Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Zabíjačky pred Vianocami sú dnes viac o existencii

Ľad zamrznutej kaluže sa roztriešti pod náporom ťažkej bagandže. Celý dvor je posiaty kalužami a každá z nich je popraskaná od raňajšieho ruchu.



Najmä chlapská časť rodiny intenzívne pripravuje všetko potrebné na „zabíjačku“. V kotloch už vrie voda, z čerstvo poumývaných stolov dýcha para, ešte posledný krát prebrúsiť nože a vyčistiť pištoľ...
Trojnožka s vyveseným prasaťom, koryto s mäsom, vôňa klobás a jaterníc - to je obraz súčasných dní na dedinách. Zabíjačka, ktorá patrila najmä pred Vianocami k tradícii, sa značnej obľube teší i dnes. Tradíciu však v súčasnosti vytláčajú viac existenčné dôvody.
„Zábíjačková situácia“ je slabá aj v Hornej Mičinej
Dnešné zabíjaky už ani v Hornej Miinej nie sú o tom, ako kedysi. Nájdu sa však ešte takí, ktorí zo dve prasiatka za rok vychovajú a na Vianoce sú potom erstvé klobásy. Starosta Jozef Vránsky zhodnotil „zabíjakovú situáciu” ako slabšiu, pretože už len minimum dedinanov zachováva túto tradíciu. V Hornej Miinej si domáci chovajú prasa iba pre vlastnú spotrebu. Mäso nepredávajú, ale rozdajú príbuzným. „U nás v dedine máme takú tradíciu, že mäso a výrobky zo zabíjaky podelíme kmotrovi, bratovi, sestre… Je to taká výslužka pre všetkých, ktorí pomáhali pri zabíjake. A ešte farárovi zanesieme,” smeje sa starosta. „Dnes je zabíjaka iná ako kedysi. Už to nie je ono. Už sa tak nespieva. Kedysi trvala aj dva dni. Prvý de sme zabili prasa a na druhý de sa robili klobásy. Dnes robíme rýchlo, aby sme všetko stihli za jeden de,” hovorí Jozef Vránsky. Medzi domácich miinských majstrov mäsiarov – laikov patria Roman Paník a Jano Martinec, ktorí chodia pomáha na zabíjaky už dlhé roky… „Ide im to rýchlo a robia kvalitne,” myslí si J. Vránsky.
Zíde sa širšia rodina a je veselo!
Na zážitky z detstva, z ias dávnych tadiných zakáaiek, si zaspomínal Viliam Lenár z H. Miinej: „Ke som bol ešte školák, hlavné slovo na zabíjake mal krstný otec, ktorý síce nebol vyuený mäsiar, ale vedel robi dobre zabíjaku. Ja som sa ako malý chlapec prizeral. Raz sa stalo osi zvláštne… Prasa vyšikovali z maštale na dvor, kde ho mali zabi. Kedysi neboli porážacie pištole, tak prasa zvalili na zem a pichli nožom. Ke uhynulo, dali ho do koryta a poliali horúcou vodou. V tej chvíli sa prasa postavilo na všetky štyri, vyskoilo z koryta a zaalo beha po dvore. Krstný otec krial: Dajte sekeru! Tak ho napokon dorazili sekerou,” pousmeje sa nad komickou príhodou Viliam Lenár. „Myslím si, že chova prasa sa ešte stále vyplatí. Pri zabíjae sa zíde širšia rodina a je veselo! Navyše, má to aj praktické výhody. Ve kilogram živej váhy stojí okolo pädesiat korún. Všetky výrobky, ktoré z toho získate, bez rozdielu kvality, máte okolo 60 až 70 korún za kilogram. V obchode kúpite bravovú šunku za 150, lopatku za 130 a viac korún. Vravím, so zabíjakou je dos roboty, ale iste sa dá takto ušetri. Ja som sa u krstného otca zauil a tiež som chodil poráža prasce na zabíjaky. Kedysi sme zabili aj 20 až 30 prasiat za jednu sezónu, dnes je to už ovea menej,” dodáva V. Lenár.
Starosta chce tradíciu zachovať
Jozef Vránsky uvažuje do budúcnosti aj o vekej obecnej zabíjake, ktorú by chceli robi pravidelne na Dni obce, v spolupráci s roníckym družstvom. „Družstvo by nám vychovalo prasa. Chceme zachova túto tradíciu, aby aj naše deti a vnúatá videli, ako sa na dedine žilo kedysi. Neboli vždy super i hypermarkety, kde skoro všetko kúpite,” hovorí.
Zabíjačka patrí k slovenskému folklóru
Predvianočné zabíjačky na slovenskom vidieku vždy symbolizovali hojnosť a zavŕšenie úspešného roku. Chov prasiat na mäso tu bol značne rozšírený už v 19. storočí. Konjunktúru dosiahol za prvej československej republiky a po druhej svetovej vojne, keď sa začal klásť dôraz na poľnohospodárstvo a chov. Prasatá na mäso chovali všetky vrstvy obyvateľstva. Pre chudobných bolo ale prasa jedným z najdôležitejších zdrojov obživy a často aj jedinou zásobárňou mäsa na vianočný stôl. Rituál zabíjačiek sa postupne zaradil aj medzi tradičné ľudové zvyky. Symbolický akt zabíjačky majú dodnes v repertoári aj niektoré slovenské folklórne súbory a skupiny.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 850
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 901
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 278
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 479
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 447
  6. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 192
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 156
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 837
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 146
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?