Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Barista roka Stano Cibula sa chystá do Tokia

Pripraviť kávu je predstavenie

Uvariť dobrú kávu to nie je len tak. Treba nahriať šálky, zrnká pomlieť na správnu hrúbku, presne filtrovať... Fajnšmekri tvrdia - hotový rituál. A sledovať ho naživo je vraj lepšie ako televízor. Stano Cibula to má v rukách. Od januára mu patrí titul – barista roka 2007.

Správny barista vie o voňavom nápoji takmer všetko. Od plantáží, kde sa surovina pestuje, cez baliarne a štatistiky, kde sa jej najviac vypije, až po fakt, že pena na kapučíne nesmie mať bublinky. Stano tvrdí, že o kvalitne pripravenom espresse môžeme hovoriť vtedy, ak hosť vypije jedno a vzápätí si objedná ďalšie. „Skončil som hotelovku a začal v Luxe. Prvé skúsenosti s hosťami, kultúra podávania jedál i nápojov. Bola to dobrá škola. Som však súťaživý typ, šiel som teda ďalej.“
Ďalej, čiže do baru
Dobre namiešať a úhľadne „vycifrovať“ ovocný nápoj či drink má tiež svoje pravidlá. I keď sú jednotlivé ingrediencie a receptúra rovnaké, vonkoncom to neznamená, že nápoj v pube „a“ chutí rovnako ako v bare „b“. Vrtenie so šejkrom, vyhadzovanie do vzduchu či poza chrbát je malé-veľké predstavenie. Je to o šikovnosti rúk, postrehu, kontakte s hosťom. Divadlo, čo teší a v závere aj chutí.
Tri roky s kávou
Či je ťažšie namiešať dobrý drink alebo espresso, Stano neporovnáva. Tvrdí, že oboje je umenie. Spomína na Taliansko, kde ani na jednej terase nevidel veľkú šálku na espresso. Skrátka takú nemajú. Hovorí o šesťdesiatich druhoch kávových zŕn, pričom v gastronómii sa vraj používajú len tri. Kávičkárska krajina je údajne Švédsko so spotrebou deväť kilogramov na osobu. Má o nej naštudované dosť a tvrdí, že stále sa učí. V januári získal slovenský titul Barista roka, v auguste cestuje na majstrovstvá sveta do Tokia. Praktickú časť trénuje v práci, v penzióne Boca, teóriu driľuje po večeroch doma.
Majstrovstvá sú šou
Mnohí netušia, že „kávové preteky“ sú aj o tom, kto je aký herec, či dokáže nadviazať kontakt s publikom. Mal by ho dostať do varu, baviť ho. Majstrovstvá sú však aj o tréme a strese. „Máme pripevnený mikrofón a všetko od začiatku zároveň komentujeme. Od nastavenia mlynčeka, cez váženie kávy, po správny čas filtrácie... Na majstrovstvách pripravujeme po štyri espressá a kapučína, tiež rovnaký počet ľubovoľných nápojov. Samotnú prípravu musíme stihnúť za pätnásť minút. Porota sleduje každý pohyb“. Na adrenalín v Japonsku sa však Stano teší.
Espresso s čili papričkami,
káva s lesným ovocím či latte s mätovým sirupom. To sú aktuálne hity, ktoré Stano svojim hosťom pripravuje najčastejšie. Aj tento nápoj totiž podlieha móde. Tvrdí, že ak do kaviarne vstúpi Talian, zásadne si dá espresso tak na dva hlty. Kto bol v tejto krajine, určite vie, o čom hovoríme. Niekto sa domnieva, že po takomto ekrazite máte infarkt v zákrute. „Omyl. Je to len správne pripravené espresso so všetkým, čo k tomu patrí. Taliani ich denne vypijú štyri až päť.“ A ako podľa Stana rozoznáte to správne?
„Pena musí mať farbu aj lesk. Keď do nej fúkneme mala by sa roztiahnuť a zasa stiahnuť. A po vypití by z nej malo ostať v šálke aspoň kúsok“.
Plantáže v Brazílii
Celtové vrecia s kávou Stano už videl. Sníva o tom, vidieť kávu na živo. Najlepšie kdesi vo Venezuele či Brazílii. Kedy sa mu to podarí, v tejto chvíli ani neodhaduje. Aby si tento sen nezariekol...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 912
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 694
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 929
  4. Aká je chémia vôní 9 894
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 830
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 410
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 791
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 589
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 182
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 268
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Od zajtra sa už bude lyžovať aj na Chopku

Svahy sú pripravené na severnej aj južnej strane.

Riaditeľ Správy NAPANTu končí vo funkcii

O jeho odvolanie požiadal v piatok minister životného prostredia Ján Budaj.

Riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry Ľuboš Čillag.

Banskobystričania si môžu vybrať z 13 projektov participatívneho rozpočtu

Mesto Banská Bystrica prijalo 15 projektových návrhov na podporu z participatívneho rozpočtu, pričom 13 z nich sa už v týchto dňoch uchádza o hlasy občanov.

Na Kyjevskom námestí stopla hliadka muža, ktorý popíjal aj za jazdy

Vodiča zadržali a po vykonaní procesných úkonov umiestnili do policajnej cely.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Už ste čítali?