Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

NIKTO NIE JE ZVEDAVÝ NA NEPORIADOK, ŠPINU A ROZBITÉ CESTY

Na Muráň chodí turista obdivovať kone, na Mýto za snehom, na Tále za golfom, do Osrblia za biatlonom, na Balog za lesníckym skanzenom a čiernohronskou železničkou … Všade pritom očakáva kvalitné služby.

Ak si totiž niekto myslí, že turista je iba ten, kto spáva v senníkoch a pije vodu z potokov, asi nežije v reálnom svete. Dnes si väčšina ľudí potrpí na komfort.
Brezniansky región má v prírodnej ponuke niekoľko chránených území, skvelé podmienky na zimné športy, rozmáha sa cykloturistika, pribúdajú penzióny, hotely, reštaurácie. Vidiek sa začína živiť prácou pre hostí, ale ide mu to pomaly a nie vždy najlepšie. Ešte stále je dosť Slovákov, ktorí prezliecť posteľ, umyť toaletu či nebodaj prijať kritiku, že tanier sa umýva aj zospodu a polievka je studená, považujú za ponižujúce sekírovanie.
Na Michalovú sa donedávna chodilo hlavne kvôli dobrej lyžovačke. Dnes je to výlučne pre eurosalaš. Pár kilometrov smerom od Brezna . Iná cesta tam nevedie len rozbitá, na Tisovec, cez Rohoznú a späť.
Šéfka má fantáziu
Parkovisko opúšťa auto s hosťami z Čiech. Do knihy návštev pribudli ďalšie pochvalné slová. Absolútna čistota, úslužný personál, vynikajúca kuchyňa. Z bývalej školy v Rohoznej je totiž po dlhých rokoch samovoľnej „deštrukcie“ elegantný hotel, ďalšia súčasť eseročky, v ktorej figuruje mesto Brezno a podnikateľská rodina Evy Grénerovej. Na otázku, kto je autorom skvelého interiéru, povedala:.
„Objednali sme si najprv architekta z Popradu. Ten stále tvrdil: máme čas. Čas sme však nemali, tak som oslovila dizajnérku z B. Bystrice, ktorá aj začala pracovať, náhle však ochorela, prosto, musela som sa toho chtiac- nechtiac chopiť sama.“ Potom farbisto opisuje, ako sa jej nepáčilo pôvodné usporiadanie stoličiek v reštauračnej ćasti. „Vyzeralo to tu ako v kine alebo vo vlaku, bola som z toho na mŕtvicu. Celé to potrebovalo zjemniť. Navrhla som paravány, rozmiestnenie stolovania. Trvala som na štruktúre záclon, závesov aj látkových roliet. A keď som k tomu objednala piecku s rúrovým vývodom do komína, bolo na všetkých evidentne vidno, že si myslia, tej preskakuje…“ Ale bol to originálny nápad. Eva Grénerová mala totiž všetko dôkladne premyslené. Už na začiatku rekonštrukcie, keď nechala odložiť smaltovanú tabuľku s názvom školy aj obe čísla domu. Teraz sú pribité na čelnej stene v reštauračnej časti hotela. Sama ju vymaľovala. Potom kázala doniesť starú školskú lavicu a stoličky. Piecka na drevo je síce z modernejších, ale pripomína ako sa v triedach kúrilo. Ubytovacia časť a kongresová sála sú na poschodí.
„Mám radosť, keď všetko vyjde, ako si predstavujem. Napríklad aj z krásneho výhľadu na okolitú prírodu. Naivne som si len myslela, že hotelierstvo je ľahké. Už si to nemyslím. Keď máte povedzme obchod s kvetmi,viete, že musíte o ôsmej otvoriť, o siedmej záverečná, ale viete tiež, že o deviatej už budete doma, na návšteve alebo divadle. Tu sa pracuje nonstop. A nehovorím o kontrolách, hygiena, „šojka“, mesto, životné prostredie, dane... Najväčším problémom však je zohnať v regióne ľudí, ochotných podávať za nadštandarný plat nadštandardné výkony.“
Ovčiarstvo po európsky
Podľa Evy Grénerovej dôvodom, pre ktorý turisti vyhľadávajú hotel v Rohoznej a napokon aj samotnú Michalovú, je jedine eurosalaš. „Chcú vidieť, ako sa doja ovce, vyrába syr, chcú ho ochutnať. O ubytovanie majú záujem iba v prípade, ak sme niekde poblíž. Som na to veľmi pyšná, lebo keby nebol, tak sem ľudia vôbec neprídu, lebo naozaj nemajú za čím. Krásna príroda je všade na Slovensku. Tu sú akurát hrozné cesty, špina okolo nich a bordel v potokoch. Kým nebude všade kanalizácia a ľudia si neuvedomia, že nemôžu odvádzať splašky do potoka, žiadny rozvoj cestovného ruchu nebude. Nemáme šancu. Každá obec by sa mala snažiť. Sú na to eurofondy aj dotácie. My sme napríklad jediný salaš, ktorý má záchody. Dámsky, pánsky , služobný. Je to však málo. Musíme postaviť predsienky. Ak chceme, aby spĺňal všetky kritériá a udržať si výrobu z čerstvého ovčieho mlieka, musíme rešpektovať normy. Patrí medzi ne povinnosť týždenne podrobiť vzorky mlieka a syra vyšetreniu. Stojí to samozrejme peniaze, ale na druhej strane získavame istotu, že predávame zdravý produkt s obsahom nepasterizovanej suroviny a so zachovanými mliečnymi kultúrami. Salaš má vlastnú vodu, vlastný zdroj , voda je ošeterená ÚV-lampou, teda chemicky a biologicky nezávadná. Čiže ak budeme mať zasnežovačku, budeme ju využívať z vlastných zdrojov. Ostatne, obecná voda by sa k nám do kopca nedotlačila.“
Grénerovci totiž vybudovali v Michalovej aj malý lyžiarsky vlek. Veľký obecný chceli odkúpiť a zrekonštruovať. Nenašli podporu v obecnom zastupiteľstve, takže už dve sezóny vôbec nefunguje. „My sme za tri roky vybudovali to, o čom dedina hovorí päťnásť rokov. Investovala som svoje peniaze a získané prostriedky do rozvoja regiónu.“ Na otázku, či sa definitívne vzdala myšlienky postaviť lyžiarske centrum v Michalovej znovu na nohy, Eva Grénerová povedala: „Neviem. V tomto momente skutočne neviem, či mám ešte chuť riskovať energiu a vlastný čas. Napokon, nech sa so mnou porozpráva ten, kto nemá výsledky. Ja ich mám.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 18 913
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 233
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 038
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 673
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 864
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 931
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 607
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 520
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 302
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Rooseveltovej nemocnici zomrel na COVID- 19 iba 47- ročný pacient

Celkove na Slovensku potvrdili 17 ďalších úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

V Bystrici testujú nové spomaľovače

Mesto nakúpilo spomaľovacie prahy, ktoré nespôsobujú hluk ani otrasy a skúšobne ich osadilo v mestskej časti Rudlová.

Nové spomaľovače nespôsobujú hluk, ani otrasy.

Odborníci začali s diagnostikou starých mostov na sídlisku Fončorda

Na území mesta Banská Bystrica sa nachádza 42 mostov, ktoré postupne podstupujú odborné prehliadky. Väčšina z nich má už spracovaný svoj tzv. zdravotný záznam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?