Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Zdravie je hlavne v našich rukách

Lekári bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol totiž v roku 2004 percentuálny podiel obéznych ľudí len v troch častiach sveta nasledovný - 37 percent v USA, 20 percent v Európe a 10 percent v Číne.

Štatistiky a výsledky testov dokazujú, že našim zabijakom je tiež nesprávna výživa. Zdá sa, že tento trend sa nekompromisne tlačí aj cez naše hranice.
Stačí totiž, keď sa v sobotu vyberieme do niektorých z hypermarketov. Len tak, ako nezáväzní pozorovatelia a presvedčíme sa na vlastné oči. Väčšina zákazníkov z obchodov odchádza s plnými nákupnými košíkmi. Na jednej strane je to síce dôkaz, že na Slovensku sa nemáme až tak zle, ako niektorí hovoria. Keď sa však na obsah nákupov pozrú dôkladnejšie tí, čo sa držia rád o zdravej výžive, nechápavo krútia hlavami. Tuky, cukry, farebné vody... Pritom fakt, že práve strava má veľký vplyv na naše zdravie, si uvedomoval už 337 rokov pred n. l. otec medicíny Hipokrates. Napísal: Jedlo nech je tvojím liekom!
Zdravá výživa však zďaleka nie je len v tom, že si zeleninu a ovocie dopestujeme bez postrekov a zbytočnej chémie. Podľa niektorých odborníkov naše zdravie závisí aj od toho, ako sebe a našim najbližším jedlo pripravujeme. Je chronicky známe, že príliš veľa soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak, veľa tuku sa zasa podpisuje pod hladinu cholesterolu. Dôsledok? Infarkt, zanesené cievy, mozgové príhody.
Súčasný životný štýl, ktorý je v ostatnom čase „in“, je hlavne zdravý životný štýl. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je zdravé variť bez vody a piecť bez tuku. „Keď varíme zeleninu alebo zemiaky, v podstate ju vo vode vyluhujeme, vitamíny vylejeme a „hlušinu“, v ktorej sa zachová len dvadsať percent vitamínov, zjeme. Oveľa šetrnejší spôsob prípravy jedál je na pare, pri ktorom sa zachová priemerne osemdesiat percent dôležitých látok. Napríklad v prípade železa dôjde pri klasickom varení až k 95-percentnému úbytku,“ hovorí Ivan Kvasna, regionálny obchodný riaditeľ Zepter Slovensko.
Vráťme sa späť k číslam a štúdiám. Podľa výsledkov skúšok, ktoré v tejto súvislosti robila Milánska univerzita, pri varení bez vody si zelenina zachovala 88 percent vápnika, 71 percent železa a 62 percent vitamínu A. Ivan Kvasna tvrdí, že sama príroda nám dáva „kopec“ užitočných a životne dôležitých prvkov a vitamínov, no my si to nevážime, čo je podľa neho hriech. „Kvalitné mäso hodíme na olej a doslova ho znehodnotíme. Na klasických panviciach je teplota pri pečení okolo 400 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa každý tuk prepaľuje. V prírode sa však takýto tuk nevyskytuje, ba ani náš metabolizmus ho nepozná. Ostáva nám ako nespracovateľná zložka potravy v cievach, zanáša celý srdcovocievny systém a spôsobuje kornatenie ciev. Prirodzená pružnosť ciev sa tak pomaly stráca. Faktom zostáva, že viac ako päťdesiat percent chorôb súvisí s tým, ako sa človek stravuje. Prísun vitamínov nezachránime drahým nákupom tabletiek v lekárňach. Sú totiž syntetické, v ľudskom tele sa udržia len dve hodiny, resp. po najbližšie močenie. Pripravovať jedlo v našich produktoch sa preto jednoznačne vyplatí“.
Zdravý životný štýl je v móde už aj u nás. Pred pár rokmi sme sa len nechápavo čudovali, prečo známe tváre z filmového plátna chodia do fitnescentier, jedia málo, ale pravidelne, prečo sa vyhýbajú sladkostiam a vsádzajú na zeleninu a chudé mäso. Dôraz pritom kladú aj na spôsob prípravy. Rovnako ako profesionálni športovci. Tí naši nie sú výnimkou. Pred veľkými pretekmi či majstrovstvami si doslova kontrolujú každé deko. Na rady lekárov jedia len chudé mäso a zeleninu, pripravované na pare. Je chvályhodné, že už aj v niektorých reštauráciách u nás ponúkajú hosťom na jedálnom lístku špeciality, pripravené takto šetrne, so zachovanými vitamínmi. Dozaista to ocenia najmä zahraniční návštevníci a turisti, ktorí si asi viac, ale najmä skôr ako my uvedomili, že zdravie je predovšetkým a v prvom rade v našich rukách.
V dnešnom uponáhľanom svete, keď nič nestíhame, klameme aj svoj žalúdok. Nahádžeme do seba polotovary, do auta nám podajú plnené sendviče, hlavná vec, že môžeme pracovať ďalej. Dospieť k záveru, že nesprávne stravovanie by sa nemalo podceňovať, nie je ťažké.
V priestoroch Zepteru v Banskej Bystrici sa 19. apríla od 10. do 18. hodiny uskutoční Festival zdravia a krásy. Vstup na toto podujatie, na ktorom vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, ale i to, aké su trendy v kozmetike a líčení, je voľný. Každý návštevník bude zaradený do tomboly, v ktorej môže získať hodnotné ceny.
Začali sme a aj skončíme rečou čísiel. Takmer 100 percent ochorení rakoviny hrubého čreva je zapríčinených nesprávnymi stravovacími návykmi! Najvyšší čas niečo zmeniť. Aby sme zbytočne nemuseli behať po lekároch a následne sa trápili, ako sa čo najskôr dostať do patričnej formy. Predajňu na zdravie totiž ešte nikde na svete neotvorili!

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 449
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 074
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 321
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 389
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 129
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 153
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 668
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 213
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter počas predstavovania projektu.

Seniori už nebudú odkázaní na príbuzných ani dlhé čakacie lehoty do domovov dôchodcov.


14 h

Štátny podnik Lesy SR, ktorý sídli v Banskej Bystrici, otvoril symbolicky na Deň detí lesnú školu, ktorá ponúka zážitkové učenie o lese a lesníctve.


11. jún
V Brezne opravujú cestu na námestí.

Mesto začalo s opravou miestnej komunikácie na severnej časti námestia, ktorá je rozdelená na dve etapy. Celkové ukončenie rekonštrukčných prác je naplánované do 13. augusta.


MONIKA DOLŇANOVÁ 20 h

Pozrite si MY športujeme.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


14 h

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


18 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?