Niektoré druhy orechov síce všetci poznáme, ale len z vianočného pečiva. Pritom semená a orechy sú pre nás ideálnou stravou. Význam orechov nie je stále ešte docenený, ale v poslednom čase im vedci venujú čoraz viac pozornosti. Čo je vlastné všetkým druhom orechov? Dôležitý je vysoký obsah plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny orechov sa úplne vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, vajec, preto sa orechom vraví aj vegetariánske mäso.
Orechy možno namiesto mäsa odporučiť najmä preto, že neobsahujú toxické metabolity - kyselinu močovú tak, ako napríklad mäso, nepodliehajú rozkladným procesom ako mäso, neobsahujú škodlivé, hnilobné ani iné baktérie, alebo botulín z konzerv spôsobujúci najmä v lete otravy, je dokázané, že konzumenti mäsa trpia viac rakovinou čriev, prostaty, maternice a prsníka, než vegetariáni. Orechy neobsahujú parazity, ako napríklad pásomnice, kvôli ktorým sa musí mäso ustavične kontrolovať. Možno ich používať v surovom stave, pričom mäso sa musí tepelne spracovať, čo má za následok vznik niektorých pyrolyzátov, ktoré sú najviac rakovinotvorné.
Tuky obsiahnuté v orechoch sú tvorené nenasýtenými mastnými kyselinami, čo priaznivo vplýva na zdravie pokožky, pečene, sliznice a nervov. Orechom sa hovorí aj potrava pre mozog. Je to pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a pre vysoký obsah minerálnych látok, najmä horčíka, vápnika a fosforu. Obsah minerálnych látok a stopových prvkov je asi 2,5-krát vyšší ako v ostatných plodoch. Orechy sú teda vynikajúce pre deti, študentov a duševne pracujúcich. Veľmi výrazne podporujú dobrú krvotvorbu v kostnej dreni, a tým aj liečbu málokrvnosti. Vysoký obsah síry podporuje látkovú výmenu a premenu a vylučovanie toxínov pečeňou. Aj napriek tomu, že sú orechy zdravé, nemali by sme to s ich konzumáciou preháňať, pretože sú pre mnohých „ťažké na žalúdok“. Denne by sme mali skonzumovať maximálne dvadsať kusov malých alebo desať kusov veľkých orechov. Odporúča sa podávať so zeleninou vo forme šalátov a v nátierkach. Treba jesť len čerstvé a zdravé orechy, najlepšie pomleté.
Arašidy – podzemnica olejná
Podzemnica olejná pochádza z Južnej Ameriky, kde ju poznali Indiáni v Peru, Bolívii a Paragvaji. V 16. storočí ju belosi rozšírili do juhovýchodnej Ázie, a potom do Afriky.
Liečivé účinky - spolu so sójou sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia na choroby srdca, krvného obehu a látkovej premeny, zabraňujú kazivosti zubov. Väčšinu týchto vlastností má aj arašidový olej, výborné je arašidové maslo, ktoré natierame na chlieb.
Účinné látky a zloženie na 100 g: draslík 740 mg, vápnik 74 mg, horčík 181 mg, fosfor 407 mg, síra 377 mg, železo 2,2 mg, zinok 3,2 mg.
Recept
Tvarohová omáčka
Potrebujeme: tvaroh, 1 biely jogurt,2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 kávové lyžičky horčice, 2 kávové lyžičky worcesterskej omáčky (ak nemáme, nemusí byť), soľ alebo solčanka, trocha bieleho korenia.
Všetky suroviny zmixujeme a túto základnú zmes dochucujeme tým, čo máme doma v chladničke alebo tým, čo máme najradšej (2-3 strúčky cesnaku, nadrobno nasekané sterilizované uhorky, čerstvé uhorky, mletá sladká paprika, feferónka, nasekané zelené vňate, napr. kôpor, petržlenová vňať, strúhaný chren, nasekané vlašské orechy).
Podávame na uvarené zemiaky.
Na budúce pokračovanie – orech vlašský kráľovský
Dobrú chuť želá Eva