Dúfame, že veľkonočné sviatky budú „chutnejšie“ aj vďaka zaujímavým receptom z MY Smer Magazínu.
Veľkonočný baranček
Potrebujeme: 125 g masla, 3 lyžice medu, 130 g práškového cukru, 3 žĺtky, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 20 g droždia, 350 g polohrubej múky, mlieko, 50 g hrozienok, tuk a jemná strúhanka na vymastenie a vysypanie formy.
Postup: Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilkový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trocha múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme cesto. Nalejeme do formy vymastenej tukom a vysypanou strúhankou, prikryjeme druhou časťou formy, upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol. Upečeného vyklopíme a vychladeného posypeme cukrom.
Veľkonočné koláčiky
Potrebujeme: lístkové cesto, 45 g krupice, 0.5 l mlieka, 2 polievkové lyžice cukru, 80 g pomletých vlašských orechov, 50 g sušených hrozienok, 0.5 dl smotany, kúsok citrónovej kôry, kúsok masla, trošku soli.
Postup: V mlieku uvaríme krupicu s cukrom, maslom a troškou soli. Uvarenú zmes necháme trošku vychladnúť a pridáme pomleté orechy, hrozienka, vajíčko, smotanu a nastrúhanú citrónovú kôru. Túto masu poriadne pomiešame. Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm. Vezmeme si pohár (priemer 8 cm) a vykrojíme malé cestíčka. Zoberieme plech s dierami (ak ho nemáme, môžeme piecť na mastnom papieri), vložíme vykrojené cestíčko do dierky a naplníme ho po okraj s plnkou. Do prípravy môžeme zapojiť aj deti, ktoré nám rady vyplnia plnkou cestíčka. Koláčiky vložíme do vyhriatej rúry (na 180 °C) a pečieme približne 10 až 15 minút v strede na výhreve zhora a zdola. Vychladené Veľkonočné koláčiky posypeme práškovým cukrom. Peknú Veľkú noc a dobrú chuť!