Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Mučkalica, Detvianska nátura, Horehronská pochúťka, soté Helldorado alebo...?

Keď sa chlapi hádajú o varení, skrotí ich len skutočný kuchár

Zvykne sa tvrdiť, že každá žena vie variť. Dokonca tak, že kým priamo nechce, netreba k stolovníkom po konzumácii volať záchranku. Nech ženy prepáčia, bol to pokus o vtip. Faktom ale zostáva – viac šéfkuchárov nosí nohavice než sukne. A asi nikto sa nedokáže pohádať tak, ako muži, ktorí fušujú do varenia.
Treba priznať, že v súčasnosti, čím ďalej, tým viac mužov sa mieša do varenia. Tento príbeh sa začal hádkou. Chlapi sa pohádali. Nie o futbalových či hokejových zápasoch, ani o politike. Ale o jedle. Jeden z partie pri stole vyhlásil, že nikdy nejedol takú dobrú Detviansku náturu, ako v istej bystrickej reštaurácii. Keď sa na neho obrátilo niekoľko prekvapených očí, o akom jedle to hovorí, začal vysvetľovať, že ide o mäso pokrájané na rezance s lečom a k tomu zemiakové hranolčeky. Ďalší ihneď vyskočil, že síce také niečo pozná, ale stopercentne vie, že sa to volá Horehronská pochúťka, a on to musí vedieť najlepšie, lebo je od Brezna. Iný krútil hlavou: „Nie, nie chlapi, ja som to jedol, keď som bol na dovolenke v Bulharsku. Volalo sa to Mučkalica. Žiadnu Detvu ani Horehronie tam nespomínali!“ Štvrtý sa dušoval, že nikto nemá pravdu, lebo toto jedlo pozostáva z niekoľkých druhov mäsa, kuracieho a bravčového, a volá sa určite Čili, lebo základ chuti tvorí toto korenie.
Dobre, že sa to neskončilo bitkou. Chlapi sa vadili už nielen o názve, ale aj o spôsobe prípravy. Každý mal svoju pravdu. Vykrikovali stávky, búchali päsťou po stole. Dovtedy, kým sa neozval mladý muž s dlhšími vlasmi, briadkou a úctyhodným bruškom, ktorý doteraz sedel ticho v úzadí: „Nehádajte sa! Aj tak neviete, o čom hovoríte. Ja som skutočný kuchár, nie amatér. Ak chcete ochutnať skutočne niečo dobré, poďte so mnou!“
Všetci stíchli. Zvlášť, keď sa ukázalo, že to myslí vážne. Všetkých pozval do bystrického podniku Helldorado pub, kde je šéfkuchárom, a niektorí mali možnosť nazrieť aj do jeho svätostánku, do kuchyne (šéf podniku Jozef Očenáš bol našťastie preč a nič netušil). Nuž, vidieť pracovať v kuchyni skutočného šéfkuchára je zážitok. Zvlášť ak nevarí remeselne, ale s láskou a chce sa zároveň aj ukázať.
„Najprv pokrájam na jemné rezance kuracie prsia“ – vysvetľoval šéfkuchár Peter Čief. „Na osobu stopäťdesiat gramov. Na panvici medzitým spením posekanú cibuľku, pridám mäsko a sprudka, tak aby nepustilo šťavu, opražím. Chvíľu orestujem a pridám pretlačený cesnak. Ani veľa, ani málo. Aby ho bolo iba trošinku cítiť. Podlejem troškou sójovej omáčky. Žiadny vývar! Tým podlievajú iba amatéri! Dochutím korením a čili. Potom pridám kapiu pokrájanú na rezance, pridám kečup a podusím. Zásadne k tomu ako prílohu podávam ryžu, hranolčeky, ale aj zemiakové placky. Tu to je“ – hrdo ukázal veľký, kopcovito naložený tanier - „Pikantné kuracie soté Helldorado! Ochutnajte! Na pitie by som navrhoval kvalitné suché červené víno, alebo dobre vychladené pivo...“
Majster kuchár sa nezaprel. Skutočne to bolo dobré. Veľmi dobré. Aj keď nás pri ochutnávke pristihol majiteľ podniku a kým sme si kadečo vysvetlili, o väčšinu pochúťky sa postarala dáma.
Zásadnú odpoveď, či ide o Horehronskú pochúťku, Detviansku náturu, Mučkalicu (počuli sme dokonca aj názov „Mučkarica“) sme nedostali. Naostatok, na názve nezáleží. Podstatné je, že jedlo je nielen požívateľné, ale aj vyslovene chutné. A to sa Petrovi Čiefovi podarilo. Nuž, ak máte aj vy podobný recept, lepší ako od šéfkuchára Petra Čiefa, pošlite nám ho. Aj s názvom. Hoci na názve skutočne nezáleží...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 309
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 948
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 416
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 403
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 024
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 415
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 375
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 018
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 709
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V breznianskej nemocnici sa už očkuje naplno

U žiadneho z nich sa neprejavili vážnejšie reakcie.

2 h
Ilustračné.

Pred začiatkom testovanie potvrdili hygienici klesajúci trend. Mesto verí, že sa to ukáže aj po testovaní.

2 h

Dôvodom sú nezhody okolo koncepcie udržateľného mestského rozvoja (UMR).

17 h

Návrh všeobecne záväzného nariadenia počíta s tým, že herne nebudú môcť byť umiestnené do 500 metrov od škôl, či zariadení sociálnych služieb.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

16 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Prečo skončil Ščasný?

23 h

Už ste čítali?