Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

V čajovni sa dajú stráviť čarovné chvíle

Prišla jeseň a horúce slnečné dni sa pomaly menia na chladnejšie. Cez deň je síce vonku ešte príjemne, ale večer sa žiada zájsť do tepla.

Možno doma pod deku a príjemného náručia blízkych alebo niekam, kde vám rovnako ako doma dokážu ponúknuť pohodlie a priam domácku atmosféru. A počas jesenných večerov je snáď najlepšie oddychovať s pohárom horúceho voňavého čaju. Čo vy na to?
Ak máte chuť naozaj na niečo špeciálne, v centre Banskej Bystrice je jedna trošku zašitá čajovnička, kde o kvalitné čaje nie je núdza. Čajovňu Čarovňu nájdete v pasáži Arkade na Námestí SNP. Ešte skôr ako ochutnáte nejaký exotický čaj, prečítajte si niečo o histórii tohto chutného nápoja.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo by ste mali vedieť o čaji
História čaju sa píše už takmer 5000 rokov. Na pôvod čaju sa viaže viacero legiend. Asi najznámejšou z nich je legenda o čínskom cisárovi menom Shen Nung. Bolo to v roku 2737 p. n. l., Shen Nung chcel prevariť vodu, aby bola pitná, keď mu do nej z neba padlo niekoľko čajových listov. Cisára zaujala zvláštna vôňa. Ochutnal a zistil, že vznikol veľmi príjemný osviežujúci nápoj. Iné pramene uvádzajú, že bol čaj do Číny dovezený mníchom Gan Lu z Indie. Mnoho Čínskych čajových zvykov pochádza z dynastie Chou (222 p. n. l.), ktorí poznali čaj pod názvom tchu. Z tohto výrazu vzniklo neskôr slovo tche, ktoré sa rozšírilo do celého sveta. Výraz chaj, ktorým sa čaj nazýva v Indii, Rusku a Strednej Ázii, pochádza z čínskeho cha-i, čo znamená „čajové lístky“.
Čaj sa v začiatkoch využíval hlavne v oblasti medicíny a trvalo veľmi dlho, než dostal podobu, v akej ho poznáme dnes. Prvú knihu o čaji „Ch´a ching“ napísal Lu Yu - budhistický mních. Neskôr čaj v popísanej podobe šírili zen-budhistickí misionári do Japonska. Do Japonska sa čaj dovážal dlhý čas, ale pestovať sa začal až okolo roku 1 200. Dodnes sa tam používa čajový obrad z dôb dynastie Sung. V dobe, keď bola objavená Amerika, sa postupne čaj zmenil až do podoby, v ktorej ho poznáme dnes. Prvý Európan, ktorý o čaji napísal, bol Portugalec, jezuita, otec Jasper de Cru, ktorý ako prvý získal práva na obchodovanie s Čínou. Boli to práve Portugalčania a Holanďania, ktorí ako prví doviezli so svojimi obchodnými loďami čaj do Európy. Bolo to okolo roku 1 600. Čaj bol v tej dobe veľmi drahou komoditou (cca 200$/kg), čím sa automaticky stal znakom bohatstva. Neskôr, keď sa čaj začal importovať vo veľkom hlavne do Holandska, ceny postupne klesali. Až okolo roku 1 680 sa dal čaj kúpiť v každom obchode s potravinami. Do Ameriky prvýkrát doviezol čaj Peter Stuyvesant v roku 1 650, holandským kolonistom na území New Amsterdamu (súčasný New York), ktorí si čaj veľmi obľúbili. V tej dobe ho však kolonisti vypili viac ako celé Anglické kráľovstvo dokopy. Prvé vzorky čaju boli do Anglicka dovezené okolo rokov 1652 až 1654. Čaj sa stal natoľko obľúbený, že ho čoskoro vyhlásili za anglický národný nápoj. Postupne sa rozšíril do celej Európy. Napriek tomu, že zásluhu na jeho rozšírení v Európe majú Holanďania, stal sa od roku 1790 centrom svetového obchodu s čajom Londýn. Čaj rýchlo zdomácnel aj v Amerike a v Rusku. V Amerike je známe „Bostonské pitie čaju“, ktoré bolo protestom proti britskej dani z čaju. Američania prispeli k čajovému priemyslu až v 20. storočí. Roku 1904 bol na svetovej výstave v St. Louis objavený ľadový čaj a v roku 1908 vyvinul Thomas Sullivan z New Yorku koncept čaju vo vrecúšku. V súčasnosti, kedy sa do módy dostáva zdravý životný štýl, je čaj populárnejší ako kedykoľvek predtým.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníci na čaj
Filozofiou čajovne Čarovňa je predovšetkým ponúknuť kvalitné čajové druhy. „Snažíme sa, aby sme ponúkali vždy kvalitný a čerstvý čaj. Rozhodli sme sa zamerať na tzv. ortodoxný čaj, teda nie nejaké „voňavky a jedovaté čaje“, ako sa im v odbornejších kruhoch nadáva. Naša ponuka je naozaj pestrá. Máme päť druhov ovocných čajov a pár aj ochutených, väčšinu však tvoria ortodoxy, ktoré vozíme vždy čerstvé,“ zdôrazňuje Rasťo, ktorý sa v čaji naozaj vyzná.
V Čarovni sa snažia vytvárať prostredie prístupné pre každého, mladších aj starších, kde si môžu vychutnať svoju šálku čaju a porozprávať sa s priateľmi.
Odborníkmi na čaj sú všetci, ktorí v Čarovni pracujú. „Každý čajovník by si mal uvedomiť, že čajovňa je v prvom rade špecializovaná predajňa s čajom a príslušenstvom,“ hovorí Rasťo. Tu sa vám nemôže stať, že vám nebudú vedieť niečo vysvetliť. Ak sa chcete o čaji, ktorí pijete niečo dozvedieť, tu iste dostanete odpoveď.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre pocit čajovej pohody
Pokiaľ človek nespohodlnie a neuspokojí sa s vrecúškovým (porciovaným) čajom, má pri príprave čaju neobyčajnú možnosť relaxu. Najprv si dáte zovrieť vodu a medzitým sa idete na chvíľu pozrieť k oknu, natiahnete sa... Človek sa len tak zahľadí na vetrom oživené stromy a o chvíľu je voda hotová. Pripravíte si kanvičku, lístky vhodíte dnu a zalievate. S prvou parou, ktorá dostihne vaše nozdry, ucítite tú známu vôňu, nadýchnete sa ešte raz, aby ste si to vychutnali a čakáte na vnútorný signál, že čaj je už možné zliať. Po chvíli, keď sa tento pocit dostaví, zlejete čaj a usrknete si prvý dúšok. Mňam, je to ono! A cítite ako sa vám energia rozlieva po celom tele. Prešlo možno ani nie desať minút, kedy človek skoro úplne zabudol, že je v práci. A teraz môže pokračovať...

