Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Mestský chlapec si zabezpečil rodinu prácou v Taliansku, na dedine je šťastný

UŽ NIKDY BY SA NEVRÁTIL DO PANELÁKA

Rám, sklo, typická hnedožltá farba, na spodnom okraji názov salónu. V Telgárte sa zachovali podobné fotografie v každom druhom staršom dome no tie dve, čo visia v Petrovom podniku, sú bezpochyby unikát. Z oboch sa pozerá ten istý muž. Najprv v postoji hodnom panovníka, na druhej má oblečený telgártsky kroj. Z textu pod obrázkami čítame: Bulharský kráľ Ferdinand I., sasské knieža Coburg-Koháry (l86l-l948), majiteľ Muránskeho hradu, okolitých lesov a dedín pri častých poľovačkách pod Kráľovou Hoľou si rád posedel pri kamennom stole kráľa Matyáša s nápisom „Hic Mathias rex comedit ova sex“ (Tu Matiáš kráľ zjedol vajec šesť).

Skryť Vypnúť reklamu

BOLA TO SUPER ŠKOLA
Peter Vlček, mestský chalan z banskobystrického sídliska, sa vyučil za kuchára - čašníka s tým, že si založí vlastný podnik. Napriek tomu, že mal základ, dom po starých rodičoch v Telgárte, ale nechcel sa po uši zadĺžiť, rozhodol sa pobaliť kufre a odísť tam, kde pri sporáku zarobí viac ako slovenský lekár nad pacientom.
„Dvakrát po tri mesiace som najprv tvrdo pracoval na juhu Talianska u gazdu okolo viníc. Potom zasa chvíľu doma, ale len s tým, že ak sa naskytne prvá príležitosť, okamžite štartujem a idem späť.“ Mal šťastie. Po krátkom záskoku v záhradnej reštaurácii získal stabilné miesto v pizza bare v Solde, dedine s vybudovaným lyžiarskym strediskom, tisícdeväťsto metrov nad morom. Všetky peniaze, ktoré posielal domov, išli do rekonštrukcie a zariadenia podniku. Od komína po dlažbu, od chladničky po batérie nad dresom a poslednú panvicu v kuchyni. Už bol ženatý, zaľúbený a na tretí rok odluky čakali dieťa.
„Domov som sa dostal zriedka. Počas sezóny, ktorá trvala šesť mesiacov, vôbec. Manželka bola počas celého tehotenstva prakticky sama. Pamätám si, že za posledný mesiac pred pôrodom sme pretelefonovali vyše osemtisíc korún! Máme dcérku Luciu. Narodila sa dva dni pred mojim definitívnym návratom.“

MOLTO BENE!
Urobiť pravého „taliana“ je veľké umenie. Peter sa drží receptúr každej národnej kuchyne, nehrá machra a dbá: Ak pizza, tak pečená na správnej teplote a vyňatá z pece na sekundu presne. (Je skvelá!)
Veľkej obľube sa tešia jeho polievky, najmä rajčinová, z jedál vedú tri druhy mäsa a kuracích pečienok v zemiakovej placke. Podobnú špecialitu ponúkajú takmer v každom podniku, ale naozaj len podobnú. Peter má vlastný recept, technológiu výroby, mix ingrediencií a hlavnú zásadu: Placka musí byť zemiaková. Žiadna sušina ani polotovar. Normálna krumpľa, ošúpaná tesne pred nastrúhaním. „Kým som sa nepresvedčil, že kvalitu múky na kvalitnú pizzu robí spôsob jej skladovania, namiesil som desiatky pokusných, a stále to nebolo ono. Dnes si múku, nepoviem odkiaľ, dovážam.“
Peter Vlček otvoril svoju reštauráciu koncom novembra 2004. Mal iba dvadsaťštyri rokov!
Určite by si tam z chuti oblízalo vznešené prsty aj Jeho bulharské veličenstvo!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 509
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 541
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 217
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 033
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 840
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 554
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 930
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 669
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 615
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 510
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Chcú tak získať viac miesta pre zákazníkov

1m

Na zásah vyslali profesionálnych hasičov aj niekoľko tímov dobrovoľných hasičov z okolia.

18m

Historický objekt bude slúžiť kultúrnym a spoločenským účelom. Kvôli pandémii ho však zatiaľ nemôžu využívať.

37m
Prípravy testovania sú v plnom prúde, primátor ho bude riadiť z domácej karantény

Tomáš Abel bude víkendové testovanie riadiť na diaľku z domácej karantény.

56m

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

23 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

22 h

Už ste čítali?