Zdravie je hlavne v našich rukách

Lekári bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol totiž v roku 2004 percentuálny podiel obéznych ľudí len v troch častiach sveta nasledovný - 37 percent v USA, 20 percent v Európe a 10 percent v Číne.

Štatistiky a výsledky testov dokazujú, že našim zabijakom je tiež nesprávna výživa. Zdá sa, že tento trend sa nekompromisne tlačí aj cez naše hranice.
Stačí totiž, keď sa v sobotu vyberieme do niektorých z hypermarketov. Len tak, ako nezáväzní pozorovatelia a presvedčíme sa na vlastné oči. Väčšina zákazníkov z obchodov odchádza s plnými nákupnými košíkmi. Na jednej strane je to síce dôkaz, že na Slovensku sa nemáme až tak zle, ako niektorí hovoria. Keď sa však na obsah nákupov pozrú dôkladnejšie tí, čo sa držia rád o zdravej výžive, nechápavo krútia hlavami. Tuky, cukry, farebné vody... Pritom fakt, že práve strava má veľký vplyv na naše zdravie, si uvedomoval už 337 rokov pred n. l. otec medicíny Hipokrates. Napísal: Jedlo nech je tvojím liekom!
Zdravá výživa však zďaleka nie je len v tom, že si zeleninu a ovocie dopestujeme bez postrekov a zbytočnej chémie. Podľa niektorých odborníkov naše zdravie závisí aj od toho, ako sebe a našim najbližším jedlo pripravujeme. Je chronicky známe, že príliš veľa soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak, veľa tuku sa zasa podpisuje pod hladinu cholesterolu. Dôsledok? Infarkt, zanesené cievy, mozgové príhody.
Súčasný životný štýl, ktorý je v ostatnom čase „in“, je hlavne zdravý životný štýl. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je zdravé variť bez vody a piecť bez tuku. „Keď varíme zeleninu alebo zemiaky, v podstate ju vo vode vyluhujeme, vitamíny vylejeme a „hlušinu“, v ktorej sa zachová len dvadsať percent vitamínov, zjeme. Oveľa šetrnejší spôsob prípravy jedál je na pare, pri ktorom sa zachová priemerne osemdesiat percent dôležitých látok. Napríklad v prípade železa dôjde pri klasickom varení až k 95-percentnému úbytku,“ hovorí Ivan Kvasna, regionálny obchodný riaditeľ Zepter Slovensko.
Vráťme sa späť k číslam a štúdiám. Podľa výsledkov skúšok, ktoré v tejto súvislosti robila Milánska univerzita, pri varení bez vody si zelenina zachovala 88 percent vápnika, 71 percent železa a 62 percent vitamínu A. Ivan Kvasna tvrdí, že sama príroda nám dáva „kopec“ užitočných a životne dôležitých prvkov a vitamínov, no my si to nevážime, čo je podľa neho hriech. „Kvalitné mäso hodíme na olej a doslova ho znehodnotíme. Na klasických panviciach je teplota pri pečení okolo 400 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa každý tuk prepaľuje. V prírode sa však takýto tuk nevyskytuje, ba ani náš metabolizmus ho nepozná. Ostáva nám ako nespracovateľná zložka potravy v cievach, zanáša celý srdcovocievny systém a spôsobuje kornatenie ciev. Prirodzená pružnosť ciev sa tak pomaly stráca. Faktom zostáva, že viac ako päťdesiat percent chorôb súvisí s tým, ako sa človek stravuje. Prísun vitamínov nezachránime drahým nákupom tabletiek v lekárňach. Sú totiž syntetické, v ľudskom tele sa udržia len dve hodiny, resp. po najbližšie močenie. Pripravovať jedlo v našich produktoch sa preto jednoznačne vyplatí“.
Zdravý životný štýl je v móde už aj u nás. Pred pár rokmi sme sa len nechápavo čudovali, prečo známe tváre z filmového plátna chodia do fitnescentier, jedia málo, ale pravidelne, prečo sa vyhýbajú sladkostiam a vsádzajú na zeleninu a chudé mäso. Dôraz pritom kladú aj na spôsob prípravy. Rovnako ako profesionálni športovci. Tí naši nie sú výnimkou. Pred veľkými pretekmi či majstrovstvami si doslova kontrolujú každé deko. Na rady lekárov jedia len chudé mäso a zeleninu, pripravované na pare. Je chvályhodné, že už aj v niektorých reštauráciách u nás ponúkajú hosťom na jedálnom lístku špeciality, pripravené takto šetrne, so zachovanými vitamínmi. Dozaista to ocenia najmä zahraniční návštevníci a turisti, ktorí si asi viac, ale najmä skôr ako my uvedomili, že zdravie je predovšetkým a v prvom rade v našich rukách.
V dnešnom uponáhľanom svete, keď nič nestíhame, klameme aj svoj žalúdok. Nahádžeme do seba polotovary, do auta nám podajú plnené sendviče, hlavná vec, že môžeme pracovať ďalej. Dospieť k záveru, že nesprávne stravovanie by sa nemalo podceňovať, nie je ťažké.
V priestoroch Zepteru v Banskej Bystrici sa 19. apríla od 10. do 18. hodiny uskutoční Festival zdravia a krásy. Vstup na toto podujatie, na ktorom vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, ale i to, aké su trendy v kozmetike a líčení, je voľný. Každý návštevník bude zaradený do tomboly, v ktorej môže získať hodnotné ceny.
Začali sme a aj skončíme rečou čísiel. Takmer 100 percent ochorení rakoviny hrubého čreva je zapríčinených nesprávnymi stravovacími návykmi! Najvyšší čas niečo zmeniť. Aby sme zbytočne nemuseli behať po lekároch a následne sa trápili, ako sa čo najskôr dostať do patričnej formy. Predajňu na zdravie totiž ešte nikde na svete neotvorili!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: du

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 382
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 103
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 128
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 924
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 772
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 830
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 189
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 566
  1. Viktor Pamula: Retardácia v praxi
  2. Jozef Varga: Himnusz na M1 video o 00 00 hod. Bratislavský hrad, vlajka SR
  3. Ján Komrska: Pico del Cielo
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Juraj Tušš: 80 rokov
  6. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  8. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 718
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 692
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 335
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 371
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 976
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 787
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 984
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 954
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  3. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  4. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  5. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  6. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  7. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  8. Tupou Ceruzou: Zámočky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Titul? Nie je to veľmi pravdepodobné.


8. máj

Areál s vyše 170-metrovými stožiarmi je ekonomickou príťažou.


7 h

Slovenského skialpinistu privítala cigarová vôňa dymu.


20 h

František Feja je inšpirácia pre všetkých.


Eliška Veselovská a 1 ďalší 7. máj
  1. Viktor Pamula: Retardácia v praxi
  2. Jozef Varga: Himnusz na M1 video o 00 00 hod. Bratislavský hrad, vlajka SR
  3. Ján Komrska: Pico del Cielo
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Juraj Tušš: 80 rokov
  6. Anna Miľanová: Štylizované, fantazijné kvety v trávnatom poraste...
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.5.1925)
  8. Elena Antalová: Koho som ešte nedokázal nasrdiť? "Majiteľ"sveta z mesta T.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 718
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 692
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 335
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 371
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 976
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 787
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 984
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 954
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  3. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  4. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  5. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  6. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  7. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  8. Tupou Ceruzou: Zámočky

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu