Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Naše naj-recepty nielen na Vianoce

Celý rok pre vás pripravujeme noviny, vlastne ich obrazne povedané varíme.

Redaktori namiešajú zopár faktov, za hrsť zaujímavostí, štipku emócií, a keď to dobre zamiešame, vznikajú z toho aktuálne správy, rozhovory, zaujímavé reportáže či dojímavé príbehy. Z novinárskej kuchyne sme si pred sviatkami na chvíľu odskočili do tej voňavej, kde sa varia a pečú chutné dobroty pre mlsné jazýčky. Dúfame, že si z našej pestrej ponuky vyberiete.

Zapekané plnené
šampiňóny
Tento recept ma kedysi naučila moja spolubývajúca na internáte v Brne. Odvtedy som ho už uvarila nielen rodine, ale aj priateľom, a zatiaľ všetkým toto jedlo veľmi chutilo. Trošku sa treba pohrať s prípravou, ale napokon to netrvá ani tak dlho. Hodí sa na silvestrovskú oslavu.
Suroviny: 8 stredne veľkých šampiňónov, mlieko, 1/2 citróna, zeleninová koreniaca zmes, soľ, 1 cibuľa, 80 g šunky, 1 roztierateľný smotanový syr, 8 menších v šupke uvarených zemiakov, 1 smotanu, 1 vajce, 100 g strúhaného syra.
Postup: Klobúčiky šampiňónov očistíme od vrchnej šupky, vydlabeme vnútro a ponoríme ich na 10 minút do mlieka. Pokvapkáme citrónom, posypeme zeleninovou koreniacou zmesou, osolíme. Vydlabanú časť a pokrájané nožičky šampiňónov udusíme na cibuli, pridáme nadrobno pokrájanú šunku a roztierateľný smotanový syr. Zmesou naplníme klobúčiky šampiňónov. Na vymastený pekáč poukladáme plátky uvarených zemiakov, na ne položíme šampiňóny a na každý dáme lyžicu smotany, zmiešanú s vajcom. Zapečieme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.Štefánia

Skryť Vypnúť reklamu

Jablkový zákusok
Je svieži a chutný na každú príležitosť. Ak sa dáte nahovoriť a vyskúšate, môže vám spestriť sviatočný stôl.
Suroviny: 2 vajcia, 200 g práškového cukru, 80 g masla, 60 g mletých orechov, 1 lyžica rumu, 300 g olúpaných jabĺk, 250 g výberovej múky, 1 kypriaci prášok, tuk a múka do formy.
Rumová poleva: 200 g práškového cukru, 2 lyžice rumu, 1 - 2 lyžice vriaceho mlieka, 1 lyžica strúhanej čokolády na posypovanie.
Postup: Žĺtky a väčšiu časť cukru a maslo vymiešame do peny. Pridáme mleté orechy a rum. Jablká postrúhame na strúhadle a spolu s múkou, kypriacim práškom ich vmiešame do žĺtkovej zmesi. Pridáme tuhý sneh z bielkov, do ktorého sme rozšľahali zvyšok cukru. Formu na srnčí chrbát vymastíme, posypeme múkou a naplníme pripraveným cestom. Pečieme pomaly.
Rumová poleva: preosiaty práškový cukor, rum a vriace mlieko dobre vymiešame a upečený koláč polejeme. Povrch posypeme postrúhanou čokoládou. Michal

Skryť Vypnúť reklamu

Grilované kuracie
filetky so šampiňónovým
dresingom
Toto jedlo zvyknem podávať počas večera po hlavnom menu. Môže slúžiť aj ako polnočka. Je to zároveň jedlo, pri ktorom neplatí, že pri stole sa nehovorí!
Suroviny: jedno kura, asi dvadsať dekagramov šampiňónov, maslo, olivový olej, deciliter bieleho vína, kyslá smotana (môže byť aj biely jogurt), koreniny, lyžička alebo dve sójovej omáčky.
Postup: Kura vykostíme a mäso z pŕs a stehien upravíme na úhľadné, tenšie, približne rovnaké menšie filety. Pripravíme nálev z olivového oleja, menšieho množstva vína, sójovej omáčky a korenín. Akú zmes korenín použijete, je na vašej fantázii. Ja si koreniny pripravujem sám v mažiari. Zvyčajne podrvím biele a čierne korenie, rascu, sušený ďumbier. Nezvyčajnú príchuť dodá niekoľko bobuliek borievky. Filetky ochutíme (nesolíme!), naložíme a necháme až do prípravy na chlade. Šampiňóny pokrájame na tenké plátky a podusíme na masle. Posolíme ich, aby pustili šťavu. Kým úplne nevychladnú, zmiešame ich so smotanou, (jogurtom), dochutíme štipkou vína a bielym mletým korením. Dresing v omáčniku odložíme do chladu.
Podávanie: Doprostred stola postavíme doskový gril a necháme ho nahriať. Misu s filetkami položíme vedľa, rovnako ako aj dresing v omáčniku. Každý sa obsluhuje sám! Teda každý zo stolujúcich si filetky položí na gril, a griluje podľa chuti. Sám si ich ukladá i na tanier.
Ako prílohu môžeme podávať banketové pečivo, ale výborne sa hodia aj zemiaky uvarené v šupke a opražené na masle či spraženej slaninke. K filetkám podávame biele víno. Rado

