Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Zabíjačky pred Vianocami sú dnes viac o existencii

Ľad zamrznutej kaluže sa roztriešti pod náporom ťažkej bagandže. Celý dvor je posiaty kalužami a každá z nich je popraskaná od raňajšieho ruchu.



Najmä chlapská časť rodiny intenzívne pripravuje všetko potrebné na „zabíjačku“. V kotloch už vrie voda, z čerstvo poumývaných stolov dýcha para, ešte posledný krát prebrúsiť nože a vyčistiť pištoľ...
Trojnožka s vyveseným prasaťom, koryto s mäsom, vôňa klobás a jaterníc - to je obraz súčasných dní na dedinách. Zabíjačka, ktorá patrila najmä pred Vianocami k tradícii, sa značnej obľube teší i dnes. Tradíciu však v súčasnosti vytláčajú viac existenčné dôvody.
„Zábíjačková situácia“ je slabá aj v Hornej Mičinej
Dnešné zabíjaky už ani v Hornej Miinej nie sú o tom, ako kedysi. Nájdu sa však ešte takí, ktorí zo dve prasiatka za rok vychovajú a na Vianoce sú potom erstvé klobásy. Starosta Jozef Vránsky zhodnotil „zabíjakovú situáciu” ako slabšiu, pretože už len minimum dedinanov zachováva túto tradíciu. V Hornej Miinej si domáci chovajú prasa iba pre vlastnú spotrebu. Mäso nepredávajú, ale rozdajú príbuzným. „U nás v dedine máme takú tradíciu, že mäso a výrobky zo zabíjaky podelíme kmotrovi, bratovi, sestre… Je to taká výslužka pre všetkých, ktorí pomáhali pri zabíjake. A ešte farárovi zanesieme,” smeje sa starosta. „Dnes je zabíjaka iná ako kedysi. Už to nie je ono. Už sa tak nespieva. Kedysi trvala aj dva dni. Prvý de sme zabili prasa a na druhý de sa robili klobásy. Dnes robíme rýchlo, aby sme všetko stihli za jeden de,” hovorí Jozef Vránsky. Medzi domácich miinských majstrov mäsiarov – laikov patria Roman Paník a Jano Martinec, ktorí chodia pomáha na zabíjaky už dlhé roky… „Ide im to rýchlo a robia kvalitne,” myslí si J. Vránsky.
Zíde sa širšia rodina a je veselo!
Na zážitky z detstva, z ias dávnych tadiných zakáaiek, si zaspomínal Viliam Lenár z H. Miinej: „Ke som bol ešte školák, hlavné slovo na zabíjake mal krstný otec, ktorý síce nebol vyuený mäsiar, ale vedel robi dobre zabíjaku. Ja som sa ako malý chlapec prizeral. Raz sa stalo osi zvláštne… Prasa vyšikovali z maštale na dvor, kde ho mali zabi. Kedysi neboli porážacie pištole, tak prasa zvalili na zem a pichli nožom. Ke uhynulo, dali ho do koryta a poliali horúcou vodou. V tej chvíli sa prasa postavilo na všetky štyri, vyskoilo z koryta a zaalo beha po dvore. Krstný otec krial: Dajte sekeru! Tak ho napokon dorazili sekerou,” pousmeje sa nad komickou príhodou Viliam Lenár. „Myslím si, že chova prasa sa ešte stále vyplatí. Pri zabíjae sa zíde širšia rodina a je veselo! Navyše, má to aj praktické výhody. Ve kilogram živej váhy stojí okolo pädesiat korún. Všetky výrobky, ktoré z toho získate, bez rozdielu kvality, máte okolo 60 až 70 korún za kilogram. V obchode kúpite bravovú šunku za 150, lopatku za 130 a viac korún. Vravím, so zabíjakou je dos roboty, ale iste sa dá takto ušetri. Ja som sa u krstného otca zauil a tiež som chodil poráža prasce na zabíjaky. Kedysi sme zabili aj 20 až 30 prasiat za jednu sezónu, dnes je to už ovea menej,” dodáva V. Lenár.
Starosta chce tradíciu zachovať
Jozef Vránsky uvažuje do budúcnosti aj o vekej obecnej zabíjake, ktorú by chceli robi pravidelne na Dni obce, v spolupráci s roníckym družstvom. „Družstvo by nám vychovalo prasa. Chceme zachova túto tradíciu, aby aj naše deti a vnúatá videli, ako sa na dedine žilo kedysi. Neboli vždy super i hypermarkety, kde skoro všetko kúpite,” hovorí.
Zabíjačka patrí k slovenskému folklóru
Predvianočné zabíjačky na slovenskom vidieku vždy symbolizovali hojnosť a zavŕšenie úspešného roku. Chov prasiat na mäso tu bol značne rozšírený už v 19. storočí. Konjunktúru dosiahol za prvej československej republiky a po druhej svetovej vojne, keď sa začal klásť dôraz na poľnohospodárstvo a chov. Prasatá na mäso chovali všetky vrstvy obyvateľstva. Pre chudobných bolo ale prasa jedným z najdôležitejších zdrojov obživy a často aj jedinou zásobárňou mäsa na vianočný stôl. Rituál zabíjačiek sa postupne zaradil aj medzi tradičné ľudové zvyky. Symbolický akt zabíjačky majú dodnes v repertoári aj niektoré slovenské folklórne súbory a skupiny.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 769
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 044
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 956
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 227
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 565
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 730
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 685
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 665
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 363
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tréner Chudý skončil, prichádza Poikonen

Po desiatich rokoch na banskobystrickej lavičke ďalší tréner z Fínska

Tuuka Poikonen

Monument v Majeri môže získať prestížnu európsku cenu

V uplynulom období získal Monument na vojnovom cintoríne niekoľko významných ocenení na domácej scéne, teraz má šancu bodovať na medzinárodnej úrovni.

Bystrica hľadá zdravotníkov na plošné testovanie

Skríningové testovanie sa v meste uskutoční cez víkend.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.

Firmy regiónu testujú aj vo vlastnej réžii

Prísne opatrenia na zvládnutie nákazy prijali aj v spoločnosti Elektro Recycling v Slovenskej Ľupči. V Železiarňach Podbrezová sa mení situácia zo dňa na deň.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Už ste čítali?