Vajce, vajcia, vajíčka neodmysliteľne patria k príchodu jari. Predstavujú zrod nového života.
Viete že...
Vajce obsahuje plnohodnotné bielkoviny a nerastné látky ako horčík, vápnik, železo, fosfor
V žĺtku nájdete vitamín A, vitamíny skupiny B aj vitamín D a E, tiež lecitín a tuk
Priemerné vajce váži 50 gramov, z toho 10% pripadá na škrupinku, asi 60% na bielok a 30% na žĺtok
Najľahšie stráviteľné je vajce namäkko, potom vajce surové (žĺtok), až nakoniec vajce natvrdo
Najhoršie stráviteľné je vajce pripravené na tuku
Kačacie a husacie vajce je často infikované salmonelami
Vajcia sú však aj základom v každej kuchyni. Upravujú sa varením, pečením, smažením, zapekaním s rôznymi druhmi zeleniny, so syrom aj s údeninami. Obľúbené sú aj rozmanité druhy omeliet. Vajcia sú dôležitou súčasťou cesta, ktoré kypria a dodávajú mu ľahkosť. Vajcami spojujeme sekaniny, zahusťujeme polievky, omáčky, nastavujeme zeleninové a zemiakové jedlá.
Vaječné
jednohubky
Sú výborné, ale pozor na cholesterol!
Suroviny:
vajcia natvrdo, pažítka, horčica, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Uvarené vajcia olúpeme, umyjeme a rozpolíme. Opatrne vyberieme žĺtky a vložíme do misy. Bielky zostanú ako lodičky. Žĺtky zmiešame s horčicou tak, aby vznikla hustejšia hmota, a ušľaháme dohladka. Pridáme najemno nakrájanú pažítku, osolíme, okoreníme a plníme bielkové lodičky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo posekanou pažítkou.
Vaječné jednohubky môžeme podávať na ľadovom šaláte.
Stredozemný šalát
Suroviny:
210 g kuskusu, 1 hrsť koriandrovej vňate, 1 hrsť petržlenovej vňate, 2 hrste mäty, 3 citróny – šťava, 4 mladé cibuľky, 120 ml olivového oleja, 120 g čiernych olív, arabský (nekvasený) chlieb alebo bageta, caciky (jogurt s nastrúhanou uhorkou a pretlačeným strúčikom cesnaku, soľ), 500 g paradajok, soľ, čierne korenie
Postup:
Pripravte kuskus podľa návodu. Nahrubo nasekajte petržlenovú, koriandrovú a mätovú vňať. Nakrájajte paradajky na malé kúsky, cibuľku na tenké kolieska. Olivy rozpolte, všetko zmiešajte vo veľkej mise, dobre osoľte a okoreňte čerstvo pomletým korením. Nechajte vychladnúť v chladničke 2 hodiny, aby sa chute spojili. Podávajte s arabským chlebom a cacikami.
Autor: Vlasta Lošoncziová, zdroj internet, stef