Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

V čajovni sa dajú stráviť čarovné chvíle

Prišla jeseň a horúce slnečné dni sa pomaly menia na chladnejšie. Cez deň je síce vonku ešte príjemne, ale večer sa žiada zájsť do tepla.

Možno doma pod deku a príjemného náručia blízkych alebo niekam, kde vám rovnako ako doma dokážu ponúknuť pohodlie a priam domácku atmosféru. A počas jesenných večerov je snáď najlepšie oddychovať s pohárom horúceho voňavého čaju. Čo vy na to?
Ak máte chuť naozaj na niečo špeciálne, v centre Banskej Bystrice je jedna trošku zašitá čajovnička, kde o kvalitné čaje nie je núdza. Čajovňu Čarovňu nájdete v pasáži Arkade na Námestí SNP. Ešte skôr ako ochutnáte nejaký exotický čaj, prečítajte si niečo o histórii tohto chutného nápoja.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo by ste mali vedieť o čaji
História čaju sa píše už takmer 5000 rokov. Na pôvod čaju sa viaže viacero legiend. Asi najznámejšou z nich je legenda o čínskom cisárovi menom Shen Nung. Bolo to v roku 2737 p. n. l., Shen Nung chcel prevariť vodu, aby bola pitná, keď mu do nej z neba padlo niekoľko čajových listov. Cisára zaujala zvláštna vôňa. Ochutnal a zistil, že vznikol veľmi príjemný osviežujúci nápoj. Iné pramene uvádzajú, že bol čaj do Číny dovezený mníchom Gan Lu z Indie. Mnoho Čínskych čajových zvykov pochádza z dynastie Chou (222 p. n. l.), ktorí poznali čaj pod názvom tchu. Z tohto výrazu vzniklo neskôr slovo tche, ktoré sa rozšírilo do celého sveta. Výraz chaj, ktorým sa čaj nazýva v Indii, Rusku a Strednej Ázii, pochádza z čínskeho cha-i, čo znamená „čajové lístky“.
Čaj sa v začiatkoch využíval hlavne v oblasti medicíny a trvalo veľmi dlho, než dostal podobu, v akej ho poznáme dnes. Prvú knihu o čaji „Ch´a ching“ napísal Lu Yu - budhistický mních. Neskôr čaj v popísanej podobe šírili zen-budhistickí misionári do Japonska. Do Japonska sa čaj dovážal dlhý čas, ale pestovať sa začal až okolo roku 1 200. Dodnes sa tam používa čajový obrad z dôb dynastie Sung. V dobe, keď bola objavená Amerika, sa postupne čaj zmenil až do podoby, v ktorej ho poznáme dnes. Prvý Európan, ktorý o čaji napísal, bol Portugalec, jezuita, otec Jasper de Cru, ktorý ako prvý získal práva na obchodovanie s Čínou. Boli to práve Portugalčania a Holanďania, ktorí ako prví doviezli so svojimi obchodnými loďami čaj do Európy. Bolo to okolo roku 1 600. Čaj bol v tej dobe veľmi drahou komoditou (cca 200$/kg), čím sa automaticky stal znakom bohatstva. Neskôr, keď sa čaj začal importovať vo veľkom hlavne do Holandska, ceny postupne klesali. Až okolo roku 1 680 sa dal čaj kúpiť v každom obchode s potravinami. Do Ameriky prvýkrát doviezol čaj Peter Stuyvesant v roku 1 650, holandským kolonistom na území New Amsterdamu (súčasný New York), ktorí si čaj veľmi obľúbili. V tej dobe ho však kolonisti vypili viac ako celé Anglické kráľovstvo dokopy. Prvé vzorky čaju boli do Anglicka dovezené okolo rokov 1652 až 1654. Čaj sa stal natoľko obľúbený, že ho čoskoro vyhlásili za anglický národný nápoj. Postupne sa rozšíril do celej Európy. Napriek tomu, že zásluhu na jeho rozšírení v Európe majú Holanďania, stal sa od roku 1790 centrom svetového obchodu s čajom Londýn. Čaj rýchlo zdomácnel aj v Amerike a v Rusku. V Amerike je známe „Bostonské pitie čaju“, ktoré bolo protestom proti britskej dani z čaju. Američania prispeli k čajovému priemyslu až v 20. storočí. Roku 1904 bol na svetovej výstave v St. Louis objavený ľadový čaj a v roku 1908 vyvinul Thomas Sullivan z New Yorku koncept čaju vo vrecúšku. V súčasnosti, kedy sa do módy dostáva zdravý životný štýl, je čaj populárnejší ako kedykoľvek predtým.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníci na čaj
Filozofiou čajovne Čarovňa je predovšetkým ponúknuť kvalitné čajové druhy. „Snažíme sa, aby sme ponúkali vždy kvalitný a čerstvý čaj. Rozhodli sme sa zamerať na tzv. ortodoxný čaj, teda nie nejaké „voňavky a jedovaté čaje“, ako sa im v odbornejších kruhoch nadáva. Naša ponuka je naozaj pestrá. Máme päť druhov ovocných čajov a pár aj ochutených, väčšinu však tvoria ortodoxy, ktoré vozíme vždy čerstvé,“ zdôrazňuje Rasťo, ktorý sa v čaji naozaj vyzná.
V Čarovni sa snažia vytvárať prostredie prístupné pre každého, mladších aj starších, kde si môžu vychutnať svoju šálku čaju a porozprávať sa s priateľmi.
Odborníkmi na čaj sú všetci, ktorí v Čarovni pracujú. „Každý čajovník by si mal uvedomiť, že čajovňa je v prvom rade špecializovaná predajňa s čajom a príslušenstvom,“ hovorí Rasťo. Tu sa vám nemôže stať, že vám nebudú vedieť niečo vysvetliť. Ak sa chcete o čaji, ktorí pijete niečo dozvedieť, tu iste dostanete odpoveď.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre pocit čajovej pohody
Pokiaľ človek nespohodlnie a neuspokojí sa s vrecúškovým (porciovaným) čajom, má pri príprave čaju neobyčajnú možnosť relaxu. Najprv si dáte zovrieť vodu a medzitým sa idete na chvíľu pozrieť k oknu, natiahnete sa... Človek sa len tak zahľadí na vetrom oživené stromy a o chvíľu je voda hotová. Pripravíte si kanvičku, lístky vhodíte dnu a zalievate. S prvou parou, ktorá dostihne vaše nozdry, ucítite tú známu vôňu, nadýchnete sa ešte raz, aby ste si to vychutnali a čakáte na vnútorný signál, že čaj je už možné zliať. Po chvíli, keď sa tento pocit dostaví, zlejete čaj a usrknete si prvý dúšok. Mňam, je to ono! A cítite ako sa vám energia rozlieva po celom tele. Prešlo možno ani nie desať minút, kedy človek skoro úplne zabudol, že je v práci. A teraz môže pokračovať...

