Cesnak obyčajný
Cesnak je nedocenený dar prírody a tiež široko spektrálne antibiotikum. Má pôvod v Oriente a pestuje sa na celom svete. Obsahuje glikozidovo viazané silice, sírnu zlúčeninu aliín, hormóny, vitamíny, minerálne látky a látky inzulínového charakteru. Cesnak obsahuje veľa jódu, kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín.
Cesnak je preventívne i liečebne veľmi účinný proti ateroskleróze – usadzovaniu tukových čiastočiek v tepnách a strate ich pružnosti. Zlepšuje stav mozgových tepien, prekrvenie mozgu a tým aj proces myslenia a pamäti. Pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch, upravuje krvný tlak - nízky zvyšuje a vysoký znižuje. Cesnak podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, čistí krv. Stimuluje činnosť tráviacich orgánov, najmä žalúdka a čriev. Upravuje mikroflóru hrubého čreva, pôsobí proti cudzopasníkom, nafukovaniu a kŕčom. Pomáha rozpúšťať piesok v močových cestách. Má blahodarné účinky pri astme, tuberkulóze a infekčných chorobách horných dýchacích ciest. Podporuje obranyschopnosť proti vírusovým chorobám, podľa najnovších výskumov pôsobí aj proti rakovine. Výsledky prác výskumníkov ukazujú, že konzumácia cesnaku znižuje počet nádorových ochorení. Cesnak má protirakovinový účinok, obsahuje látky, ktoré spomaľujú delenie rakovinových buniek. Cesnaková tinktúra čistí a zjasňuje hlas, pôsobí ako antibiotikum pri všetkých zápalových ochoreniach. Prídavok výťažku z cesnaku zvyšuje schopnosť ľudských buniek deliť sa viac ako 55-krát počas 475 dní, čo znamená, že predlžuje ich život v kultúrach a zvyšuje ich schopnosť množiť sa. Jedenie surového cesnaku spôsobuje, že organizmus sa opotrebováva pomalšie, spomaľuje starnutie a predlžuje život.
Cesnakový pach z úst odstránime požutím kúska petržlenovej vňate alebo niekoľkými dúškami mlieka. Zložky cesnaku zvyšujú aktivitu tých enzýmov v organizme, ktoré pomáhajú odstrániť cudzorodé látky z tela. Deje sa to obyčajne v organizme, ktorý sa stará o vyčistenie krvi.
Recepty
Cesnačka
Keď varím halušky, vždy urobím aj cesnačku.
Na malom množstve tuku udusím cibuľu, pridám sladkú červenú papriku, štipku kurkumy (tieto koreniny sú rozpustné v tuku). Krátko dusíme, miešame a pridáme vodu, v ktorej sme varili halušky. Nesolíme, iba pridáme solčanku a hotovú polievku odstavíme. Pridáme 3-4 strúčiky cesnaku, ktoré môžeme nadrobno posekať, prípadne pretlačiť. Môžeme pridať petržlenovú vňať, ale polievku už nevaríme.
Do polievky môžeme pridať aj kúsky bryndze - obsahuje probiotickú kultúru, ktorá je prospešná pre náš žalúdok a trávenie.
Cesnakové jednohubky
Prišla návšteva a nemáme, čím by sme ju pohostili. Cesnak má však doma v zásobe každý. Prelisujeme 2-3 strúčky cesnaku, pridáme biely jogurt (alebo kyslú smotanu), mierne posolíme, prípadne pridáme solčanku a dobre zamiešame. Kávovou lyžičkou natierame nakrájané plátky pečiva, na vrch jednohubky položíme polovičku vlašského orecha.
Dobrú chuť s cesnakom želá Eva