Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zdravie je hlavne v našich rukách

Lekári bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol totiž v roku 2004 percentuálny podiel obéznych ľudí len v troch častiach sveta nasledovný - 37 percent v USA, 20 percent v Európe a 10 percent v Číne.

Štatistiky a výsledky testov dokazujú, že našim zabijakom je tiež nesprávna výživa. Zdá sa, že tento trend sa nekompromisne tlačí aj cez naše hranice.
Stačí totiž, keď sa v sobotu vyberieme do niektorých z hypermarketov. Len tak, ako nezáväzní pozorovatelia a presvedčíme sa na vlastné oči. Väčšina zákazníkov z obchodov odchádza s plnými nákupnými košíkmi. Na jednej strane je to síce dôkaz, že na Slovensku sa nemáme až tak zle, ako niektorí hovoria. Keď sa však na obsah nákupov pozrú dôkladnejšie tí, čo sa držia rád o zdravej výžive, nechápavo krútia hlavami. Tuky, cukry, farebné vody... Pritom fakt, že práve strava má veľký vplyv na naše zdravie, si uvedomoval už 337 rokov pred n. l. otec medicíny Hipokrates. Napísal: Jedlo nech je tvojím liekom!
Zdravá výživa však zďaleka nie je len v tom, že si zeleninu a ovocie dopestujeme bez postrekov a zbytočnej chémie. Podľa niektorých odborníkov naše zdravie závisí aj od toho, ako sebe a našim najbližším jedlo pripravujeme. Je chronicky známe, že príliš veľa soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak, veľa tuku sa zasa podpisuje pod hladinu cholesterolu. Dôsledok? Infarkt, zanesené cievy, mozgové príhody.
Súčasný životný štýl, ktorý je v ostatnom čase „in“, je hlavne zdravý životný štýl. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je zdravé variť bez vody a piecť bez tuku. „Keď varíme zeleninu alebo zemiaky, v podstate ju vo vode vyluhujeme, vitamíny vylejeme a „hlušinu“, v ktorej sa zachová len dvadsať percent vitamínov, zjeme. Oveľa šetrnejší spôsob prípravy jedál je na pare, pri ktorom sa zachová priemerne osemdesiat percent dôležitých látok. Napríklad v prípade železa dôjde pri klasickom varení až k 95-percentnému úbytku,“ hovorí Ivan Kvasna, regionálny obchodný riaditeľ Zepter Slovensko.
Vráťme sa späť k číslam a štúdiám. Podľa výsledkov skúšok, ktoré v tejto súvislosti robila Milánska univerzita, pri varení bez vody si zelenina zachovala 88 percent vápnika, 71 percent železa a 62 percent vitamínu A. Ivan Kvasna tvrdí, že sama príroda nám dáva „kopec“ užitočných a životne dôležitých prvkov a vitamínov, no my si to nevážime, čo je podľa neho hriech. „Kvalitné mäso hodíme na olej a doslova ho znehodnotíme. Na klasických panviciach je teplota pri pečení okolo 400 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa každý tuk prepaľuje. V prírode sa však takýto tuk nevyskytuje, ba ani náš metabolizmus ho nepozná. Ostáva nám ako nespracovateľná zložka potravy v cievach, zanáša celý srdcovocievny systém a spôsobuje kornatenie ciev. Prirodzená pružnosť ciev sa tak pomaly stráca. Faktom zostáva, že viac ako päťdesiat percent chorôb súvisí s tým, ako sa človek stravuje. Prísun vitamínov nezachránime drahým nákupom tabletiek v lekárňach. Sú totiž syntetické, v ľudskom tele sa udržia len dve hodiny, resp. po najbližšie močenie. Pripravovať jedlo v našich produktoch sa preto jednoznačne vyplatí“.
Zdravý životný štýl je v móde už aj u nás. Pred pár rokmi sme sa len nechápavo čudovali, prečo známe tváre z filmového plátna chodia do fitnescentier, jedia málo, ale pravidelne, prečo sa vyhýbajú sladkostiam a vsádzajú na zeleninu a chudé mäso. Dôraz pritom kladú aj na spôsob prípravy. Rovnako ako profesionálni športovci. Tí naši nie sú výnimkou. Pred veľkými pretekmi či majstrovstvami si doslova kontrolujú každé deko. Na rady lekárov jedia len chudé mäso a zeleninu, pripravované na pare. Je chvályhodné, že už aj v niektorých reštauráciách u nás ponúkajú hosťom na jedálnom lístku špeciality, pripravené takto šetrne, so zachovanými vitamínmi. Dozaista to ocenia najmä zahraniční návštevníci a turisti, ktorí si asi viac, ale najmä skôr ako my uvedomili, že zdravie je predovšetkým a v prvom rade v našich rukách.
V dnešnom uponáhľanom svete, keď nič nestíhame, klameme aj svoj žalúdok. Nahádžeme do seba polotovary, do auta nám podajú plnené sendviče, hlavná vec, že môžeme pracovať ďalej. Dospieť k záveru, že nesprávne stravovanie by sa nemalo podceňovať, nie je ťažké.
V priestoroch Zepteru v Banskej Bystrici sa 19. apríla od 10. do 18. hodiny uskutoční Festival zdravia a krásy. Vstup na toto podujatie, na ktorom vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, ale i to, aké su trendy v kozmetike a líčení, je voľný. Každý návštevník bude zaradený do tomboly, v ktorej môže získať hodnotné ceny.
Začali sme a aj skončíme rečou čísiel. Takmer 100 percent ochorení rakoviny hrubého čreva je zapríčinených nesprávnymi stravovacími návykmi! Najvyšší čas niečo zmeniť. Aby sme zbytočne nemuseli behať po lekároch a následne sa trápili, ako sa čo najskôr dostať do patričnej formy. Predajňu na zdravie totiž ešte nikde na svete neotvorili!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 784
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 889
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 537
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 647
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 487
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 499
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 256
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 145
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Sporné výsledky testov z Harmanca. Už o nich hovorí aj Matovič

V Harmaneckých papierňach použili podľa premiéra na testovanie zamestnancov testy Eko Test Covid od čínskej firmy Assure Tech z Hangzhou, ktoré nemajú nič spoločné s testami používanými pri plošnom testovaní.

Bystrica má prvý deň komunitného testovania za sebou, zistili 34 pozitívnych

Otestovali 4 645 ľudí, pričom 34 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19.

Pamätáte sa? Takto Bystricu zmenila unikátna svetelná expozícia

V roku 2015 sme zažili netradičný svetelný zážitok.

Bystrica do 12.00 h otestovala 2150 záujemcov, 13 je pozitívnych

Dobrovoľné cielené komunitné testovanie na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici pokračuje bez problémov, tvrdí to primátor mesta Ján Nosko.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?