Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

V meste ostáva zatvorených približne dvadsať percent gastro prevádzok

Po druhej vlne pandémie koronavírusu v Banskej Bystrici ostalo zatiaľ zatvorených približne 20 percent gastro prevádzok.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Po druhej vlne pandémie koronavírusu v Banskej Bystrici ostalo zatiaľ zatvorených približne 20 percent gastro prevádzok. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda banskobystrického Cechu hostinských Martin Repaský, títo prevádzkovatelia váhajú, či ich len otvorené terasy zachránia. Podľa slov predsedu niektorí rozmýšľajú aj nad tým, či vôbec otvoria a neskončia s podnikaním.

„Niektorí prevádzkovatelia reštaurácií prepustili všetkých zamestnancov. Teraz, keď chcú otvoriť, tak to pre nich začína odznova, ako keby otvárali novú prevádzku, lebo všetkých musia zaučiť a podobne,“ objasňuje Repaský s tým, že nie každý, kto si tým prešiel pred rokom po prvej vlne pandémie, to chce robiť odznova.

Skryť Vypnúť reklamu

„Sú aj takí, ktorí zvažujú, že otvorenie posunú, ale zatiaľ nie sú rozhodnutí,“ doplnil predseda, podľa ktorého situácia ovplyvnila veľa menších prevádzok na sídliskách.

„Pred príchodom pandémie sa začali aj v mestských častiach rozmáhať prevádzky ako reštaurácie, bary a kaviarne. Práve tieto podniky pandémia nejakým spôsobom ovplyvnila a niektoré zatvorili. Aj teraz to väčšinu ľudí ťahá do mesta pre istú socializáciu,“ popisuje situáciu v meste Repaský s tým, že podľa niektorých jeho kolegov v cechu sa všetko vráti do starých koľají a aj malé podniky, ktoré zatvorili, časom otvoria.

Všetci sa budú musieť pripravovať aj na prípadné ďalšie krízové obdobie, lebo situácia je už iná ako vlani, keď im v ústrety vyšli banky aj dodávatelia.

„Prišla druhá vlna a banky dali od toho ruky preč, ak niekomu ostal dlh, tak to má náročné. Pri súčasnom otvorení musíme všetko nakúpiť, lebo potravinám alebo nápojom prešla za ten čas záruka a náklady sú veľké,“ dodáva predseda Cechu hostinských, ktorý je zároveň majiteľom Plzenskej reštaurácie na Námestí SNP.

Opatrenia, ktoré prijal štát, pomohli podľa neho hlavne zamestnancom, lebo aj keď ide o kurzarbeit, tak tie peniaze prídu do firmy a odídu zamestnancom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Čo sa týka nájomného, aby sme dostali polovičnú zľavu, je to komplikované a každý to uchopil inak. Niečo sme tam ušetrili, ale vzhľadom na obnos peňazí, o ktorý sme prišli, tak je to veľmi malé percento. V rámci opatrení v cestovnom ruchu som rád, že si niekto na ministerstve dopravy uvedomil, že je veľký problém si podať žiadosť a splniť všetky podmienky. Ja sa denne asi hodinu a pol venujem len tomu, aby sme tieto dotácie dostali do firmy a neviem si predstaviť, že iný majiteľ, ktorý v podniku aj varí, by mal na to čas,“ konštatuje Repaský, podľa ktorého to preto niektorí vzdajú, lebo na to nemajú kapacity ani čas. Toto môže byť nakoniec dôvod, že nakoniec niektoré prevádzky skončia.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 607
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 978
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 766
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 265
  5. Po Slovensku na motorke 6 456
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 377
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 305
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 284
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 252
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 185
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


10 h
Ilustračné foto.

Mesto Banská Bystrica, ktoré postúpilo do druhého kola v rámci kandidatúry na titul Mesto kultúry 2022, robí všetko pre to, aby ho získalo.


TASR 18. jún
Súbor Ensemble Thesaurus Musicumm.

Do synagógy sa opäť vracia život. Mesto Brezno 19. a 26. júna pozýva na dva koncerty v komornom duchu.


MONIKA DOLŇANOVÁ 18. jún
Ilustračné foto.

Do troch základných škôl v Brezne zapísali 193 detí, z toho 50 na Mazorníkove, 73 v ZŠ s MŠ Karola Rapoša a 70 na Pionierskej 2.


MONIKA DOLŇANOVÁ 18. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?