V kuchyni obaľovali cukety. Chlapec na terase
si objednal bryndzové halušky, pán iba niečo
chladené. Kuchyňa motorestu v Lopeji chutila
napríklad Ivane Christovej, exministrovi
Pavlovi Ruskovi, ale tiež fínskym účastníkom
majstrovstiev sveta v závesnom lietaní.
O Francúzoch je známe, že si potrpia na kvalitu, dlho stolujú, končia syrom a nechávajú po sebe neporiadok. Japonci potrebujú paličky, Taliani sú na cestoviny, Mexičania si nevedia predstaviť život bez kukurice, Česi bez piva, ale niekedy by im neuškodilo ani trochu pokory. Vodáci, čo stanovali pri Hrone a správali sa ako Viktorka od splavu, vzbudili pohoršenie u staršieho manželského páru: „Stydíme se, že jsou to naši,“ povedali.
ŠTYRI DOMY V BANKU
Tomáš Šarina a brat sa rozhodli podnikať pred jedenástimi rokmi. Presvedčili celú rodinu, aby im dovolila založiť ich štyri domy, poistili sa zmluvou o budúcej zmluve, a potom to nastalo. Od kúpy pozemku do začiatku stavby, čo znamená celé štyri roky, nerobili nič iné, len behali po úradoch! Papiere, kolónky, pečiatky. Raz tam, potom inde, neskutočná byrokracia.
„Jednoduchý objekt sme pôvodne chceli využívať len na organizovanie diskoték. Postavila nám ho firma, kúpil sa nábytok, veľa vecí sme si urobili sami. Na holej lúke nebolo nič. Museli sme vybudovať 250 metrovú vodovodnú prípojku, parkovisko, zabezpečiť si vlastnú čističku a kúpiť transformátor. Neskôr, keď bol interiér z časti vybavený, videlo sa mi účelné zaviesť aj kuchyňu s obsluhou“. V januári spustili prevádzku, v októbri sa ženil. Vo svojom mu nastreli stoly a pripravili hostinu.
„Najlepší pocit za jedenásť rokov? Keď sme splatili úver!“
PREŠPoRÁCI SÚ HOTOVÍ!
Medzi pravidelnou klientelou vyučeného elektrikára, neskôr amatérskeho čašníka z krčmy v Jasení, je niekoľko Bratislavčanov. Hovoria, keby bola dedina o sto kilometrov bližšie, určite by sa u neho prestravovali. Denné menu tvorí l0-l5 jedál. Na pomery v hlavnom meste perfektná ponuka za bezkonkurenčné ceny. Pritom varia z prvotriednych surovín, smažia na neprepálenom oleji, krájajú na čistých doskách. Nie je nič odpudzujúcejšie, ako stôl pretretý páchnucim vechťom.
PORIADOK MUSÍ BYŤ
Jedlo by malo tešiť jazyk aj nos. V lopejskom motoreste to tak je, no zistili napríklad zvláštnu vec: Ak začne jeden hosť s bačovským rezňom, celý deň idú bačovské rezne. Príde labužník na čínu, nestačia strúhať zázvor. Vojde chlap, objedná si guľáš, všetci chcú guľáš. Ako keby sa dohovorili. Spokojnosť klientely je na prvom mieste. „Sem-tam sa nájde nejaký vrták, ale tých poznajú aj v Carltone.“
Personál sa vydaril. Hygienu v celom objekte aj okolo neho si udržiava vo vlastnej réžii. Šarina má povesť správneho šéfa. Nepotrebuje na niečom bazírovať iba preto, aby dal najavo svoju autoritu. Ubytovacie kapacity zatiaľ neplánuje.Vidí, koľko okien zvykne svietiť na hoteli oproti. Záujem o diskotéky značne poklesol, problémy rieši v zárodku a sám. Ak sa niekomu „prehreje motor“ bez pardónu ho vyvedie do tmy. Boli aj takí, čo si viac u Tomáša nezatrsali.