Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Zdravie je hlavne v našich rukách

Lekári bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol totiž v roku 2004 percentuálny podiel obéznych ľudí len v troch častiach sveta nasledovný - 37 percent v USA, 20 percent v Európe a 10 percent v Číne.

Štatistiky a výsledky testov dokazujú, že našim zabijakom je tiež nesprávna výživa. Zdá sa, že tento trend sa nekompromisne tlačí aj cez naše hranice.
Stačí totiž, keď sa v sobotu vyberieme do niektorých z hypermarketov. Len tak, ako nezáväzní pozorovatelia a presvedčíme sa na vlastné oči. Väčšina zákazníkov z obchodov odchádza s plnými nákupnými košíkmi. Na jednej strane je to síce dôkaz, že na Slovensku sa nemáme až tak zle, ako niektorí hovoria. Keď sa však na obsah nákupov pozrú dôkladnejšie tí, čo sa držia rád o zdravej výžive, nechápavo krútia hlavami. Tuky, cukry, farebné vody... Pritom fakt, že práve strava má veľký vplyv na naše zdravie, si uvedomoval už 337 rokov pred n. l. otec medicíny Hipokrates. Napísal: Jedlo nech je tvojím liekom!
Zdravá výživa však zďaleka nie je len v tom, že si zeleninu a ovocie dopestujeme bez postrekov a zbytočnej chémie. Podľa niektorých odborníkov naše zdravie závisí aj od toho, ako sebe a našim najbližším jedlo pripravujeme. Je chronicky známe, že príliš veľa soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak, veľa tuku sa zasa podpisuje pod hladinu cholesterolu. Dôsledok? Infarkt, zanesené cievy, mozgové príhody.
Súčasný životný štýl, ktorý je v ostatnom čase „in“, je hlavne zdravý životný štýl. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je zdravé variť bez vody a piecť bez tuku. „Keď varíme zeleninu alebo zemiaky, v podstate ju vo vode vyluhujeme, vitamíny vylejeme a „hlušinu“, v ktorej sa zachová len dvadsať percent vitamínov, zjeme. Oveľa šetrnejší spôsob prípravy jedál je na pare, pri ktorom sa zachová priemerne osemdesiat percent dôležitých látok. Napríklad v prípade železa dôjde pri klasickom varení až k 95-percentnému úbytku,“ hovorí Ivan Kvasna, regionálny obchodný riaditeľ Zepter Slovensko.
Vráťme sa späť k číslam a štúdiám. Podľa výsledkov skúšok, ktoré v tejto súvislosti robila Milánska univerzita, pri varení bez vody si zelenina zachovala 88 percent vápnika, 71 percent železa a 62 percent vitamínu A. Ivan Kvasna tvrdí, že sama príroda nám dáva „kopec“ užitočných a životne dôležitých prvkov a vitamínov, no my si to nevážime, čo je podľa neho hriech. „Kvalitné mäso hodíme na olej a doslova ho znehodnotíme. Na klasických panviciach je teplota pri pečení okolo 400 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa každý tuk prepaľuje. V prírode sa však takýto tuk nevyskytuje, ba ani náš metabolizmus ho nepozná. Ostáva nám ako nespracovateľná zložka potravy v cievach, zanáša celý srdcovocievny systém a spôsobuje kornatenie ciev. Prirodzená pružnosť ciev sa tak pomaly stráca. Faktom zostáva, že viac ako päťdesiat percent chorôb súvisí s tým, ako sa človek stravuje. Prísun vitamínov nezachránime drahým nákupom tabletiek v lekárňach. Sú totiž syntetické, v ľudskom tele sa udržia len dve hodiny, resp. po najbližšie močenie. Pripravovať jedlo v našich produktoch sa preto jednoznačne vyplatí“.
Zdravý životný štýl je v móde už aj u nás. Pred pár rokmi sme sa len nechápavo čudovali, prečo známe tváre z filmového plátna chodia do fitnescentier, jedia málo, ale pravidelne, prečo sa vyhýbajú sladkostiam a vsádzajú na zeleninu a chudé mäso. Dôraz pritom kladú aj na spôsob prípravy. Rovnako ako profesionálni športovci. Tí naši nie sú výnimkou. Pred veľkými pretekmi či majstrovstvami si doslova kontrolujú každé deko. Na rady lekárov jedia len chudé mäso a zeleninu, pripravované na pare. Je chvályhodné, že už aj v niektorých reštauráciách u nás ponúkajú hosťom na jedálnom lístku špeciality, pripravené takto šetrne, so zachovanými vitamínmi. Dozaista to ocenia najmä zahraniční návštevníci a turisti, ktorí si asi viac, ale najmä skôr ako my uvedomili, že zdravie je predovšetkým a v prvom rade v našich rukách.
V dnešnom uponáhľanom svete, keď nič nestíhame, klameme aj svoj žalúdok. Nahádžeme do seba polotovary, do auta nám podajú plnené sendviče, hlavná vec, že môžeme pracovať ďalej. Dospieť k záveru, že nesprávne stravovanie by sa nemalo podceňovať, nie je ťažké.
V priestoroch Zepteru v Banskej Bystrici sa 19. apríla od 10. do 18. hodiny uskutoční Festival zdravia a krásy. Vstup na toto podujatie, na ktorom vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, ale i to, aké su trendy v kozmetike a líčení, je voľný. Každý návštevník bude zaradený do tomboly, v ktorej môže získať hodnotné ceny.
Začali sme a aj skončíme rečou čísiel. Takmer 100 percent ochorení rakoviny hrubého čreva je zapríčinených nesprávnymi stravovacími návykmi! Najvyšší čas niečo zmeniť. Aby sme zbytočne nemuseli behať po lekároch a následne sa trápili, ako sa čo najskôr dostať do patričnej formy. Predajňu na zdravie totiž ešte nikde na svete neotvorili!

