Tak ako vinohradníci, ani pestovatelia ovocia sa tohoto roku nemôžu sťažovať na slabú úrodu. Teplomilné marhule mali napríklad „periódu hojnosti“, čo znamená, že podobne zarodia až o štyri roky. Najlepšie však sypali jablká. U Ľubomíra Dedečka v Brezne frčí lis na plné obrátky. Zo slepého okna sa na to musia povinne pozerať dve sadrové hlavy. V dome, ktorý zobral rodine niekdajší „spravodlivý“ systém a Dedečka staršieho strčil za mreže, má dnes jeho syn muštáreň. Jednoduchú výrobňu najzdravšieho moku bez farbív a emulgátorov. Prírodný produkt, stopercentné vitamíny!
„Toto je jedna z najlepších sezón za posledných pár rokov. Jabĺčka síce nie sú také šťavnaté, ako by mohli byť, vyvažuje to však vysoká cukornatosť. Vlaňajšok bol mizerný, porovnal pán Dedeček. Referencie o lisovni u „deda“ boli naozaj na mieste. Čistá, vykachličkovaná, všade poriadok, ústretový majiteľ. Poskytuje napríklad klientom dôležité rady, ako nakladať s muštom, prípadne ako ho uchovať na zimu. Niektoré rozmnožené recepty sú písané rukou, iné vyhľadal a stiahol z odborných periodík. Trebárs, ako sa robí dobré jabĺčkové víno alebo správny kvas. Stačí totiž málo, aby z kvalitnej suroviny vznikla žbrnda alebo lacný bolehlav. V súvislosti s priezviskom, ktoré jednoznačne naznačuje, odkiaľ pán Dedeček pochádza, povedal: „Áno, naše korene siahajú do Čiech, narodil som sa však v Brezne. Ja som už absolútny Hugán!“