Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Barista roka Stano Cibula sa chystá do Tokia

Pripraviť kávu je predstavenie

Uvariť dobrú kávu to nie je len tak. Treba nahriať šálky, zrnká pomlieť na správnu hrúbku, presne filtrovať... Fajnšmekri tvrdia - hotový rituál. A sledovať ho naživo je vraj lepšie ako televízor. Stano Cibula to má v rukách. Od januára mu patrí titul – barista roka 2007.

Správny barista vie o voňavom nápoji takmer všetko. Od plantáží, kde sa surovina pestuje, cez baliarne a štatistiky, kde sa jej najviac vypije, až po fakt, že pena na kapučíne nesmie mať bublinky. Stano tvrdí, že o kvalitne pripravenom espresse môžeme hovoriť vtedy, ak hosť vypije jedno a vzápätí si objedná ďalšie. „Skončil som hotelovku a začal v Luxe. Prvé skúsenosti s hosťami, kultúra podávania jedál i nápojov. Bola to dobrá škola. Som však súťaživý typ, šiel som teda ďalej.“
Ďalej, čiže do baru
Dobre namiešať a úhľadne „vycifrovať“ ovocný nápoj či drink má tiež svoje pravidlá. I keď sú jednotlivé ingrediencie a receptúra rovnaké, vonkoncom to neznamená, že nápoj v pube „a“ chutí rovnako ako v bare „b“. Vrtenie so šejkrom, vyhadzovanie do vzduchu či poza chrbát je malé-veľké predstavenie. Je to o šikovnosti rúk, postrehu, kontakte s hosťom. Divadlo, čo teší a v závere aj chutí.
Tri roky s kávou
Či je ťažšie namiešať dobrý drink alebo espresso, Stano neporovnáva. Tvrdí, že oboje je umenie. Spomína na Taliansko, kde ani na jednej terase nevidel veľkú šálku na espresso. Skrátka takú nemajú. Hovorí o šesťdesiatich druhoch kávových zŕn, pričom v gastronómii sa vraj používajú len tri. Kávičkárska krajina je údajne Švédsko so spotrebou deväť kilogramov na osobu. Má o nej naštudované dosť a tvrdí, že stále sa učí. V januári získal slovenský titul Barista roka, v auguste cestuje na majstrovstvá sveta do Tokia. Praktickú časť trénuje v práci, v penzióne Boca, teóriu driľuje po večeroch doma.
Majstrovstvá sú šou
Mnohí netušia, že „kávové preteky“ sú aj o tom, kto je aký herec, či dokáže nadviazať kontakt s publikom. Mal by ho dostať do varu, baviť ho. Majstrovstvá sú však aj o tréme a strese. „Máme pripevnený mikrofón a všetko od začiatku zároveň komentujeme. Od nastavenia mlynčeka, cez váženie kávy, po správny čas filtrácie... Na majstrovstvách pripravujeme po štyri espressá a kapučína, tiež rovnaký počet ľubovoľných nápojov. Samotnú prípravu musíme stihnúť za pätnásť minút. Porota sleduje každý pohyb“. Na adrenalín v Japonsku sa však Stano teší.
Espresso s čili papričkami,
káva s lesným ovocím či latte s mätovým sirupom. To sú aktuálne hity, ktoré Stano svojim hosťom pripravuje najčastejšie. Aj tento nápoj totiž podlieha móde. Tvrdí, že ak do kaviarne vstúpi Talian, zásadne si dá espresso tak na dva hlty. Kto bol v tejto krajine, určite vie, o čom hovoríme. Niekto sa domnieva, že po takomto ekrazite máte infarkt v zákrute. „Omyl. Je to len správne pripravené espresso so všetkým, čo k tomu patrí. Taliani ich denne vypijú štyri až päť.“ A ako podľa Stana rozoznáte to správne?
„Pena musí mať farbu aj lesk. Keď do nej fúkneme mala by sa roztiahnuť a zasa stiahnuť. A po vypití by z nej malo ostať v šálke aspoň kúsok“.
Plantáže v Brazílii
Celtové vrecia s kávou Stano už videl. Sníva o tom, vidieť kávu na živo. Najlepšie kdesi vo Venezuele či Brazílii. Kedy sa mu to podarí, v tejto chvíli ani neodhaduje. Aby si tento sen nezariekol...

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 632
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 090
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 007
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 380
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 671
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 286
  7. Po Slovensku na motorke 4 577
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 055
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 427
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.


SITA 32m
Stredoslovenské múzeum - ilustračné foto.

Tajomstvo stredovekého hradu Peťuša pri Zvolene odhalia na podujatí Stretnutie s minulosťou v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.


SITA 2 h
Inkluzívne ihrisko - ilustračné foto.

Nové ihrisko bude bez bariér a úplne pre všetkých.


EVA ŠIPOŠOVÁ 3 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sudkyňa konštatovala, že dlažobné kocky na pešej zóne sú v dosť dezolátnom stave. Pani Beáta, ktorá spadla cestou z divadla, má v ruke voperované klince.


21. jún

Pre búrku padali aj stromy.


5 h

Policajti vyzývajú ľudí k vyššej opatrnosti.


a 1 ďalší 21. jún

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Už ste čítali?