Lieska je ker až 4 metre vysoký s drobnými plodmi v tvrdej škrupine. Pretože je všeobecne známa aj v Liptove, myslím si, že nie je potrebný jej podrobnejší opis.
Výskytuje sa v svetlých lesoch, hájoch a na okrajoch poľných ciest. Sú rozšírené v celej Európe, prednej Ázii a čiastočne aj v Severnej Amerike. Užívanou časťou sú plody – oriešky vybrané z tvrdej škrupiny.
Účinné látky a zloženie na 100 gramov čerstvých plodov: bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina a vitamíny - tiamín, riboflavín, niacín, pyridoxín, kyselina listová, kyselina pantoténová, vitamín C, vitamín A a prvky, sodík, draslík, vápnik, horčík, mangán, železo, meď, zinok, fosfor, síra, jód, chróm, selén a nikel. Lieskové oriešky sú zásadotvorné.
Liečebné účinky: Pri konzumácii treba oriešky dôkladne rozhrýzť alebo ich na jemnom strúhadle postrúhať, pretože sú ťažko stráviteľné. Postrúhané sú vhodné pre chorých s cukrovkou. Sú veľmi osožné pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní, na zlepšenie pamäti a na upokojenie. Lieskové oriešky sa používajú ako posilňujúci prostriedok pre chorých, rekonvalescentov, študentov a športovcov (spolu s medom). Konzumácia orieškov je vhodná pri srdcových a obehových chorobách.
Úprava: Oriešky sa používajú v najrozličnejších formách – orechové mlieko, orechové maslo, orechová pasta, orechové paštéty, do šalátov, sladkých obilných kaší (müesli) a podobne. Postrúhané sú vhodné aj ako plnka do celozrnných koláčov. Lieskové oriešky je vhodné pred konzumáciou umyť alebo namočiť do čistej vody. Potom sú chutnejšie a ľahšie ich požujete.
Recepty
Orieškovo – medová nátierka
100 gramov liekových orieškov, 4 polievkové lyžice medu. Lieskové oriešky najemno postrúhame a zmiešame s medom. Natierame na celozrnný chlieb alebo pečivo.
Sušené slivky v horkej čokoláde
Potrebujeme sušené slivky bez kôstok, rozpustenú horkú čokoládu, malý plátok masla alebo hery, lieskové oriešky alebo mandle.
Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu s kúskom masla. Do každej slivky vložíme lieskový orech. Naplnenú slivku napichneme na vidličku a ponoríme do roztopenej čokolády. Kladieme na papier alebo do papierových košíčkov, necháme v chlade stuhnúť. Do prípravy tohto dezertu odporúčam zapojiť aj deti, určite s prípravou rady pomôžu. Orechy doprajeme najmä deťom a študujúcej mládeži.
Dobrú chuť želá Eva