Je už na dôchodku a tak sa svojej vášni, zbieraniu pivovarských suvenírov, môže venovať naplno. Ako správny zberateľ má všade, po celom svete, kolegov – zberateľov a keďže je zberateľská vášeň bezhraničná, pán Suron veľa cestuje. Nedávno bol v Škandinávii, potom v Moskve a minulý týždeň zavítal na Slovensko. V Banskej Bystrici, kam pricestoval so svojim slovenským priateľom Júliusom Slovenčákom – predsedom zberateľského klubu Kaltecker v Rimavskej Sobote, sa stal hosťom členov domáceho Klubu zberateľov pivovarských suvenírov Bystričan.
Zberateľskému hobby sa venuje už od svojich dvanástich rokov, čo znamená že je zberateľom už rovných štyridsaťpäť rokov! Našinec by od Francúza očakával, že sa bude skôr zaujímať o všetko, čo je spojené s vínom. Veď Francúzsko je pre nás známe ako krajina vín. Prečo sa orientoval práve na pivovarníctvo?
„Ako malý chlapec“ - usmieval sa šibalsky pán Suron – „som spadol rovno do prepravky plnej piva. No a potom mi v nemocnici omylom dali pivo aj do infúzie! Odvtedy mi koluje v žilách. Ja som taký pivný maniak...“
V Banskej Bystrici sa zaujímal o pivovar Urpín, odkiaľ si doniesol niekoľko suvenírov. Pravda, pozrel si aj Pamätník SNP, no prekvapivo sa zaujímal aj o banskobystrickú piváreň Perla. Na Slovensku je známa totiž tým, že si v nej varia vlastné pivo – Zlatú perlu. Takýchto minipivovarov je na Slovensku len sedem. Pánovi Suronovi pivo chutilo a ako sa priznal, najradšej má pivo práve z malých pivovarov. Veľké európske pivovary podľa neho varia pivo až príliš podobné (výraz, ktorý pri tom použil, radšej opakovať nebudeme).
Opýtali sme sa ho, čo zo svojej zbierky, akú raritu, si cení najviac. Na prvé miesto umiestnil spínací strojček dlhý len centimeter z belgického pivovaru Chimay. Na druhé prezervatív s reklamou na nemecké pivo Jever a dámske nohavičky s nálepkou pivovaru na najchúlostivejšom mieste. Hrdý je ale i na zbierku modelov kamiónov na rozvoz piva. Doma ich má štyristo a medzi nimi dokonca i kamión s logom pivovaru Topvar.
A ako sa Francúzovi, pivárovi, pozdáva slovenské pivo?
„Uprednostňujem tmavé pivo a to slovenské je dobré. Niektoré dokonca veľmi dobré!“ – uzavrel rozhovor zberateľ André Suron.