Púpava lekárska je rastlina rozšírená po celej severnej zemeguli nielen v niekoľkých odrodách, ale aj vo veľkom množstve. Pre niekoho je to nepríjemná burina, pre iného užitočná liečivá rastlina.
V niektorých krajinách patrí púpava k bežným druhom šalátovej zeleniny. U nás ju radíme medzi liečivé rastliny. Na jar zbierame korene a listy, ale len dovtedy, kým nemá rozkvitnuté kvety. Približne od apríla do konca augusta sa zbierajú listy, v jeseni sa vykopáva len koreň.
Vybraté korene očistíme od zeminy, umyjeme ich a vodu necháme dobre odkvapkať. Hrubšie korene pozdĺžne prerežeme, aby sa rýchlejšie usušili. Pracujeme s „citom“, aby z koreňa nevyšlo veľa šťavy, pretože obsahuje cenné liečivé látky. Korene sušíme v tenkej vrstve umelým teplom. Rastlinka je vtedy usušená správne, keď korene pri lámaní praskajú. Usušené listy musia mať približne pôvodnú zelenú farbu, nesmú sčernieť. Ak zberáme a sušíme iba samé listy, treba dať pozor, aby sa nezaparili. Správne sušenie je veľmi dôležité, pretože presušené listy sa drobia a nedosušené zase rady plesnivejú. Okrem toho len správne usušená liečivka zaručuje žiadaný obsah účinných látok. Púpava je aj medonosná. Med z nej obsahuje peľ s vysokým obsahom bielkovín.
Púpava skrýva v sebe širokú paletu účinných látok. Medzi ne patria najmä horčiny, sacharidy, z ktorých je zaujímavý predovšetkým inulín. Jeho obsah v koreni kolíše počas vegetačného obdobia od 15 do 24%. Niektorí autori tvrdia, že pri jednom zbere ho korene obsahujú až 40%. Pre vysoký obsah inulínu je púpavový koreň považovaný za dôležitý podporný liek pri cukrovke. Okrem toho púpava obsahuje viaceré organické kyseliny, aminokyseliny, triesloviny, silicu, fytoncity, vitamíny zo skupiny B, vitamín C, D a provitamín A. Obsahuje aj menšie množstvo alkaloidov, čo môže vyvolať u detí, ktoré z dutého stvola vysávajú bielu šťavu, mierne príznaky otravy prejavujúce sa vracaním, hnačkami a niekedy aj srdcovými poruchami. Púpava obsahuje aj veľa minerálnych látok, čo jej dáva punc mimoriadne užitočnej, lacnej a najmä zdravej šalátovej zeleniny. U nás ju však v prvom rade pokladáme za liečivku. Horčiny, ktoré obsahuje, podporujú vylučovanie tráviacich štiav, čím sa zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Stimulujú tiež tvorbu žlče, uľahčujú jej prietok do dvanástorníka, uvoľňujú kŕče v žlčových cestách. Ako podporný liek sa používa pri zápaloch pečene, pri jej nedostatočnej činnosti, pri tvorbe žlčových kamienkov. Podporuje aj látkovú premenu, činnosť obličiek, čo sa prejavuje zvýšeným vylučovaním moču. Nemecký fytoterapeut MUDr. R. F. Weiss odporúča púpavovú kúru pre ľudí so sklonom k tvorbe močových kameňov, tiež proti reume.