Orech kráľovský – je všetkým známy, dorastá do výšky 10 - 20 metrov. Má dlhé kopijovité listy, plodom je vlašský orech. Pravlasťou orecha vlašského je Ázia. Na svahoch Himalájí sú rozsiahle lesy orechov. Zásluhou prispôsobivosti a svojím malým nárokom na pôdu je rozšírený takmer vo všetkých krajinách sveta.
Liečivé účinky – vlašský orech je výživný. Jeho celková výživová hodnota presahuje výživovú hodnotu hovädzieho mäsa.
Mnohí bádatelia poukazujú na podobnosť jadra s ľudským mozgom, zdôrazňujú jeho význam pre perifériu i centrálnu nervovú sústavu, liečivý účinok spočíva vo vysokom obsahu vitamínu B1, B3, B6, vápnika a fosforu, orechy sa odporúčajú pri liečbe nervových ochorení, ako výživa študentov, duševne aj ťažko fyzicky pracujúcich i malých detí. Pre nízky obsah sodíka sa vlašské orechy odporúčajú pacientom s obličkovými chorobami. Pre diabetikov sú všetky orechy najlepšou náhradou mäsa. Orechy sa odporúčajú ľudom s nízkou telesnou hmotnosťou a rekonvalescentom, sú dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu organizmu, pre asi 70 rozličných enzymatických reakcií, pre zdravé vlasy, pokožku a nechty. Doktor Igor Bukovský, známy propagátor vegetariánskej stravy na Slovensku, uvádza, že vlašské orechy sú veľmi zdravé,dokonca zdravšie ako olivový olej (pre obsah „dobrých“ tukov).
Úprava – konzumujú sa najmä surové, pretože v tejto forme sú najúčinnejšie pre naše telo. Odporúčam pred konzumovaním orechov ich krátko namočiť do čistej vody. Po ocedení sú ešte chutnejšie a ľahšie ich požujeme.
Účinné látky a zloženie na 100g: obsahuje bielkoviny 15 g, tuky 64 g, z toho nenasýtené mastné kyseliny 47,5 g, vitamín C 2 mg, vitamín E 1,5 mg, draslík 450 mg, vápnik 99 mg, horčík 134 mg, mangán 134 mg, železo 3,1 mg, meď 0,31 mg, zinok 3 mg, fosfor 380 mg, síra 146 mg.
Recepty
Nátierka z vlašských orechov
Potrebujeme:100 g pomletých orechov, 2 polievkové lyžice medu, 0,5 dl vody.
Všetky suroviny dobre zmiešame a natierame na celozrný chlieb.
Mrkva s orechami
Potrebujeme: 2-3 stredne veľké najemno nastrúhané mrkvy, 1 hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov.
Podávame na celozrnom chlebe alebo aj samostatne ako dezert pre deti. Ak nemáme orechy, môžeme pridať strúhaný kokos, sezamové zrniečka, šťavu z citróna a med.
Nabudúce - mandľa obyčajná.
Dobré zdravie s orechami želá Eva