BANSKÁ BYSTRICA. V našom regióne sa urodilo prakticky všetko. Vynikajúca je úroda jabĺk, hrušiek aj sliviek, hoci aj tu hovoria pestovatelia o mnohých rozdieloch.
Zatiaľ čo v jednej dedine bola napríklad úroda sliviek mimoriadna, o pár kilometrov ďalej už slivky nezarodili. Celkovo však hovoria o veľmi dobrom roku, muštárne a pálenice idú v tomto čase naplno. Roboty budú mať až do jari.
Červík k zdravému jablku patrí
V Badíne spravuje muštáreň Slovenský zväz záhradkárov. Predseda tunajšieho zväzu Ladislav Kubinec hovorí, že za posledné štyri týždne sa prakticky nezastavili. Ľudia si podľa neho v posledných rokoch viac uvedomujú význam ovocia pre zdravie, ako aj to, že v ovocí z vlastných záhrad a sadov je podstatne menej chémie ako vo vyleštených jablkách z obchodných reťazcov. „Mušty zo záhrad majú v podstate bio kvalitu – záleží to od každého pestovateľa a záhradkára, akým spôsobom stromy ošetruje,“ dodal.
Červík v jabĺčku možno niektorých ľudí zaskočí, no podľa neho je to jeden z ukazovateľov, že ovocie nie je nasiaknuté chémiou.