O Čiernom Balogu je známe, že si potrpí na zachovávaní tradícií a úcte k vlastnej histórii. Dobre živenému folklóru a tamojším hudobno-speváckym súborom neujde ani jeden sviatok v kalendári, aby nevyniesli na svetlo typické zvyky a zábavu. Kto nevidel hrať starú formáciu Šukovcov, nevie, čo je čistá cigánska muzika. Kto nezažil balockú svadbu alebo fašiangy, nemá tušenie, ako chutí niektorá z miestnych špecialít. Určite nechýbali ani na oslavách 400. výročia prvej písomnej zmienky o obci Čierny Balog, ktoré sa uskutočnili v sobotu.
Hlavnému programu predchádzalo niekoľko sprievodných podujatí. Na slávnostnom zasadnutí obecného zastupiteľstva udelili čestné občianstvo Jánovi Kováčikovi, spisovateľom Petrovi Kováčikovi, Ladislavovi Ťažkému a rímsko-katolíckemu kňazovi Jozefovi Poláčekovi in memoriam. V piatok sa vydali po stopách SNP účastníci XXXIV. ročníka Pochodu vďaky. Na hrisku v Janošovke si kopli do lopty aj „starí páni“, niekdajší aktívni hráči domáceho Tatrana. Do súťaže o najlepšieho Baločana organizátorsky prispelo tiež miestne Komunitné centrum. Vyhlásilo l. ročník súťaže v kategórii najlepšia cukrárka a kuchárka.
Boli sme sa pozrieť, ako to vyzeralo v domoch, kde s pečením a varením práve finišovali. Od Štulrajterov sa niesla taká vôňa, že by sme trafili aj poslepiačky. Pani Anka už mala pripravené všetky štrúdle. Makovú, orechovú aj netradičnú kokosovú s marhuľami, čo jedna, to skvost. „Nepekávam vo veľkom, iba príležitostne, ale raz na svadbu som ich urobila až dvadsiatku stolov.“ Vysvetlila: Má stôl, na ktorom ťahá cesto. Jeden stôl, jedna štrúdľa, jedna štrúdľa štyridsať kúskov. Vynásobené dvadsiatimi, hora dobroty!
Antónia Medveďová práve hádzala do vriacej vody bryndzové pirohy. Balocké sú údajne inakšie, ako varia na Liptove. „Základ robíme z hladkej výberovej múky, ja pridávam aj trochu hrubej, k tomu vajce, soľ a zamiesim teplou vodou. Bryndzu zmiešam s tvarohom. Samotná by ušla do hrnca, hoci každý kúsok zatváram nie kolieskom, ale ručne. Takisto robím posyp. Bryndza, tvaroh, nasekaná pažítka a navrch horúce škvarky!“
Krásnu perníkovú chalúpku priniesla pred hodnotiacu jury Amália Schonová, najlepšia haruľa sa podarila Júlii Ťažkej.