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná bábovka
Bábovka je koláč, ktorý u nás dlho nevydrží. Odmerané na hodinkách od pokrájania maximálne pol hodinu. Aj podľa toho teda usudzujem, že je chutná. Možno ju cez sviatky vyskúšate aj vy.
Suroviny: 4 vajcia, 20 dkg kryštálového cukru, 25 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl letnej vody, 2 lyžice kakaa, hrozienka, mandle, kandizované ovocie
Postup: Vajcia a kryštálový cukor vyšľaháme, postupne pridávame preosiatu múku, olej a vodu. Do zmesi pridáme kakao, hrozienka, mandle a kandizované ovocie. Nalejeme do bábovkovej formy a upečieme. Kto chce môže bábovku poliať aj čokoládovou polevou.
Dana
Moje kocky
Tento koláč pečiem veľmi často, všetci v rodine ho majú radi. Dúfam, že bude chutiť aj vám.
Suroviny na cesto: 8 vajec, 8 lyžíc kryštálového cukru, 7 lyžíc polohrubej múky, 1 lyžica hrubej múky, 2 zarovnané lyžice kakaa
Plnka: 1 Zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 12 dkg vlašských orechov, práškový cukor podľa chuti 15 dkg masla, 1,5 dcl mlieka, lieskové oriešky
Postup: Vajcia a kryštálový cukor vyšľaháme, pridáme hladkú a hrubú múku, nakoniec kakao a upečieme. Medzi tým pripravíme plnku: zlatý klas, mlieko, vanilkový cukor, práškový cukor a pomleté vlašské orechy uvaríme. Do vychladnutého krému všľaháme maslo. Upečené cesto rozdelíme na dve polovice a natrieme plnkou (kto chce, môže najprv cesto potrieť aj pikantným lekvárom) a spojíme. Vrch potrieme zvyškom plnky a posypeme pomletými lieskových orieškami. Koláč nakrájame na kocky.
Betka

Slané pečivo
Keďže som rodáčka z Liptova, naša domáca kuchyňa, ako aj vianočná večera, sú prispôsobené tomuto kraju. Keď pridám k tomu, že naša rodina nekonzumuje ryby, určite náš vianočný stôl podľa ostatných vyzerá tak trochu netradične. Samozrejme, nesmie chýbať kopa koláčov, ktoré vypeká pre nás všetkých hlavne moja mamina. Máme veľmi radi sladké, a preto sa stane, že na vianočnom stole máme aj do 15 druhov zákuskov. Nevedela som si vybrať ten „naj“ recept, preto ponúkam recept na slané pečivo, ktoré je veľmi chutné.
Suroviny: 600 g špeciál hladká múka, 2 ks (500 g) Hera, 2 ks žĺtky, 1 dcl mlieko, 1 ks kypriaci prášok, 1/2 až 1 lyžička soli
Koreniny na posypanie: rasca, sezam, kari, nemletý mak, soľ.
Ešte potrebujeme žĺtok na potretie a formičky na vykrajovanie s priemerom asi 3 cm.
Postup: Mlieko, žĺtky, soľ spojiť, vymiešať a potom pridať ostatné suroviny, vymiesiť na tuhšie cesto. Nechať postáť pár hodín v chladničke. Vyvaľkať asi na 0,5 cm hrubé cesto, vykrajovať rôzne motívy z formičiek. Poukladať na nemastený plech (alebo na papier), potrieť žĺtkom a posypať ľubovolnou koreninou. Do vyhriatej rúry dať piecť do zlatista (je to len na pár minút, treba to sledovať).
Janka

Kokosová roláda
Nepiekol som, ale žena ju pečie naozaj bravúrne. Ochutnajte!
Suroviny na cesto: 300 g polohrubej múky, trocha soli, 40 g práškového cukru, 100 g roztopeného masla, citrónová kôra, 1 lyžica rumu, 1 žĺtok, 1 dl mlieka.
Kvások: 0,5 dl mlieka, 20 g droždia, 1 lyžička práškového cukru
Plnka: lekvár (marhuľový, ríbezľový), 5 bielkov, 200 g práškového cukru, 200 g strúhaného kokosu
Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru, rum, v mlieku rozšľahaný žĺtok a nakysnutý kvások, vypracujeme cesto, poprášime múkou, na teplom mieste necháme nakysnúť. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 0,7 cm a natrieme lekvárom. Plát z dvoch strán stočíme smerom k stredu, kde necháme asi 5 cm široký žliabok. Tento naplníme plnkou, pripravenou zo snehu rozšľahaného z bielkov, do ktorého vmiešame kokos a práškový cukor. Takto pripravenú roládu dáme na vymastený plech a necháme ešte trocha podkysnúť. Stočené boky potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený a vychladnutý posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Ivan

