Na stretnutí, ktoré sa minulý týždeň uskutočnilo v diecéznom pastoračnom centre Jána Pavla II. v B. Bystrici, účastníci preberali možnosti založenia jej pobočiek na Slovensku, a teda aj v banskobystrickom regióne.
„Na Slovensku je najväčšie riziko chudoby z celej Európskej únie. Rozširujúca sa chudoba je najzávažnejším problémom. Rastie totiž počet chudobných zamestnaných, čiže ľudí, ktorí pracujú, ale nezarobia na slušné živobytie svojich rodín. Mzda až dvoch tretín Slovákov nedosahuje výšku priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ tvrdí koordinátor projektu Stanislav Trnovec. Podľa neho na jednej strane vidieť obrovské plytvanie potravinami, na strane druhej biedu ľudí.
Cieľom Potravinovej banky je získavať a prerozdeľovať prebytky poľnohospodárske a potravinárske, nepredajné potraviny, ale použiteľné a zdravotne nezávadné. Rovnako nadbytočné z obchodných sietí, verejných jedální a reštaurácií. Dobrovoľníci, ktorí budú pracovať pre Potravinovú banku, chcú robiť akcie priamo v hypermarketoch a vyzývať ľudí, aby nakupovali niektoré potraviny a darovali ich chudobným. „Banka potraviny zásadne nekupuje a ani nepredáva. Dary, ktoré získa, neposkytuje sama ľuďom v tiesni, ale lokálnym organizáciám bojujúcim proti hladu a chudobe,“ konštatuje S. Trnovec. Zároveň však upozorňuje, že nesmie pomáhať tak, aby podporovala závislosť na systéme a lenivosť. Banka pomáha riešiť momentálnu krízovú situáciu v materiálnej oblasti pri strate zamestnania, dlhodobej chorobe, rozpade rodiny či pri prírodných katastrofách. Podľa neho by na celom Slovensku malo vzniknúť asi päť regionálnych stredísk, ktoré budú sústreďovať a prerozdeľovať potraviny. Pritom prvé už na jeseň tohto roku.
Šéfka Združenia severného Podpoľania, ktoré združuje desať obcí, Jana Golembiovská z Dolnej Mičinej sa už obrátila na Banskobystrický samosprávny kraj so žiadosťou o prenájom priestorov, kde by mohol fungovať prvý slovenský sklad Potravinovej Banky. Problémom sú zatiaľ financie. Len pre začiatok sú nutné aspoň tri chladiace a mraziace zariadenia, čo si žiada asi poldruha milióna korún.
„Budú nás považovať za bláznov. Potravinová banka neprinesie nič, iba starosti,“ dodáva koordinátor Stanislav Trnovec. Európska federácia potravinových bánk má 180 organizácií v 13 krajinách Európy a vlani celkovo prerozdelili 177 tisíc ton potravín pre takmer tri milióny ľudí v hodnote 407 miliónov euro. Prvá potravinová banka na svete vznikla v USA už v roku 1967 a prvá európska v roku 1984 v Paríži.