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  2. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  3. Agrokomplex 2022
  4. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  5. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  6. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  8. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 35 563
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 23 688
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 253
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 377
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 4 295
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 138
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 3 906
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 087

Blogy SME

  1. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  2. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  3. Martin Greguš: Aký je vývoj skutočných realizačných cien nehnuteľnosti podľa katastra? Hypotéky a úvery na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol?
  4. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  5. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  6. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  7. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  8. Miriam Studeničová: Výstraha veriacim i ateistom! Druhé prikázanie
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 545
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 475
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 007
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 085
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 892
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 787
  7. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 784
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 659
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Premiéra filmovej novinky bude už 18. augusta.

Scenár horúcej letnej komédie je založený na skutočných udalostiach.


24 h
Novinky z MY regióny.

Máme pre vás dve veľmi žiadané novinky, ktoré aktuálne spúšťame na regionálnych weboch MY.


16. aug
MArek Hermanský ako nová posila Osrblia a s rodinou.

Ďalším hosťom v rubrike Športové naj bol futbalový brankár Marek Hermanský.


16. aug
Župan Ján Lunter (vľavo) podporuje svojho syna Ondreja v predvolebnej kampani aj finančne.

Najviac "naj" z predvolebných čísel pripadlo na Banskú Bystricu.


16. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Väčšina nezvestných sa skrýva, pretože je na nich vydaný príkaz na zatknutie.


16. aug

Mladý Sihelňan mal novú motorku len tri dni.


17. aug

Páchateľa zadržali niekoľko hodín po čine.


15 h

Jedna z hľadaných osôb uniká pred spravodlivosťou od roku 1999.


19 h

Blogy SME

  1. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  2. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  3. Martin Greguš: Aký je vývoj skutočných realizačných cien nehnuteľnosti podľa katastra? Hypotéky a úvery na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol?
  4. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  5. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  6. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  7. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  8. Miriam Studeničová: Výstraha veriacim i ateistom! Druhé prikázanie
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 545
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 475
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 007
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 085
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 892
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 787
  7. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 784
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 659
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu