Organizátori nepozvali okrem prezidenta žiadneho politika. Podľa hlavného rozhodcu Milana Holáka sa totiž minuloročná benefičná dražba halušiek za účasti premiéra Mikuláša Dzurindu a Petra Šťastného zmenila na predvolebnú kampaň. „Sponzorom sa to nepáčilo,“ konštatoval Holák.
Na tomto ročníku sa zúčastnilo 28 štvorčlenných družstiev, čo je o niečo menej ako v minulom roku, ale organizátori zaznamenali rekordnú návštevnosť. V sobotu zaplnilo podhorskú dedinku so 145 obyvateľmi približne osemtisíc ľudí. Víťazmi majstrovstiev sa stalo družstvo z Koliby svätého Krištofa z Uľanky. Najkvalitnejšie halušky navarili pivovarníci z Heinekenu a najväčšie halušky dokázali nahádzať Rýchle šípy z Práporu okamžitého nasadenia z Martina. „Sme tu prvýkrát. Prihlásil nás sem veliteľ, aby ľudia videli, že armáda len nebojuje, ale vieme sa aj zabávať. Armáda má aj ľudskú tvár,“ konštatovali vojaci v prilbách a maskáčoch nad kotlom s haluškami. Halušky nie sú pre profesionálov, ktorí pôsobili aj v Iraku, cudzie jedlo. Vo výcvikovom tábore v Lešti ich navarili pre 500 ľudí. Zvíťaziť v Tureckej však bolo nad ich sily. Precenili sa aj členovia skupiny Senzus a svoju porciu ledva dojedli. Jeden z družstva chvíľami vyzeral kriticky a musel posielať halušky späť do žalúdka minerálkou.
Štvorčlenné družstvá museli čo najrýchlejšie uvariť a zjesť 3,5 kilogramu bryndzových halušiek. Pravidlá boli prísne a poranenie prstov pri strúhaní dvoch kilogramov zemiakov, či netradičné chuťové experimenty znamenali okamžitú diskvalifikáciu.
Tradičné súťaže o najťažšieho chlapa a najľahšiu ženu v Tureckej doplnili o najťažšiu ženu a najľahšieho muža, ale aj o súťaž v pití piva. Víťazov vyvážili múkou, ktorú darovali Detskému domovu v Banskej Bystrici. Množstvo múky vydrží domovu na celý rok. V minulom roku okrem múky venovali domovu aj viac ako 11 tisíc korún z dražby. Priemerný čas na uvarenie halušiek sa pohybuje okolo osem minút a najrýchlejšie družstvá dokážu zjesť maxiporciu vážiacu 3,5 kilogramu do minúty. Počas majstrovstiev sveta podľa odhadov organizátorov každoročne skonzumujú ľudia asi tisíc kilogramov slovenskej špeciality.
Autor: wm