Dnes prevádzkovatelia banskobystrického Barbakanu horko-ťažko ubránia svojich návštevníkov pred gastronomickými zážitkami, ktoré ich tu čakajú. Od minulej soboty je totiž Barbakan otvorený pre všetkých, ktorí majú radi dobré jedlo, ale nepohrdnú ani možnosťou spríjemniť si stolovanie kultúrnym programom.
Barbakan mesto zrekonštruovalo v roku 2006, keď vyhlásilo výberové konanie na firmu, ktorá bude priestory hradu využívať. Víťazom sa stala firma Barbakan, s. r. o., ktorá tu v sobotu večer slávnostnou večerou otvorila reštauráciu Barbakan Café and Restaurant.
„Naša prevádzka pozostáva zo štyroch podprevádzok. Prvou je kaviareň Brasserie, kde budeme už od skorého rána ponúkať raňajky a po večeroch bude hostí zabávať pianista. V druhej, Music Garden Restaurant, budeme tri až štyrikrát do týždňa uskutočňovať vystúpenia hudobné, ale aj divadelné a tanečné. Hostia sa môžu tešiť aj na barmanskú mixšou. Tu sa snažíme spojiť gastronómiu s kultúrou,“ predstavil jedinečnú reštauráciu manažér Peter Činčár a dodal, že takáto forma reštauračných služieb je známa najmä v západnej Európe. „Treťou prevádzkou je Ambiente, ktorú plánujeme otvoriť o mesiac na poschodí Barbakanu. Pôjde o formu zážitkovej gastronómie, kde sa budeme snažiť v piatich komnatách, ktoré sú na poschodí, vytvoriť intímnu privátnu atmosféru. Vizáž porcie na tanieri bude gurmánskym zážitkom.“ Štvrtou prevádzkou na najvyššom poschodí je Bussines club Barbakan, ktorý však otvoria až na jeseň. Mestský hrad sa tak po rokoch opäť otvoril nielen tunajším pánom a mešťanom, ale aj širokému okruhu hostí z celého Slovenska či zahraničia.