Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zdravie je hlavne v našich rukách

Lekári bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bol totiž v roku 2004 percentuálny podiel obéznych ľudí len v troch častiach sveta nasledovný - 37 percent v USA, 20 percent v Európe a 10 percent v Číne.

Štatistiky a výsledky testov dokazujú, že našim zabijakom je tiež nesprávna výživa. Zdá sa, že tento trend sa nekompromisne tlačí aj cez naše hranice.
Stačí totiž, keď sa v sobotu vyberieme do niektorých z hypermarketov. Len tak, ako nezáväzní pozorovatelia a presvedčíme sa na vlastné oči. Väčšina zákazníkov z obchodov odchádza s plnými nákupnými košíkmi. Na jednej strane je to síce dôkaz, že na Slovensku sa nemáme až tak zle, ako niektorí hovoria. Keď sa však na obsah nákupov pozrú dôkladnejšie tí, čo sa držia rád o zdravej výžive, nechápavo krútia hlavami. Tuky, cukry, farebné vody... Pritom fakt, že práve strava má veľký vplyv na naše zdravie, si uvedomoval už 337 rokov pred n. l. otec medicíny Hipokrates. Napísal: Jedlo nech je tvojím liekom!
Zdravá výživa však zďaleka nie je len v tom, že si zeleninu a ovocie dopestujeme bez postrekov a zbytočnej chémie. Podľa niektorých odborníkov naše zdravie závisí aj od toho, ako sebe a našim najbližším jedlo pripravujeme. Je chronicky známe, že príliš veľa soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak, veľa tuku sa zasa podpisuje pod hladinu cholesterolu. Dôsledok? Infarkt, zanesené cievy, mozgové príhody.
Súčasný životný štýl, ktorý je v ostatnom čase „in“, je hlavne zdravý životný štýl. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je zdravé variť bez vody a piecť bez tuku. „Keď varíme zeleninu alebo zemiaky, v podstate ju vo vode vyluhujeme, vitamíny vylejeme a „hlušinu“, v ktorej sa zachová len dvadsať percent vitamínov, zjeme. Oveľa šetrnejší spôsob prípravy jedál je na pare, pri ktorom sa zachová priemerne osemdesiat percent dôležitých látok. Napríklad v prípade železa dôjde pri klasickom varení až k 95-percentnému úbytku,“ hovorí Ivan Kvasna, regionálny obchodný riaditeľ Zepter Slovensko.
Vráťme sa späť k číslam a štúdiám. Podľa výsledkov skúšok, ktoré v tejto súvislosti robila Milánska univerzita, pri varení bez vody si zelenina zachovala 88 percent vápnika, 71 percent železa a 62 percent vitamínu A. Ivan Kvasna tvrdí, že sama príroda nám dáva „kopec“ užitočných a životne dôležitých prvkov a vitamínov, no my si to nevážime, čo je podľa neho hriech. „Kvalitné mäso hodíme na olej a doslova ho znehodnotíme. Na klasických panviciach je teplota pri pečení okolo 400 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa každý tuk prepaľuje. V prírode sa však takýto tuk nevyskytuje, ba ani náš metabolizmus ho nepozná. Ostáva nám ako nespracovateľná zložka potravy v cievach, zanáša celý srdcovocievny systém a spôsobuje kornatenie ciev. Prirodzená pružnosť ciev sa tak pomaly stráca. Faktom zostáva, že viac ako päťdesiat percent chorôb súvisí s tým, ako sa človek stravuje. Prísun vitamínov nezachránime drahým nákupom tabletiek v lekárňach. Sú totiž syntetické, v ľudskom tele sa udržia len dve hodiny, resp. po najbližšie močenie. Pripravovať jedlo v našich produktoch sa preto jednoznačne vyplatí“.
Zdravý životný štýl je v móde už aj u nás. Pred pár rokmi sme sa len nechápavo čudovali, prečo známe tváre z filmového plátna chodia do fitnescentier, jedia málo, ale pravidelne, prečo sa vyhýbajú sladkostiam a vsádzajú na zeleninu a chudé mäso. Dôraz pritom kladú aj na spôsob prípravy. Rovnako ako profesionálni športovci. Tí naši nie sú výnimkou. Pred veľkými pretekmi či majstrovstvami si doslova kontrolujú každé deko. Na rady lekárov jedia len chudé mäso a zeleninu, pripravované na pare. Je chvályhodné, že už aj v niektorých reštauráciách u nás ponúkajú hosťom na jedálnom lístku špeciality, pripravené takto šetrne, so zachovanými vitamínmi. Dozaista to ocenia najmä zahraniční návštevníci a turisti, ktorí si asi viac, ale najmä skôr ako my uvedomili, že zdravie je predovšetkým a v prvom rade v našich rukách.
V dnešnom uponáhľanom svete, keď nič nestíhame, klameme aj svoj žalúdok. Nahádžeme do seba polotovary, do auta nám podajú plnené sendviče, hlavná vec, že môžeme pracovať ďalej. Dospieť k záveru, že nesprávne stravovanie by sa nemalo podceňovať, nie je ťažké.
V priestoroch Zepteru v Banskej Bystrici sa 19. apríla od 10. do 18. hodiny uskutoční Festival zdravia a krásy. Vstup na toto podujatie, na ktorom vám odborníci poradia, ako sa správne stravovať, ale i to, aké su trendy v kozmetike a líčení, je voľný. Každý návštevník bude zaradený do tomboly, v ktorej môže získať hodnotné ceny.
Začali sme a aj skončíme rečou čísiel. Takmer 100 percent ochorení rakoviny hrubého čreva je zapríčinených nesprávnymi stravovacími návykmi! Najvyšší čas niečo zmeniť. Aby sme zbytočne nemuseli behať po lekároch a následne sa trápili, ako sa čo najskôr dostať do patričnej formy. Predajňu na zdravie totiž ešte nikde na svete neotvorili!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 664
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 528
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 202
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 513
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 296
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 186
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 867
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 938
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 745
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 733
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Pribudlo 2 890 nakazených, rastie aj počet úmrtí

Medzi 25 potvrdenými úmrtiami sú aj prípady z nemocníc v Banskej Bystrici a Brezne.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v UNLP Košice.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Banskobystrická župa zatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) uzatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva cez leto malých aj veľkých na tri výstavy. Dostupné budú do konca augusta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?