Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Pálenka je stále hitom

Pestovateľská pálenica v Riečke bola postavená v októbri 1946 a je tak najstaršou pálenicou v regióne.



O tajomstvách výroby dobrej pálenky, ale aj o zážitkoch spojených s pálením hovorí jej majiteľka.


Pálenka sa pije už dlhé roky. Na výrobu kvalitnej pálenky slúžia práve pálenice, ktoré sú ešte stále využívané. Tento rok je to ale trochu horšie. „Táto sezóna je veľmi slabá. Nedá sa to ani porovnať s ostatnými rokmi,“ hovorí pani Fodorová z riečanskej pálenice. Túto sezónu sem chodí menej ľudí a majiteľka tejto pálenice sa snaží nájsť odpoveď, prečo to tak je. „Neviem, či je to aj tým, že sa tak zvýšila spotrebná daň. Takýto krok poškodí všetky malé pálenice.“ Najlepšia sezóna, akú si pani Fodorová spomína, je sezóna v roku vstupu do Európskej únie.
Záujem o pálenice je však stále. „Stále sú ľudia, ktorí chcú mať doma dobrú pálenku,“ hovorí Fodorová. Pripomína, že pálenka vypálená doma v hrncoch nie je dobrá.


Tajomstvo výroby pálenky
Pani Fodorová hovorí o tajomstve výroby dobrej pálenky. Tajomstvo spočíva aj v dĺžke trasy alkoholovej pary. „Čím má alkoholová para dlhšiu trasu, tým je alkohol kvalitnejší. Ale ak si to páli doma z hrnca do hrnca, tak mu tam prejdú aj pribudliny,“ hovorí majiteľka pálenice. „V pálenici sú preto rúry umiestnené do určitej výšky, to čo nemá potrebnú teplotu padá naspäť. Preto je pálenka z páleníc kvalitnejšia,“ dodáva.
Teplotou a ohňom sa dá urobiť výborná pálenka. Keď je dobrý obsah alkoholu, tak pri 80-tich stupňoch sa začne vyparovať. Keď sa následne prepaľuje v druhom, teda destilačnom kotli, tak sa vytvára hotový destilát. „Tam je potrebné udržať si teplotu, nie veľkým ohňom, radšej pomaly, aby pálenka bola kvalitnejšia,“ prezrádza pani Fodorová.


Prasknutý demižón
Na záver pani Fodorová v súvislosti s pálením pálenky prezradila aj úsmevnú príhodu. „Sú to príhody, ktoré vyrozprávajú ľudia. Jedna príhoda sa stala na Vianoce. Alkohol má pri meraní približne 10 stupňov, preto vždy poviem zákazníkovi, aby po príchode domov išiel s demižónom do tepla. Demižón treba nechať otvorený aspoň 24 hodín pri izbovej teplote. Problém je v tom, že pachy, ktoré sú vo vnútri sa otepľujú a idú von. Keď necháte 24 hodín pekne vyvetrať pri izbovej teplote, ona sa ustáli na svoju hranicu a potom môžete zavrieť. Nikdy nesmiete doliať demižón do vrchu, lebo alkohol je studený, preto nevyrazí štopeľ, ale dno. Raz prišla za mnou jedna pani, ktorá sa sťažovala. Povedala mi: A povedali ste mi, že nemám zaštopľovať, a ja som ho zaštopľovala, ešte aj plastelínu dala okolo štopla aby neunikal vzduch. A ráno som sa zobudila, bola som celá omámená, nevedela som, či som ešte v pálenici, alebo kde som. Bolo to pred štedrým dňom. Koberec mala mokrý a tak ho dala vysušiť na balkón, z ktorého potom tá pálenka stekala.“
Slováci majú pálenku radi a stále chodia do páleníc. Do riečanskej príde ročne asi 450 ľudí, čo je na malú páleničku s jedným kotlom dosť. Oklamať sa lacnosťou vlastnovyrobenej pálenky sa nevypláca. Najideálnejšie je priniesť svoje ovocie do páleníc, ktoré majú skúsenosti a vedia, čo majú robiť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 217
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 490
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 445
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 997
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 856
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 706
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 997
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 816
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 547
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 531
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Archeológ predstaví tajomstvá ukryté v meste pod Urpínom online

Záchranné archeologické výskumy v Banskej Bystrici uskutočnené v posledných piatich rokoch predstaví archeológ Martin Kvietok v Stredoslovenskom múzeu (SSM).

Archeológ Martin Kvietok

Železiarne Podbrezová nebudú zriaďovať samostatné testovacie miesto

Firma má minimálne výpadky zamestnancov v dôsledku ochorenia COVID-19 a zvláda ich riešiť bez väčších problémov.

Verejní zdravotníci sa na plošnom testovaní podieľajú nepriamo

Ich úlohou je posudzovanie priestorov určených na odber, spracovávanie údajov z testovania a kontaktovanie pozitívnych osôb.

Testovanie na nový koronavírus.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?