Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Z našej lekárne

Breza bradavičnatá
ZBER: mladé listy s krátkou stopkou (bez zdrevnatelej časti) – apríl až jún, kôra – marec až apríl
SUŠENIE: tak, aby sa nestratila farba, riedko rozložené, pri teplote do 35°C
USKLADŇOVANIE: dobre uzavreté, ale netlačíme, chránime pred svetlom a vlhkom
VLASTNOSTI: diuretikum, diaforetikum, antireumatikum
VYUŽITIE: kúpeľ – pomáha pri reume, napomáha látkovej premene, zvyšuje činnosť močových ústrojov a potných žliaz, z kôry – vlasové tinktúry proti lupinám, z púčikov – olejčeky pri kožných chorobách.

Skryť Vypnúť reklamu

Fenikel obyčajný
ZBER: plody – september až október
SUŠENIE: rýchlo pri teplote do 35°C
USKLADŇOVANIE: dobre uzavreté, chránime pred svetlom a vlhkom
VLASTNOSTI: karminátivum, expektorans, laktagogum, laxans, chuťové a vôňové korigens
VYUŽITIE: v lekárnictve, voňavkárstve, likérnictve, cukrárstve a ako korenie, je súčasť liekopisnej valeriánovej, vetrovej a preháňavej čajoviny, osoží proti kašľu, proti nadúvaniu, deťom na utíšenie kolikovitých bolestí (aj v mlieku), dojčiacim matkám na zvýšenie tvorby mlieka.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 587
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 693
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 330
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 758
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 274
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ján Nosko - odovzdávanie Ceny primátora.

Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov.


TASR 9 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Práce na výstavbe nového mosta do mestskej časti Iliaš.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.


TASR 10 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


20 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?