Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Veľkolepé oslavy v Č. Balogu odštartovali malé hody

Štrúdle boli úžasné, pirohy takisto, haruľa zvlášť

O Čiernom Balogu je známe, že si potrpí na zachovávaní tradícií a úcte k vlastnej histórii. Dobre živenému folklóru a tamojším hudobno-speváckym súborom neujde ani jeden sviatok v kalendári, aby nevyniesli na svetlo typické zvyky a zábavu. Kto nevidel hrať starú formáciu Šukovcov, nevie, čo je čistá cigánska muzika. Kto nezažil balockú svadbu alebo fašiangy, nemá tušenie, ako chutí niektorá z miestnych špecialít. Určite nechýbali ani na oslavách 400. výročia prvej písomnej zmienky o obci Čierny Balog, ktoré sa uskutočnili v sobotu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavnému programu predchádzalo niekoľko sprievodných podujatí. Na slávnostnom zasadnutí obecného zastupiteľstva udelili čestné občianstvo Jánovi Kováčikovi, spisovateľom Petrovi Kováčikovi, Ladislavovi Ťažkému a rímsko-katolíckemu kňazovi Jozefovi Poláčekovi in memoriam. V piatok sa vydali po stopách SNP účastníci XXXIV. ročníka Pochodu vďaky. Na hrisku v Janošovke si kopli do lopty aj „starí páni“, niekdajší aktívni hráči domáceho Tatrana. Do súťaže o najlepšieho Baločana organizátorsky prispelo tiež miestne Komunitné centrum. Vyhlásilo l. ročník súťaže v kategórii najlepšia cukrárka a kuchárka.
Boli sme sa pozrieť, ako to vyzeralo v domoch, kde s pečením a varením práve finišovali. Od Štulrajterov sa niesla taká vôňa, že by sme trafili aj poslepiačky. Pani Anka už mala pripravené všetky štrúdle. Makovú, orechovú aj netradičnú kokosovú s marhuľami, čo jedna, to skvost. „Nepekávam vo veľkom, iba príležitostne, ale raz na svadbu som ich urobila až dvadsiatku stolov.“ Vysvetlila: Má stôl, na ktorom ťahá cesto. Jeden stôl, jedna štrúdľa, jedna štrúdľa štyridsať kúskov. Vynásobené dvadsiatimi, hora dobroty!
Antónia Medveďová práve hádzala do vriacej vody bryndzové pirohy. Balocké sú údajne inakšie, ako varia na Liptove. „Základ robíme z hladkej výberovej múky, ja pridávam aj trochu hrubej, k tomu vajce, soľ a zamiesim teplou vodou. Bryndzu zmiešam s tvarohom. Samotná by ušla do hrnca, hoci každý kúsok zatváram nie kolieskom, ale ručne. Takisto robím posyp. Bryndza, tvaroh, nasekaná pažítka a navrch horúce škvarky!“
Krásnu perníkovú chalúpku priniesla pred hodnotiacu jury Amália Schonová, najlepšia haruľa sa podarila Júlii Ťažkej.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 105
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 878
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 064
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 230
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 307
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 687
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 528
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 248
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 246
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?