Kvitne v druhom roku paličkou a má ružovo fialové kvety. Semená sú čierne, drobné a lesklé.
Pažítka pochádza zo Stredomoria a do celej Európy sa rozšírila asi v 16. storočí. Je veľmi obľúbená a zdravá. Užívanou časťou pažítky sú jej stvoly. Obsahuje vitamíny skupiny B, tiamín, riboflavín, niacín, vitamín C a z prvkov najvýznamnejší je obsah draslíka a vápnika. Ďalej obsahuje éterické oleje a silice. Pažítka patrí medzi listovú zeleninu a mali by ju v hojnej miere konzumovať ľudia, ktorým hrozí osteoporóza.
Pažítka podporuje trávenie a chuť do jedla, na jar je dobrým zdrojom vitamínov. Podporuje krvotvorbu a má upokojujúci účinok. Z troch skupín zeleniny – listovej, plodovej a koreňovej – práve listovú zeleninu si odborníci na výživu cenia najviac. Prečo? Pretože účinok jej dodáva vzácna a zázračná látka chlorofyl. Keď dopadnú slnečné lúče alebo rozptýlené slnečné svetlo na rastliny, rozštiepia sa v ňom molekuly vody a oxid uhličitý. Najprv vznikne neživý plyn, potom voda a tieto látky sa premenia na živú a upotrebiteľnú energiu. Zelené farbivo chlorofyl je skupina zelených pigmentov – silíc, niektorých rias a všetkých vyšších rastlín. V chlorofyle sa teda vlastne konzervuje slnečná energia, ktorej význam čaká ešte na docenenie. Chlorofyl zvyšuje imunitu organizmu a pomáha ničiť vírusy a baktérie. Slnečná energia skutočne robí zázraky, preto treba ovocie a plody trhať dozreté, a aj listovú, plodovú, koreňovú zeleninu a byliny zberať v čase najväčšieho slnečného jasu, teda medzi 11. a 14. hodinou, keď je obsah účinných látok najvyšší a obsah dusičnanov najnižší. Chlorofyl je vynikajúcim zdrojom horčíka v organickej forme. Nedostatok horčíka sa prejavuje trasom mihalníc, bolesťami v lýtkach, hlavy, zvýšenou nervozitou, poruchami spánku, zvýšenou náchylnosťou na choroby, zhoršenou látkovou premenou, neznášanlivosťou hluku, srdcovými ťažkosťami a hormónovými poruchami. Nedostatok horčíka možno vyrovnať pitím 0,5 litra zeleného nápoja denne. Dnes už nie je problém zadovážiť si zelené nápoje.
Nadrobno posekaná pažítka sa pridáva do šalátov, na chlieb s nátierkami, na zemiaky, do ryže a polievok.
Recepty
Tvarohová nátierka
V miske rozmiešame tvaroh, pridáme 1 biely jogurt, 1 malú červenú cibuľku, ktorú nakrájame na drobno. Pridáme soľ, prípadne nasekaný kôpor alebo pažítku. Inokedy môžeme pridať aj najemno pokrájanú kyslú uhorku alebo mrkvu.
Cesnaková nátierka
2-3 strúčky cesnaku nakrájame nadrobno, pridáme nastrúhaný syr tofu - môže byť údený alebo biely, 1 biely jogurt, dochutíme solčankou, 1 polievkovou lyžicou tatárskej omáčky, 1 kávovou lyžičkou horčice, 1 vajce uvarené natvrdo, ktoré postrúhame. Všetko dobre zamiešame a podávame s tmavým chlebom.
Dobrú chuť s pažítkou praje Eva