Štiarc je názov jedla, ktoré nedávno varili v Králikoch. A aby hostia nezostali smädní, v ponuke bola aj domáca slivovica.
Horská obec Králiky slávila nedávno Deň ľudových remesiel. Hlavným bodom dňa bol už 2. ročník súťaže vo varení tradičného jedla drevorubačov, ale aj baníkov s názvom štiarc. Okrem hostiteľov Králičanov sa na súťaži zúčastnili aj ďalšie obce mikroregiónu so skratkou KRTKO, a to Riečka, Tajov a Kordíky. Tento rok sa pridalo aj družstvo zo Španej Doliny, ktorej je táto stará pochúťka rovnako vlastná. Recept na prípravu štiarcu je jednoduchý, a vraj sme ho mohli nájsť aj v nejednom časopise. No skutočnosť je taká, že pripraviť naozaj výborné „trhance“ je umenie, nedokáže to každý. Preto je dobré počúvať rady skúsených gazdiniek a inšpirovať sa, hoci aj pri príležitosti súťaže vo varení štiarcu. To, že ho ženy zo spomínaných obcí vedia variť, dokazuje verdikt poroty.
„Každý štiarc bol tak fantastický, že sme sa nevedeli rozhodnúť, ktorý dáme na prvé, druhé, tretie až posledné miesto. Všetci členovia poroty sa rozhodli, že všetky tradičné jedlá boli vynikajúce, a teda získavajú prvé miesto,“ povedala predsedníčka Občianskeho združenia Králická tiesňava Anna Kľačanová, tiež členka poroty (ktorú dopĺňali starostovia zúčastnených obcí).
Štiarc sa pripravuje síce všade rovnako, z múky, zemiakov a vody, ale každá obec má svojské spôsoby dochucovania. V Tajove si ho dochucujú opraženou cibuľkou a slaninkou, ale aj obyčajným, rozpraženým maslom. V Riečke ho majú radi s opraženou cibuľkou na masle, teda žiadna slaninka. V Španej Doline majú radi všetky spôsoby. Každý si pripraví podľa svojej chuti. Niekdajšie jedlo drevorubačov a baníkov sa našťastie zachovalo u domácich až dodnes, no podujatie, akým je králický Deň ľudových remesiel ho pripomína aj širokej verejnosti.
Králiky sú známe v širokom okolí aj pálením slivovice, a tak sa súťažilo aj v tejto oblasti. Súťažiaci priniesli 17 rôznych druhov pálenky z okolitých dedín, a samozrejme aj z Králik. Ochutnávka bola anonymná, slivovice hodnotili tí, ktorí si zakúpili degustátorský lístok. Návštevníci Králik mohli v rámci podujatia nazrieť aj do stánkov s umeleckými remeslami, kde svoje výrobky prezentovali pernikári, výšivkári, drotári, výrobcovia píšťal či fujár a ďalší. Príjemný deň skončil zábavou - Annabálom.