Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Košikárstvo ešte nevymrelo

Keď niekomu stisnete ruku, zvyčajne hneď viete, s kým máte dočinenia.

Sú ruky a stisky rúk mľandravé ako blato. Sú aj úprimné, tvrdé, sú letmé. A cítite: toto je zmäkúšená ruka úradníka, toto tvrdá, vypracovaná. Ale takú tvrdú ruku, akú mal možnosť stisnúť autor tohto článku nedávno v Badíne... tak to sa za jeho života ešte nestalo. Jej majiteľ mal pritom požehnaných osemdesiatpäť rokov. A čo je najväčší protiklad, väčšiu časť života bol finančníkom. Od čoho mu tak stvrdli dlane a prsty? Od liesky!
Osud sa niekedy s človekom vie zahrať tak, že to by nevymyslel ani scenárista z Hollywoodu. A to je prípad Ing. Pavla Moravčíka.
Štrnásťročný košikár
Začalo sa to v roku 1936 v Badíne neďaleko Banskej Bystrice. Paľko mal vtedy štrnásť rokov a zistil, že život je tvrdý. Veľmi tvrdý. V hlávke štrnásťročného chlapca, takého, aký dnes skôr rozmýšľa nad tým, akú hru si pozháňať do počítača, alebo čo si nahrať do „empétrojkového“ prehrávača, sa zrodil nápad. Ak chce, aby sa jeho rodina mala lepšie, musí začať pracovať. Pomáhať mame. Doniesť domov nejakú korunu.
V Badíne bolo vtedy šesť košikárov. Jeden z nich, pán Majerský, býval oproti ich domu. Cez ulicu.
„Bol to veľmi dobrý remeselník“ – spomína pán Pavol. „Najprv som sa len prizeral, ako to robí, potom som si to aj vyskúšal. A išlo to!“
Chrbtové koše sa vtedy predávali desať korún za kus. Nebol to až taký zlý peniaz. To, čo malý Paľko zarobil, bolo pre rodinu Moravčíkovcov veľkou pomocou. Ale nastal zlom. Bolo to v roku 1947.
Košikár ide do Bratislavy
„Vybrali ma na jednoročnú školu“ – hovorí pán Pavol. „Skončil som ju medzi prvými piatimi. Potom som začal na strednej škole, napokon aj na vysokej.“ Z malého košikára sa stal inžinier – ekonóm. Robil na ministerstve financií, ale na košikárstvo nikdy nezabudol: „Stalo sa mi, že sme s vtedajším ministrom prechádzali Lovinobaňou a on odtiaľ pochádzal. Mal chorú dcérku, malé dievčatko, tak sme sa tam zastavili. Bolo mi toho dievčatka veľmi ľúto. Tak som si vtedy povedal: Ja pre to dievčatko musím upliesť košík! Tak som ho aj uplietol...“
Pavol Moravčík bol v Bratislave pečený–varený. Natoľko, že na Palisádach dostal kľúče od päťizbového bytu. V tých časoch nevídaný prepych.
„Mňa to ťahalo do Banskej Bystrice. Bol som už ženatý, manželka robila vo Vlkanovej, povedal som, že odchádzam, čo sa takmer rovnalo vzbure. Bratislavský byt som nechal kolegovi, ktorého manželka obdarila štyrmi dcérami. Vrátil som sa domov.“
Milované liesky a košíky
Čas utekal. Inžinier Pavol Moravčík celé roky šéfoval pobočke vtedajšej Slovenskej štátnej sporiteľne v Banskej Bystrici.
Všetko sa zmenilo s odchodom na dôchodok. Žiadny odpočinok. Žiadne sedenie za pecou. Žiadne chodenie na ryby. Liesky! A milované košíky! V Pavlovi Moravčíkovi sa opäť prebudil košikár.
Tajomstvo?
Medzi košíkmi sú zásadné rozdiely. Podľa toho, z čoho sú vyrobené. Väčšinou poznáme košíky z vŕbového prútia a liesky, aj keď košík možno upliesť z hocičoho, z hocijakého materiálu, ktorý je dostatočne ohybný a zároveň pevný. Povedzme zo slamy. Pliesť košíky z vŕby nie je nič jednoduché. Ale viete si predstaviť chrbtový kôš upletený z liesky? Z dreviny pružnej a nepoddajnej zároveň, z ktorej väčšina z nás pozná akurát chutné oriešky?
Že to nie je možné?
Ide to. Ale treba fortieľ. Tajomstvo?
Lieska musí byť ako žena
