Po dňoch prepchávania sa vajciami a šunkami, veľkonočnými koláčmi a cukrovými barančekmi by mohol nastať čas zdravej výživy. MY vám tentoraz ponúkame zeleninový karfiolový šalát, a navyše reďkovkovú nátierku. Prajeme vám dobrú chuť!
Karfiolový šalát
Suroviny: 1 ks karfiol, 100 g uhorka čerstvá, 4 ks paradajky, 2 ks cibuľa tmavá, 100 g šunka, petržlenová vňať, ocot, cukor soľ, olivový olej, sezamové semienko, soľ
Postup: Karfiol očistíme a varíme do mäkka asi 10 minút, medzitým nakrájame na dieliky paradajky, uhorku a cibuľku. Pripravíme zálievku z 1 dl vody, soli, cukru, octu, vychladený karfiol pokrájame, posypeme zeleninou, zalejeme zálievkou, pokvapkáme olejom a vychladíme asi 1 hodinu. Na tanieri posypeme rezancami šunky, petržlenom a sezamovým semienkom, podávame s bielym pečivom a pohárom bieleho vína.
Reďkovková nátierka
Suroviny: 1 zväzok reďkoviek, 1 žervé, 5 koliesok uheráka, soľ, biely jogurt podľa potreby
Postup: V miske rozmiešajte žervé s jemne nasekanými alebo nastrúhanými reďkovkami a drobnučko nasekaným uherákom. Podľa chuti osoľte, okoreňte mletým čiernym korením. Ak je nátierka príliš tuhá, pridajte podľa potreby jogurt.