Strom aj ker sú opadavé aj vždy zelené, až 15 metrov vysoké, so svetlosivou kôrou. Kvetenstvo i súplodie figovníka nemajú medzi rastlinami obdoby. Nazýva sa sykónium. Raz až dvakrát za vegetáciu sa tvoria v pazuche listov zložené plody podobné hruške s otvorom uprostred rozšírenej časti, ktorá obsahuje drobné semená. Celá rastlina je prestúpená mliečnicami a pri poranení roní biely latex.
Figovník je úžitková drevina rastlina dávnej minulosti. Čitatelia Biblie ho poznajú nielen zo slov Ježiša Krista, ale aj zo Starého zákona. Dnes sa pestuje v mnohých odrodách najviac okolo Stredozemného mora, v stredoázijských republikách bývalého Sovietskeho zväzu, v západnej Indii, Afganistane, Iráne, Turecku, a ďalších krajinách.
Užívanou časťou sú plody zvané figy.
Figy obsahujú tieto látky: bielkoviny, tuky, sacharidy vlákninu a potrebnú energiu, z vitamínov obsahujú karotény prepočítané na vitamín A, tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), pyridoxín (B6), kyselina listová, kyselina pantoténová, vitamín C, z chemických prvkov obsahujú sodík (Na), draslík (K), vápnik (Ca), horčík (Mg), mangán (Mn), železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), fosfor (P), sira (S) a jód (I).
Figy majú liečivé účinky.
Konzumácia bieleho cukru a bielej múky nebezpečne znižuje v tele vitamíny skupiny B, najmä vitamín B1. Jeho nedostatok spôsobuje podráždenosť, zápal nervov, oslabenie srdcového svalu, náchylnosť na cukrovku, citlivosť na ťažké kovy. Zvýšená spotreba vitamínu B1 sa vyskytuje pri uvedených chorobných stavoch, ale aj pri chronickom alkoholizme, chorobách štítnej žľazy. Zlepšeniu výrazne napomáha podávanie dvoch polievkových lyžíc otrúb denne spolu s 10 orechmi a figami, ktoré obsahujú veľa vitamínu B1.
Nedostatok vápnika v strave má za následok vznik osteoporózy a osteomalácie (rednutie a mäknutie kostí). Možno im predchádzať hojnou konzumáciou plodín bohatých na vápnik – sezamu, maku, slnečnice, sóje, listnatých zelenín, okrúhlice, kapusty, zeleru, brokolice a sýtozelenej listovej zeleniny. Z ovocia sú to najmä figy, ktoré majú veľmi vhodný pomer vápnika a fosforu na obnovu kostného tkaniva.
Vysoký obsah vlákniny a organických kyselín fíg (okrem otrúb a ľanového semena) je veľmi účinný pri zápche. Denne sa podáva nalačno alebo večer ihneď po jedle 150 – 250 gramov fíg máčaných vo vode najmenej 12 hodín.
Rovnaké množstvo fíg sa podáva pri pečeňových a žlčníkových ťažkostiach mimo záchvatov bolesti.
Pri bronchitíde sa na uvoľnenie hlienov podávajú figy namočené v čaji Pulmoran, ktorý sa pije horúci niekoľkokrát denne.
Málokto má možnosť konzumovať čerstvé figy. Jeme ich zväčša sušené alebo máčané. Najvhodnejšie je konzumovať ich samostatne, aby s inými potravinami v našom žalúdku nekvasili.
Toto exotické ovocie je ľahko stráviteľné. Tehotné a dojčiace matky, adolescenti a všetci, ktorí sa zapájajú do fyzickej a psychickej činnosti, by mali figy konzumovať.
Recept
Figová griláž
100 g sušených fíg, 100 g sušených sliviek, 200 g sušených hrozienok, 50 g ovsených vločiek, šťava z pomaranča alebo domáca ovocná šťava, trochu rumu.
Sušené ovocie dobre umyjeme, necháme odkvapkať, všetko pomelieme, pridáme ostatné prísady a dobre zamiešame. Zmes natrieme na hrúbku 1 cm na oplátku, ďalšou oplátkou prikryjeme, zaťažíme a necháme v chlade postáť. Ostrým nožom pokrájame na obdĺžnikové rezy.
Sladkú dobrú chuť praje Eva