Zamyslite sa nad čajom
„Čaj nie je len vecou súkromnej chvíle uzavretej do seba, pozdvihnutie šálky nie je ustrnutím, zahľadením do prázdna – to je záležitosť ťažkej chvíle a čaše tvrdého alkoholu. Čaj je nevyhnutným súputníkom rozhovoru, do ktorého môžeme zarátať aj monológ. Čaj, či skôr čajovanie je účinným prostriedkom družnosti, podnecovateľom a stvrdzovateľom nezabudnuteľných priateľstiev, ba aj lások, čaj je médiom rozpomínania sa na staré a ako každé rozpomínanie je aj letmým zahľadením sa do budúcnosti, čaj je symbolom hostiteľstva (skoro by sa dalo povedať „hosť do domu, kanvica na oheň“), čaj je slastnou bodkou za dobrým jedlom, je nenahraditeľnou príležitosťou k zahľadeniu sa do milých tvárí, je metaforickou ozvenou sviatkov, domova, zimy aj leta, pokoja a odpočinku... A čím vlastne čaj nie je? Je vlastne spôsobom života a možno aj jeho posudzovateľom, sudcom.“ (Citát Josefa Hejzlara – „Malé vzpomínání při čaji“)

„Nemám rád, keď sa niekto čuduje, prečo nemáme slovenské čaje. Na podobné otázky odpovedám takto: Na Slovensku sa predsa čaj nepestuje. To zvedavca neodradí a hneď sa spýta na harmanček, levanduľu a iné bylinky. Ja zase odpovedám, že nie som lekárnik. To ho zmätie ešte viac. Ťažko sa vysvetľuje, že by človek mal byť na bylinky odborník, ak ich chce predávať,“ vysvetlil nám Rasťo.
Na šálku chutného čaju vás pozýva kolektív čajovne Čarovňa (www.carovna.sk).

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 454
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 15 596
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 044
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 111
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 539
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 650
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 624
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 595
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 322
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Monument v Majeri môže získať prestížnu európsku cenu

V uplynulom období získal Monument na vojnovom cintoríne niekoľko významných ocenení na domácej scéne, teraz má šancu bodovať na medzinárodnej úrovni.

Bystrica hľadá zdravotníkov na plošné testovanie

Skríningové testovanie sa v meste uskutoční cez víkend.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.

Firmy regiónu testujú aj vo vlastnej réžii

Prísne opatrenia na zvládnutie nákazy prijali aj v spoločnosti Elektro Recycling v Slovenskej Ľupči. V Železiarňach Podbrezová sa mení situácia zo dňa na deň.

Ilustračné foto.

Incidencia poklesla. Bystrica už nie je červená

Incidencia za 7 dní na 10 tisíc obyvateľov z vykonaných PCR testov dosahuje hodnotu 27,19.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?