Jozef Kubanda, majiteľ reštaurácie Fontána, patrí medzi tých, čo za najlepší zákusok považujú klobásu. Najradšej takú, ktorú si sám, vlastnoručne vyrobil. Nezaprie sa ani tým, že je z Horehronia. Ako správny Horehronec, hoci aj pôsobiaci v Banskej Bystrici, k tomu prispôsobil aj recept, ktorý prezradil našej redakcii, o ktorý sa s vami podelíme. Viete ako sa varí Horehronská nátura, jedlo, ktoré patrí medzi vychválené špeciality jeho podniku? To nechajme na Jozefa Kubandu, ktorý sa vžil do úlohy šéfkuchára.
Potrebujeme:
500 gramov bravčového stehna
3 väčšie cibule
100 gramov oravskej údenej slaniny
100 gramov leča
2 feferónky
2 lyžice paradajkového pretlaku
soľ, mleté čierne korenie, olej, solamyl
Príprava:
Mäso pokrájame na rezance a sprudka opražíme na oleji. Mäso vyberieme a na výpeku doružova osmažíme pokrájanú cibuľu a počas jej praženia pridáme slaninku pokrájanú na rezance. Pridáme lečo, pokrájané feferónky, paradajkový pretlak, opražené mäso, okoreníme, osolíme, podlejeme horúcou vodou a pol hodinu dusíme. Pred dovarením zahustíme solamylom.
Ako prílohu podávame zemiakové placky a zemiakové hranolčeky.
Prajeme dobrú chuť!