Nedeľa, 28. máj, 2023 | Meniny má Viliam

Mučkalica, Detvianska nátura, Horehronská pochúťka, soté Helldorado alebo...?

Keď sa chlapi hádajú o varení, skrotí ich len skutočný kuchár

Zvykne sa tvrdiť, že každá žena vie variť. Dokonca tak, že kým priamo nechce, netreba k stolovníkom po konzumácii volať záchranku. Nech ženy prepáčia, bol to pokus o vtip. Faktom ale zostáva – viac šéfkuchárov nosí nohavice než sukne. A asi nikto sa nedokáže pohádať tak, ako muži, ktorí fušujú do varenia.
Treba priznať, že v súčasnosti, čím ďalej, tým viac mužov sa mieša do varenia. Tento príbeh sa začal hádkou. Chlapi sa pohádali. Nie o futbalových či hokejových zápasoch, ani o politike. Ale o jedle. Jeden z partie pri stole vyhlásil, že nikdy nejedol takú dobrú Detviansku náturu, ako v istej bystrickej reštaurácii. Keď sa na neho obrátilo niekoľko prekvapených očí, o akom jedle to hovorí, začal vysvetľovať, že ide o mäso pokrájané na rezance s lečom a k tomu zemiakové hranolčeky. Ďalší ihneď vyskočil, že síce také niečo pozná, ale stopercentne vie, že sa to volá Horehronská pochúťka, a on to musí vedieť najlepšie, lebo je od Brezna. Iný krútil hlavou: „Nie, nie chlapi, ja som to jedol, keď som bol na dovolenke v Bulharsku. Volalo sa to Mučkalica. Žiadnu Detvu ani Horehronie tam nespomínali!“ Štvrtý sa dušoval, že nikto nemá pravdu, lebo toto jedlo pozostáva z niekoľkých druhov mäsa, kuracieho a bravčového, a volá sa určite Čili, lebo základ chuti tvorí toto korenie.
Dobre, že sa to neskončilo bitkou. Chlapi sa vadili už nielen o názve, ale aj o spôsobe prípravy. Každý mal svoju pravdu. Vykrikovali stávky, búchali päsťou po stole. Dovtedy, kým sa neozval mladý muž s dlhšími vlasmi, briadkou a úctyhodným bruškom, ktorý doteraz sedel ticho v úzadí: „Nehádajte sa! Aj tak neviete, o čom hovoríte. Ja som skutočný kuchár, nie amatér. Ak chcete ochutnať skutočne niečo dobré, poďte so mnou!“
Všetci stíchli. Zvlášť, keď sa ukázalo, že to myslí vážne. Všetkých pozval do bystrického podniku Helldorado pub, kde je šéfkuchárom, a niektorí mali možnosť nazrieť aj do jeho svätostánku, do kuchyne (šéf podniku Jozef Očenáš bol našťastie preč a nič netušil). Nuž, vidieť pracovať v kuchyni skutočného šéfkuchára je zážitok. Zvlášť ak nevarí remeselne, ale s láskou a chce sa zároveň aj ukázať.
„Najprv pokrájam na jemné rezance kuracie prsia“ – vysvetľoval šéfkuchár Peter Čief. „Na osobu stopäťdesiat gramov. Na panvici medzitým spením posekanú cibuľku, pridám mäsko a sprudka, tak aby nepustilo šťavu, opražím. Chvíľu orestujem a pridám pretlačený cesnak. Ani veľa, ani málo. Aby ho bolo iba trošinku cítiť. Podlejem troškou sójovej omáčky. Žiadny vývar! Tým podlievajú iba amatéri! Dochutím korením a čili. Potom pridám kapiu pokrájanú na rezance, pridám kečup a podusím. Zásadne k tomu ako prílohu podávam ryžu, hranolčeky, ale aj zemiakové placky. Tu to je“ – hrdo ukázal veľký, kopcovito naložený tanier - „Pikantné kuracie soté Helldorado! Ochutnajte! Na pitie by som navrhoval kvalitné suché červené víno, alebo dobre vychladené pivo...“
Majster kuchár sa nezaprel. Skutočne to bolo dobré. Veľmi dobré. Aj keď nás pri ochutnávke pristihol majiteľ podniku a kým sme si kadečo vysvetlili, o väčšinu pochúťky sa postarala dáma.
Zásadnú odpoveď, či ide o Horehronskú pochúťku, Detviansku náturu, Mučkalicu (počuli sme dokonca aj názov „Mučkarica“) sme nedostali. Naostatok, na názve nezáleží. Podstatné je, že jedlo je nielen požívateľné, ale aj vyslovene chutné. A to sa Petrovi Čiefovi podarilo. Nuž, ak máte aj vy podobný recept, lepší ako od šéfkuchára Petra Čiefa, pošlite nám ho. Aj s názvom. Hoci na názve skutočne nezáleží...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  3. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  4. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  5. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  6. Plánujete si dokonalú rodinnú dovolenku?
  7. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  8. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami
  1. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  2. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  4. Päť rád, ako si po vysokej škole nájsť vysnívanú prácu
  5. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  6. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  7. 7 dôvodov, že investícia do bezpečnostných dverí sa vypláca
  8. Dualisti o praxi: Sme súčasťou všetkých procesov
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 646
  2. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 8 108
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 7 761
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 085
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 954
  6. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 4 015
  7. Čeľustní ortopédi bijú na poplach: Pacienti potrebujú ochranu 3 091
  8. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 463

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  3. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  4. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  5. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  6. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  7. Anna Miľanová: V zálive...
  8. Ján Šeďo: "Putin dostal dve facky a povedal, že sa Ukrajine pomstí".
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 230
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 702
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 279
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 23 543
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 20 728
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 11 494
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 181
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Most na ostrov Vir.

Slovenskú klasiku aj tento rok využijú tisíce dovolenkárov.


26. máj

Až 35,8% dospelých fajčiarov zahadzuje cigaretové ohorky na zem. Užívatelia nahrievaného tabaku pristupujú k životnému prostrediu a ekológii oveľa zodpovednejšie než fajčiari.


26. máj
Národné biatlonové centrum Osrblie.

Očakávajú sa aj návštevníci spoza hraníc.


26. máj

Na práce získalo mesto dotáciu.


26. máj

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  3. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  4. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  5. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  6. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  7. Anna Miľanová: V zálive...
  8. Ján Šeďo: "Putin dostal dve facky a povedal, že sa Ukrajine pomstí".
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 230
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 702
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 279
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 23 543
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 20 728
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 11 494
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 181
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu