K tomu, aby som začala písať príspevok o maku, ma nepriamo donútila jedna moja priateľka, ktorá si myslí, že má osteoporózu. Najlepším prirodzeným zdrojom vápnika pre kosti a zuby je práve mak.
Mak siaty je jednoročná bylina vysoká až 150 cm so vzpriamenou, zväčša nerozvetvenou stonkou. Sediace listy sú modrozelené, dolné perovito delené, horné nedelené. Veľké kvety majú dva opadavé kališné lístky a štyri veľké korunné lupienky. Kvety bývajú biele až fialovkasté. Plody sú makovice, obsahujúce jednotlivé zrnká maku.
Výskyt
Pochádza z Turecka a východnej Indie. V Oriente sa pestuje najmä ako zdroj mliečnej šťavy z nezrelých makovíc, z ktorej sa vyrába ópium. Známych je asi 100 rôznych druhov maku. Rastú najmä na severnej pologuli. V Českej a Slovenskej republike sa pestuje asi 5 druhov maku.
Účinné látky a zloženie
Obsahuje bielkoviny, tuky, cukry, sacharidy, vlákninu, vzácne prvky vápnik, horčík, železo, vitamín E. Ďalej obsahuje vitamíny a iné makro – mikroprvky, no v malom množstve. Tuky sú tvorené najmä glyceridmi kyseliny linolovej, z menšej časti linolénovej, stearovej, palmitovej a iných.
Liečebný účinok
Mak obsahuje najviac vápnika (1400mg/100g) zo všetkých potravín. Je to 12-krát viac ako má mlieko, 3-krát viac ako syry. Podľa vedeckých výskumov v posledných 5-7 rokoch je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov (sójové mlieko, tofu, sezam, slnečnica, mak, orechy, listová zelenina, koreňová zelenina ) oveľa vyššia ako z mlieka a z mliečnych výrobkov preto, že v nich je vápnik viazaný na kazeín. Navyše sa zistilo, že u vegánov správne kombinujúcich potraviny je využiteľnosť vápnika i železa oveľa vyššia ako u ostatných ľudí, a preto ho potrebujú menej. Vegáni, ktorí konzumujú len rastlinnú potravu bez mliečnych produktov, nemajú nijaký nedostatok vápnika a netrpia ani osteoporózou. Časť našej stravy je kyselinotvorná – najmä obilniny, zrnoviny, mäso, a mliečne výrobky. Pri nadmernej konzumácii bielkovín (50-100 g denne ) vzniká osteoporóza – rednutie kostí, chrbtice, zubov – a vznikajú obličkové ťažkosti. Preto by sme mali (okrem ostatných semien, strukovín a listovej zeleniny) pravidelne konzumovať mak. Zlepší sa tým hladina železa i vápnika v krvi. Mak konzumujeme denne alebo každý druhý deň. Výskumníci nepotvrdili žiadne vedľajšie škodlivé účinky zrelého kuchynského maku.
Používame ho liečebne i preventívne pri prekyslení, osteoporóze, neurózach, lámaní nechtov a zubov, vypadávaní vlasov a pálení záhy. Vápnik sa nachádza v tvarohu, syroch, sójovom syre tofu, pažítke, lieskových orechoch, mandliach, vlašských orechoch, sójovej múke, petržlenovej vňati, v ovsených vločkách, listovej zelenine a v niektorých minerálnych vodách.
Použitie a úprava
Mak pridávame do kaše, celozrnných buchiet a múčnikov, do celozrnných žemlí, na celozrnné rezance, šišky, na nátierky, ako aj na výrobu makového mlieka.
Recepty
Makovo – medová nátierka
Na prípravu potrebujeme 100 gramov maku, 100 gramov medu.
Pomletý mak zmiešame s medom. Ak je med príliš hustý, zriedime nátierku vodou.
Makové mlieko
Na prípravu potrebujeme 50 gramov maku, 1-2 litre vody podľa chuti. Mak zomelieme na mlynčeku a necháme vylúhovať vo vode. Potom cez sitko scedíme.
Dobré zdravie a dobrú chuť s makom želá Eva