Zamyslite sa nad čajom
„Čaj nie je len vecou súkromnej chvíle uzavretej do seba, pozdvihnutie šálky nie je ustrnutím, zahľadením do prázdna – to je záležitosť ťažkej chvíle a čaše tvrdého alkoholu. Čaj je nevyhnutným súputníkom rozhovoru, do ktorého môžeme zarátať aj monológ. Čaj, či skôr čajovanie je účinným prostriedkom družnosti, podnecovateľom a stvrdzovateľom nezabudnuteľných priateľstiev, ba aj lások, čaj je médiom rozpomínania sa na staré a ako každé rozpomínanie je aj letmým zahľadením sa do budúcnosti, čaj je symbolom hostiteľstva (skoro by sa dalo povedať „hosť do domu, kanvica na oheň“), čaj je slastnou bodkou za dobrým jedlom, je nenahraditeľnou príležitosťou k zahľadeniu sa do milých tvárí, je metaforickou ozvenou sviatkov, domova, zimy aj leta, pokoja a odpočinku... A čím vlastne čaj nie je? Je vlastne spôsobom života a možno aj jeho posudzovateľom, sudcom.“ (Citát Josefa Hejzlara – „Malé vzpomínání při čaji“)

„Nemám rád, keď sa niekto čuduje, prečo nemáme slovenské čaje. Na podobné otázky odpovedám takto: Na Slovensku sa predsa čaj nepestuje. To zvedavca neodradí a hneď sa spýta na harmanček, levanduľu a iné bylinky. Ja zase odpovedám, že nie som lekárnik. To ho zmätie ešte viac. Ťažko sa vysvetľuje, že by človek mal byť na bylinky odborník, ak ich chce predávať,“ vysvetlil nám Rasťo.
Na šálku chutného čaju vás pozýva kolektív čajovne Čarovňa (www.carovna.sk).

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tóth sa pred Dudinskou päťdesiatkou izoloval

Hlavné je splniť limit, prízvukuje slovenská chodecká jednotka

Matej Tóth ako ho poznáme, na čele.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Ilustračné foto.

Bystrickí leteckí záchranári pomáhali pilčíkovi, na ktorého spadol strom

Po ošetrení ho previezli do Rooseveltovej nemocnice.

Na pomoc privolali záchranársky vrtuľník.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch v Bratislave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?