Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Vedel vyrobiť aj tinktúru proti cholere. Ján Babilon z Radvane bol však hlavne Majster kuchár

Ján Babilon zhromažďoval recepty dvadsať rokov. V roku 1870 vydal prvú kuchársku knihu v slovenskom jazyku.

Babilon vydal prvú kuchárku v slovenskej rečiBabilon vydal prvú kuchárku v slovenskej reči (Zdroj: antikvariatik.sk)

BANSKÁ BYSTRICA. Pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli 144 rokov od úmrtia výnimočného kuchára Jána Babilona, rodáka z Radvane pri Banskej Bystrici. „Bola to mimoriadne zaujímavá osobnosť, ktorá si zaslúži náš obdiv. Narodil sa v Radvani 2. júna 1818 a naozaj treba povedať, že bol majstrom kuchárom a svoje bohaté skúsenosti a šikovnosť zúročil hlavne v čase, keď bol majiteľom reštaurácie v Pešti. Vyše 20 rokov zhromažďoval recepty a poznatky z gastronómie, ktoré zhrnul do prvej slovenskej kuchárskej knihy, ktorá vyšla v roku 1870,“ približuje banskobystrický historik Vladimír Sklenka. Hoci o živote Babilona sa vie pomerne málo, mnohé dostupné fakty z neho robia výnimočnú osobnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Narodil sa ako najstaršie z deviatich detí krajčíra Jána Babilona, ktorý však patril súčasne aj k známym prachárom v Radvani. Výrobcovia pušného prachu preslávili Radvaň v širokom okolí.

Matka Jána Babilona zas pochádzala zo Sliezska. „Treba povedať, že Babilonovci patrili k presvedčeným národovcom, čoho dôkazom je nielen prvá slovenská kuchárka Jána Babilona, ale tiež národnokultúrne pôsobenie jeho brata, evanjelického kňaza Ľudovíta Babilona,“ pripomína Vladimír Sklenka s tým, že Ján Babilon v Pešti nielen varil, no bol aj mecénom slovenského národného života.

Jeho kuchárska kniha obsahuje vyše 1500 receptov s osobitným zreteľom na slovenskú kuchyňu. Zďaleka však neostal iba pri receptoch naa dobré jedlá. Kniha je totiž omnoho viac ako súbor receptov. Je mimoriadne cenná aj z hľadiska histórie, keďže nám dáva veľmi dôkladný pohľad na to, ako vyzerali kuchyne našich predkov, čo v nich nesmelo chýbať a ako sa mala v kuchyni správať jednoduchá gazdinka, či naopak vychýrený kuchár.

SkryťVypnúť reklamu

„Každý nech svoju kuchyňu vystrojí potrebnými vecami podľa toho, koľko má peňazí. Pre chudobného nech je mierou jednoduchosť, ale bohatý nech sa nedá zahanbiť skúposťou, lebo to je každému čudné, keď pri zlatom prsteni a iných šperkoch počujeme v žalúdku „cigáňov hrať“ upozorňuje.

A jeho kniha je zároveň aj akousi zdravovedou 19. storočia. V čase, keď lieky neboli zďaleka také dostupné ako dnes, pomáhali si ľudia aj receptami z kuchyne. A tak sa v knihe dočítate aj to, ktoré polievky sa hodili na chorý žalúdok, čo by mala jesť šestonedieľka, či ako vyrobiť tinktúru proti cholere.

Hlavne čisto a bez švábov

Babilon bol zároveň veľkým zástancom čistoty v kuchyni aj reštaurácii . „K poriadku patrí aj čistotnosť, ktorá sa nadovšetko v každej, aj tej najchudobnejšej kuchynke odporúča. Kuchynka sa má každý deň vymiesť - tably, šafle a iné náradie sa majú po každom upotrebení lúhom a pieskom vyrajbať, stena a dlážka, ktorá sa pri umývaní ufŕka, má sa tiež čisto držať. Inak sa zahniezdia do kuchyne tí najhnusnejší hostia, t. j. šváby, proti ktorým nezameškám zdeliť prostriedok, ktorým sa najľahšie môžu vyplieniť,“ upozorňuje v knihe.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je tepša ako tepša

Jeho kuchárska kniha je súčasne aj akýmsi sprievodcov starými názvami v gastronómii. Aj vy niekedy o nejakej žene poviete, že je to tepša? A možno ani netušíte, čo to tepša vlastne je.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7NW9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7NW9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  2. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  8. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  9. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  10. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 25 686
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 111
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 063
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 12 689
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 709
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 9 004
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 741
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 365
  9. Nové číslo Historickej revue 8 116
  10. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 6 484
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Učebňa chémie. Prispôsobená na rôzne pokusy.

Predpokladaný termín realizácie projektu je rok 2021, závisí to však od ukončenia verejných obstarávaní.

54m

Frekvenciu železničnej dopravy medzi Banskou Bystricou a Zvolen by výrazne zvýšilo vybudovanie dvojkoľajky.

4 h
Nemocnica AGEL Zvolen

Regionálne spotrebné družstvo COOP Jednota Krupina zabezpečilo potravinovú pomoc pre zdravotníkov na covidových oddeleniach.

14 h

Otvorenie takmer 40 metrov vysokej vyhliadkovej veže mesto avizovalo už v rámci uplynulej letnej sezóny. Výstavbu však komplikovali zlé poveternostné podmienky, ale aj meškajúce dodávky komponentov kvôli uzavretým hraniciam v čase prvej vlny pandémie.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Testovanie pokračuje aj v nedeľu.

6. mar

V okrese Topoľčany za sobotu otestovali 15 270 ľudí, z toho bolo 27 pozitívnych prípadov. Informáciu priniesla prednostka Okresného úradu v Topoľčanoch Dagmar Kačíreková.

19 h

Priletela zo Zanzibaru.

19 h

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nepovedalo, kde sa dvojica nakazila, ani kde presne sa nachádza.

19 h

Už ste čítali?