Ako vzniká zakysanka?
Dôležitá je čerstvosť mlieka, ako pri všetkých procesoch Breznianskej mliekarne. Čerstvo podojené mlieko prechádza testovaním v laboratóriu, ktoré má Breznianska mliekareň priamo na farme. Po vykonaní skúšok vhodnosti k použitiu a následnej výrobe prechádza mlieko cez odstredivku, ktorá štandardizuje požadovaný obsah tuku. Takéto mlieko sa pasterizuje pri teplote 85°C niekoľko sekúnd. Následne sa ohrieva a pridáva sa kultúra. Po premiešaní sa takto pripravené mlieko nechá zrážať 12 a viac hodín. Kontrola pH je v tomto prípade veľmi dôležitá, keďže má byť zakysanka zdraviu prospešná. Zrazené mlieko sa ešte niekoľkokrát premiešava a chladí.
Kyslé mlieko, ktoré chutí
Kyslé mlieko, ako sa zakysanke niekedy hovorilo, je jednoducho skysnuté mlieko so smotanovou kultúrou. Zakysanka obsahuje menej laktózy ako iné mliečne produkty tým, že mlieko skyselí. Je preto vhodným probiotickým „liekom“ pre ľudí, ktorí sú citliví na laktózu. Samozrejme, kvalitnú a čerstvú zakysanku v takomto prípade treba najskôr vyskúšať.
V minulosti bola zakysanka vhodným dresingom k hlavnému jedlu, ak to môžeme moderne pomenovať. Zemiaky ako hlavná plodina pre poľnohospodárov dopĺňali bryndzou, žinčicou, smotanou, polievali roztopeným domácim maslom, posýpali tvarohom na sladko či slano, ale hlavne pili zakysanku. Dôležitý nápoj prístupný neustále, zahnal smäd, posilnil imunitu, liečil rôzne črevné choroby. Niet divu, že takto jednoduchý nápoj má svoje miesto v jedálničku u mnohých z nás.
Zakysanka je vyhľadávaná prísada pri varení a pečení
Veľmi variabilná prísada ku kysnutým či klasickým koláčom, na prípravu domáceho chleba, dresingov, nápojov, či hlavných jedál. Obrovské množstvo receptov, v ktorých si zakysanka našla svoje dôležité miesto, nevznikali len z čírej fantázie, ale hlavne pre svoje dôležité funkcie. Milovníci sladkostí či sladkých jedál si svoj zlozvyk môžu nahradiť zdravou sladkou maškrtou. V súčasnosti si môžu ľudia s tráviacimi ťažkosťami či s civilizačnými chorobami dopriať aj vďaka zakysanke a rôznorodosti zdravších receptov gurmánsky pôžitok.
Breznianska mliekareň si uvedomuje dôležitosť tejto suroviny a jej prítomnosť v našich domácnostiach. Inovatívna malá mliekareň, ktorá spracováva vlastné čerstvo podojené mlieko, sa pri výrobe drží tradičnej receptúry a procesov. Vďaka tomu a svojim dlhoročným skúsenostiam môžeme na pultoch obchodov dostať skutočne čerstvé a kvalitné mliečne výrobky pod značkou Agravital. Výroba, ktorá kladie dôraz na kvalitu, nie kvantitu, si našla miesto na slovenskom trhu a aj vďaka mZmeniť liekomatom je k nám bližšie.