Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Veľkolepé oslavy v Č. Balogu odštartovali malé hody

Štrúdle boli úžasné, pirohy takisto, haruľa zvlášť

O Čiernom Balogu je známe, že si potrpí na zachovávaní tradícií a úcte k vlastnej histórii. Dobre živenému folklóru a tamojším hudobno-speváckym súborom neujde ani jeden sviatok v kalendári, aby nevyniesli na svetlo typické zvyky a zábavu. Kto nevidel hrať starú formáciu Šukovcov, nevie, čo je čistá cigánska muzika. Kto nezažil balockú svadbu alebo fašiangy, nemá tušenie, ako chutí niektorá z miestnych špecialít. Určite nechýbali ani na oslavách 400. výročia prvej písomnej zmienky o obci Čierny Balog, ktoré sa uskutočnili v sobotu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavnému programu predchádzalo niekoľko sprievodných podujatí. Na slávnostnom zasadnutí obecného zastupiteľstva udelili čestné občianstvo Jánovi Kováčikovi, spisovateľom Petrovi Kováčikovi, Ladislavovi Ťažkému a rímsko-katolíckemu kňazovi Jozefovi Poláčekovi in memoriam. V piatok sa vydali po stopách SNP účastníci XXXIV. ročníka Pochodu vďaky. Na hrisku v Janošovke si kopli do lopty aj „starí páni“, niekdajší aktívni hráči domáceho Tatrana. Do súťaže o najlepšieho Baločana organizátorsky prispelo tiež miestne Komunitné centrum. Vyhlásilo l. ročník súťaže v kategórii najlepšia cukrárka a kuchárka.
Boli sme sa pozrieť, ako to vyzeralo v domoch, kde s pečením a varením práve finišovali. Od Štulrajterov sa niesla taká vôňa, že by sme trafili aj poslepiačky. Pani Anka už mala pripravené všetky štrúdle. Makovú, orechovú aj netradičnú kokosovú s marhuľami, čo jedna, to skvost. „Nepekávam vo veľkom, iba príležitostne, ale raz na svadbu som ich urobila až dvadsiatku stolov.“ Vysvetlila: Má stôl, na ktorom ťahá cesto. Jeden stôl, jedna štrúdľa, jedna štrúdľa štyridsať kúskov. Vynásobené dvadsiatimi, hora dobroty!
Antónia Medveďová práve hádzala do vriacej vody bryndzové pirohy. Balocké sú údajne inakšie, ako varia na Liptove. „Základ robíme z hladkej výberovej múky, ja pridávam aj trochu hrubej, k tomu vajce, soľ a zamiesim teplou vodou. Bryndzu zmiešam s tvarohom. Samotná by ušla do hrnca, hoci každý kúsok zatváram nie kolieskom, ale ručne. Takisto robím posyp. Bryndza, tvaroh, nasekaná pažítka a navrch horúce škvarky!“
Krásnu perníkovú chalúpku priniesla pred hodnotiacu jury Amália Schonová, najlepšia haruľa sa podarila Júlii Ťažkej.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 425
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 969
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 488
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 406
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 124
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 327
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 293
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 143
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Blíži sa k nám arktický vzduch, k najchladnejším bude patriť náš región

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platí výstraha druhého stupňa, teploty môžu klesať až na mínus 22 stupňov.

Ilustračné foto.

Komunitné testovanie v Banskej Bystrici: 8 459 otestovaných, 72 pozitívnych

Odborníci sa zhodli, že komunitné testovanie zamestnancov z okresu Banská Bystrica malo význam.

Horami, dolami. Folklórny súbor Mostár vydal k jubileu cédečko

Mostár sa vlani dožil krásneho životného jubilea. Pri príležitosti 65. výročia vzniku vydal v poradí tretie cédečko, na ktorom nájdete piesne z Horehronia, Čierneho Balogu a Pohronskej Polhory.

V Banskej Bystrici pokračuje komunitné testovanie pre zamestnancov

V Banskej Bystrici v nedeľu od 8.00 h do 18.00 h pokračuje dobrovoľné cielené komunitné testovanie pre zamestnancov na ochorenie COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?