BANSKÁ BYSTRICA. Slovensko sprísnilo od štvrtka protiepidemické opatrenia. Rúška sú povinné aj v exteriéroch, obmedzili sa prevádzky, zakázali hromadné podujatia s účasťou nad šesť osôb.
Ťažký dopad týchto opatrení očakávajú majitelia gastroprevádzok, kaviarní, hotelov, fitnescentier a podobne. Niekoľko dní pred nadobudnutím účinnosti týchto opatrení zorganizovali čašníci, kuchári a majitelia bystrických prevádzok tichý pochod Námestím SNP, aby upozornili na fakt, že radikálne opatrenia z druhej vlny už zvládnuť nemusia. Hrozia im nielen vysoké ekonomické straty, ale tiež prepúšťanie zamestnancov, či úplné zatvorenie prevádzok. Ešte totiž nestihli vykryť ani výpadok z prvej vlny a kompenzáciu zo strany štátu považujú na slabú a nejasnú.
Popredný slovenský kuchár Peter Kulhány, ktorý je držiteľom viacerých ocenení hovorí, že ako jeden z podnikateľov v oblasti reštauračných služieb hovorí, že ideme do doby, ktorá môže položiť na lopatky mnohých malých podnikateľov. „Už počas prvej vlny som zaznamenal prepad o 30 tisíc eur a obávam sa, že teraz to bude omnoho horšie,“ dodal.
Chýbať im budú predovšetkým firemné vianočné posedenia, ktoré im dokázali vykryť slabší január a február.