuté obce Slovenska

Pieskom hovoria aj raj sekeromlatov. Raz sa sem možno vrátia motýle

Osade Piesky neďaleko Španej Doliny hovorili domáci obyvatelia aj Sandberg, či Zamperk. Jednoducho Pieskový vrch, ktorý si poslovenčili do zvláštnej podoby Zamperk.

Kaplnka na Pieskoch stojí osamotene.

Bystrické trojičky sa majú k svetu

Ešte chvíľu zostanú v starostlivosti neonatológov, avšak šťastná maminka Ľubka (32) sa už veľmi teší, keď si svoje poklady odnesie v náručí domov.

Nesmel vykonávať kňazskú službu, pracoval ako žeriavnik aj lesný robotník

Čestné občianstvo in memoriam udelia rímskokatolíckemu kňazovi, publicistovi a prekladateľovi Františkovi Paňákovi.

Sväté omše slúžil František Paňák predovšetkým v slovenskom kostole.

Na ochranu voči kliešťom treba myslieť už vo februári

Február je najoptimálnejšie obdobie na zaočkovanie prvou z troch dávok očkovacej látky proti kliešťovej encefalitíde.

Ilustračné foto

Už o týždeň budú mať polinotici prvé spravodajstvo o výskyte peľu v ovzduší

Prvé dva peľové lapače – v Banskej Bystrici a v Bratislave, sú už namontované a začínajú zbierať prvé údaje o výskyte peľu v ovzduší.

Alergické príznaky nepodceňujte! Podcenenná alergia môže prejsť až do astmy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 20. 2. o 9.14

V centre Nitry bude problém nakúpiť potraviny

Predajňu Billy v Mlynoch na čas zatvoria, aby ju zrekonštruovali.

Historický počin? Žilina bude mať v základnej zostave iba odchovancov

Netradičné rozhodnutie vysvetlil šéf klubu Jozef Antošík.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Vybrali SME

Už ste čítali?