„Aby ste mohli urobiť kôš z liesky“ – vysvetľuje finančník na dôchodku a majster košikár Moravčík, - „musí byť lieska ako žena. Dobrá, pevná, zároveň poddajná. Musí sa páčiť. Páčiť sa nielen keď rastie, ale aj ako konečný produkt, kôš! Takú liesku treba vedieť nájsť! S takou lieskou však musíte zaobchádzať jemne. Musíte vedieť, ako na ňu. Vtedy sa vám zavďačí. Viete, to je tak: Kedysi povedala žena košikárovi, chcem pre muža kôš na nosenie sena, ale taký, ktorý by sa mu páčil. Ktorý by mal rád. A taký mu bolo treba urobiť. V tom to je...“
Už vyhľadať takú liesku je problém. Musí rásť na svahu, ktorý nie je vystavený vetrom. Vietor liesku skrúca. Lieska nesmie byť hrčavá. Musí mať správnu výšku, správnu hrúbku. A to je iba začiatok.
Musíte mať špeciálnu pec, ktorej ohnisko je dlhé aspoň dva metre, aby sa doň zmestili nasekané liesky. Musíte v nej dobre zakúriť a presne vycítiť správnu teplotu. V tom vám nepomôže žiadny teplomer. Keď je teplota ideálna, vložíte do nej nasekané lieskové prúty. Musia sa poriadne zapariť. Čas vám nepovie nikto. Určí ho len majster košikár. Ale práve vtedy ich treba vytiahnuť! A vtedy je to možné – lieska sa pod tlakom noža zahorúca začne lúpať na tenučké dyhy. Pružné a ohybné. Z nich možno pliesť koše. Nech sa potom nikto nečuduje stisku ruky majstra košikára. Horúčava a námaha vypracovali mu pokožku na dlaniach a prstoch na pevnosť kože, akú môžete nájsť – možno na dobre vypracovanom konskom sedle.
Majster košikár
Pán Moravčík si vo svojej dielničke sadol za „straku“. Straka nie je vták. Straka je špeciálny stôl. Stôl, na ktorom možno oberučným nožom strúhať (samozrejme, ak je nôž v správnych rukách) aj také tenučké dyhy, že by ste ich mohli merať mikrometrom. Za „strakou“ vyrobil majster Moravčík stovky, možno tisícky košov a košíkov. Jeho prácu obdivovali na jarmokoch, ukážkach umeleckých remesiel po celom Slovensku. Prácu, ktorú sa naučil ako štrnásťročný, však dokáže málokto prekonať.
„Málokto vie urobiť správnu „húžvu“. To je základ správneho koša“ – hovorí. „Väčšinou ju robia z motúzov. Inú nevedia. Lenže ja ju robím z dreva, upletiem ju z liesky, aha, pozrite sa!“
Nuž, a on ju naozaj, v priebehu niekoľkých minút, pred našim zrakom z nastrúhanej liesky, len navlhčenej vodou, uplietol. Lieskovú húžvu, ohybnú ako motúz!
Košikárstvo v Badíne nevymrie
Zdalo sa, že Pavol Moravčík, ktorý sa ako malý Paľko stal z núdze košikárom, časom ekonómom, riaditeľom pobočky peňažného ústavu, si zoberie svoje umenie so sebou na večnosť. Našťastie tomu tak nie je. Už má nasledovníka. V jeho šľapajách začal kráčať syn Pavol. A o košikárstvo sa začínajú zaujímať i vnúčence. Už vraj vedia, ako na „badínskych vŕškach“ vyhľadať tú najlepšiu liesku. A tým sa to začína...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 546
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 367
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 856
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 617
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 900
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 986
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 944
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 519
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 436
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 251
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Rooseveltovej nemocnici zomrel na COVID- 19 iba 47- ročný pacient

Celkove na Slovensku potvrdili 17 ďalších úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?