Mramorové rezy
Je to recept, ktorý pečiem každé sviatky. Sú to chutné zákusky, nenáročné na prípravu.
Žlté cesto: 70 g margarínu, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 150 g hrubej múky, vanilkový cukor, 1/2 balenia prášku do pečiva, citrónová kôra.
Kakaové cesto: 80 g margarínu, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 130 g hrubej múky, 20 g kakaa, 1/2 balenia prášku do pečiva
Čokoládová poleva: 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 100 g margarínu, vajcia, cukor a kakao šľahám nad parou až do zhustnutia. Potom zmes odložíme a do horúcej zamiešame margarín a polejeme múčnik.
Zmäknutý margarín vymiešame s cukrom a so žĺtkami a pridáme z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Zľahka primiešame múku s práškom do pečiva, postrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Takto pripravíme aj kakaové cesto, len do toho primiešame preosiate kakao. Na vymastený a múkou vysypaný plech dávame striedavo lyžicu žltého a lyžicu kakaového cesta. Vrch cesta urovnáme a pečieme ho v stredne teplej rúre. Upečené a vychladnuté polejeme čokoládovou polevou.
Príjemné pečenie, šťastné a veselé Vianoce, do nového roka 2007 veľa zdravia, šťastia, lásky a spokojnosti praje vaša kolportérka Magduška.

Lievance
z ovsených vločiek
Tento recept som vymyslela sama a dúfam, že ak skúsite, bude vám chutiť.
Suroviny: ovsené vločky, jogurt alebo kyslé mlieko, vajce, hladká múka, škoricový cukor, soľ, sóda bikarbóna, olej
Postup: Vločky vopred namočiť a niekoľkokrát zliať vodu. Pridať biely jogurt alebo kyslé mlieko, múku, vajíčko, štipku soli, trochu cukru, pol lyžičky sódy bikarbóny. Vymiešať na riedke cesto. Cesto vylievať lyžicou na panvicu s horúcim olejom a pražiť lievance po oboch stranách. Upečené lievance posypať škoricovým cukrom. K lievancom môžete podávať kávu ochutenú mletou škoricou a medom.
Vlasta
Biskupský chlebík
Keďže pochádzam z Nitry, rozhodol som sa ponúknuť vám náš tradičný recept. Biskupský chlebík je v našej rodine naozaj obľúbená dobrota.
Suroviny: 125 g masla (Hera, Visa...) 150 g práškového cukru, 150 hladkej múky, 4 vajíčka, 50 g čokolády, 25 g hrozienok, pomarančová kôra, orechy (mandle, lieskové oriešky), kandizované ovocie, polovica balíčka prášku do pečiva.
Postup: Maslo vymiešame s polovicou cukru a žĺtkami, z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého pridáme druhú polovicu cukru, a vyšľaháme sneh. Všetky suroviny zľahka primiešame k vyšľahanému maslu a dáme do vymastenej chlebíčkovej formy upiecť. Po upečení polejeme čokoládovou polevou, prípadne posypeme cukrom.
Paľko

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 994
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 081
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 532
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 019
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 485
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 520
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 648
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 639
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 531
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 176
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V Rooseveltovej nemocnici pribudli dve úmrtia na COVID - 19

Vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici zomreli 70-ročný muž a 82-ročná žena.

Testy odhaľujú čoraz viac infikovaných.

Pre dušičkový trh vypestovali tisícky chryzantém. Teraz môže veľká časť z nich skončiť ako kompost

Starostlivosť o chryzantémy sa začína už na jar, trvá niekoľko mesiacov.

Opakovaný test potvrdil, že primátor Nosko je pozitívny na nový koronavírus

Pozitívny test má aj poslanec NR SR a mestský poslanec Igor Kašper.

Pozitívni na ochorenie sú primátor Ján Nosko aj poslanec NR SR a mestský poslanec Igor. Kašper. Zatiaľ čo Ján Nosko má iba mierne príznaky, Igor Kašper ( vľavo) musel bojovať s vážnejšími príznakmi ochorenia.

Neprekonané zabezpečenie auta prichádza do Banskej Bystrice

Firma VAM system, stojaca za legendárnym zabezpečovacím systémom auta, otvára novú pobočku.

Vampire LITE je elektromechanický zabezpečovací systém, ktorý chráni vaše vozidlo komplexne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Už ste čítali?