Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

„Na Badínskych vŕškach“ varili fučku

Horúca sobota ako stvorená na strávenie príjemného dňa. Hoci aj na futbalovom ihrisku, no nie pri futbale.

V badínskom športovom areáli sa už po druhý raz konalo folklórne stretnutie „Na Badínskych vŕškach“. Domáci si pri tejto príležitosti zároveň pripomenuli 775. výročie prvej písomnej zmienky o obci.

„Ľudia majú radi folklór a toto podujatie je práve o ňom, o tradíciách, o zábave,“ hovorí starosta Badína Stanislav Moravčík. Podľa jeho slov Badín má všetky predpoklady na to, aby sa toto folklórne stretnutie stalo tradičným. „Máme miesto – areál športového ihriska, máme ľudí, ktorí chcú toto robiť a máme tradície, ktoré sa oplatí udržiavať pre mladšie ročníky. Nechceme konkurovať Detve alebo Heľpe, ale dúfam, že sa aj naše podujatie zaužíva a ľudia tu budú radi chodiť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Po fučke bol veľký dopyt
Na pódiu sa počas celého dňa striedali účinkujúci ako na bežiacom páse. Jedni spievali, iní tancovali, nechýbali ani ľudoví rozprávači. O program bolo naozaj postarané, návštevníci sa teda nemali kedy nudiť. A že tiež nehladovali, to by mnohí prisvedčili. V rámci tohto podujatia sa totiž stáva tradíciou aj súťaž – Majstrovstvá sveta vo varení „hlobánskej fučky“. Voda, zemiaky, múka, soľ, bravčová masť, cibuľka alebo škvarky či slaninka. Z týchto zložiek sa varí „hlobánska fučka“ – tradičné „jedlo chudobných“, ktoré sa kedysi varilo v Badíne a okolí. „Kyslé mlieko k tomu, a ako sa vraví – za pár halierov sa človek slušne naje,“ hovorí Marta Moravčíková, jedna z organizátorov podujatia.
A tento rok bola fučka aj na predaj. „Minulý rok sa varila len súťažne, ale dopyt bol veľký. Tento rok sme sa preto rozhodli, že naše najlepšie kuchárky budú variť aj pre návštevníkov,“ povedal starosta. „Pamätám sa, keď som bol malý chlapec, stará mama nám varila fučku, striedala to so štiarcom a haluškami, také ľudové jedlá. Zemiaky a múka boli vždy doma,“ dodal. Tvrdohlavci alebo „hlobáni“, tak volajú Badínčanov už oddávna. A prečo „hlobánska fučka“, to už asi nikoho neprekvapí.

Skryť Vypnúť reklamu

Súťažiaci o súťaži
„Po prvýkrát“ – taký názov družstva si vybrali mladí dvadsaťroční chlapci, ktorí išli variť fučku prvý raz v živote. „My sme domáci hlobánci, preto si chceme vyskúšať súťažiť vo varení hlobánskej fučky,“ hovorí vyučený kuchár Peter Maruškin, ktorého vraj nahovorili kamaráti. „Síce nie sme odborníci, ale mama poradila, tak sa budeme snažiť.“ Chlapci sa veru snažili a hoci skončili poslední, svoju účasť na akcii neľutujú.
„Myslím si, že je dobré zachovávať tradície našich starých mám, preto sme sa zapojili do tejto súťaže,“ hovorí Emília Dobiášová z Horných Pršian, ktorá sa nesmelo priznala k tomu, že sa „tak trošku“ venuje vareniu aj profesionálne. „Pracujem ako kuchárka v školskej jedálni.“ Ako jediní „Nebadínčania“ si mysleli, že nemajú veľké šance na víťazstvo, no napokon neskončili zle – boli tretí.
Za družstvo „červených“ hovorí Ivan Marton: „My sme celé družstvo profesionáli, preto sme sa odvážili súťažiť na Majstrovstvách sveta vo varení hlobánskej fučky.“ Jeho kolegyňa Danka Fašková dodáva, že fučku varí jej rodina ešte aj dnes. „Ale keďže je to bezmäsité jedlo, chlapi si potom žiadajú ešte nejaké mäso,“ smeje sa. Podľa tohto družstva nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Napokon sa umiestnili na druhom mieste.
Družstvo „Moravčík es-er-o“ pod vedením Jána Moravčíka malo veselých členov. „Ja som varil fučku už ako dvanásťročný, neobávam sa preto konkurencie,“ vyhlásil bohorovne majster kuchár. Jeho kolegovia Gabo Karoľ a Mária Martonová sa s ním napokon tešili prvému miestu. Porota to nemala ľahké, lebo všetky štyri družstvá sa snažili a varili najlepšie, ako vedeli.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 557
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 526
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 198
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 719
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 266
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 223
  8. Po Slovensku na motorke 5 887
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 454
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ján Nosko - odovzdávanie Ceny primátora.

Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov.


TASR 11 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Práce na výstavbe nového mosta do mestskej časti Iliaš.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.


TASR 12 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


14 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


22 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?