Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Barista, majster Slovenska, kávu vraj nikdy nepije sám

Stano Cibuľa sa pred pár dňami vrátil z Japonska. V krajine vychádzajúceho slnka ako jediný reprezentoval Slovensko.


Stano Cibuľa sa pred pár dňami vrátil z Japonska. V krajine vychádzajúceho slnka ako jediný reprezentoval Slovensko. Dokázal, že aj keď u nás, pod Tatrami, kávové zrná nerastú, kvalitný nápoj dokážeme pripraviť. Rovnako ako konkurencia.


Keď sme sa pred troma mesiacmi stretli, tvrdil, že najlepší tréning na majstrovstvá sveta vlastne absolvuje v práci. Kvalitnú kávu totiž hosťom v banskobystrickom zariadení, ktoré patrí rodine známeho hokejistu, varí vždy, keď je na „pľaci“. Hovoril, že viac času mu určite zaberie teória. Porota vie niekedy súťažiacich fakt poriadne zaskočiť. Overil si to na domácej súťaži.
Celkom strune. Na majstrovstvách sveta ste boli prvý raz. Bol to adrenalín?
- Rozhodne. Keď som v hľadisku videl vyše sedemstočlenné publikum, nad hlavou veľkú obrazovku, periférne kameramana a porotcov, ktorí sledujú každý pohyb, bol to stres. Aspoň pre mňa. Jednoznačne.
Koľko porotcov hodnotilo vaše umenie?
- Päť chuťových a traja technickí.
A súťažiacich?
- V Tokiu nás bolo 47. Vrátane mňa, pričom každá krajina mala jedného zástupcu.
Dostaňte nás do obrazu. Čo všetko ste si museli na majstrovstvá doviezť z domu?
- K dispozícii sme mali iba mlynček a stroj, v ktorom sa nápoj pripravuje. Všetko ostatné, teda šálky, poháre, taniere, lyžičky som „napchal“ do batožiny. Suma sumárum 60 kilogramov.
Čím vás prekvapila konkurencia?
- Ľahkosťou, s akou niektorí dokázali komentovať to čo práve robili. Celý proces – od mletia kávy až po podávanie sme kompletne komentovali. Zistil som, že nadviazať kontakt s publikom vôbec nie je jednoduché. A baviť pritom seba, ale najmä ľudí v hľadisku už vôbec nie. Majstrovstvá sveta baristov sú totiž aj veľké predstavenie. Voňavá šou, čo teší a v závere ešte aj chutí.
Koľko nápojov a v akom časovom limite ste museli pripraviť?
- Po štyri espressá a cappucina a rovnaký počet ľubovoľných nápojov. Časový limit je striktne daný. Pätnásť minút.
Nie je to málo?
- Ako pre koho. Dá sa. Dlhodobý a poctivý tréning urobí svoje. Len sa vám nesmú triasť ruky, padať „nástroje“.
Kto bol práve v tejto časti podľa vás naj?
- Súťažiaca zo Švajčiarska. Kávu robila s úsmevom, v neskutočnej pohode, vlastne, zabávala sa. Z každého jej pohybu bolo cítiť, že sa jej tréma vyhýba.
Keď budete na takéto preteky chodiť pravidelne, možno rovnako sa zbavíte sa stresu.
- Dúfam.
Čím sa Stano Cibuľa, barista a majster Slovenska prezentoval pred porotou?
- Spojil som espresso s olivami, mandľovým sirupom a mliekom. S touto kombináciou som súťažil v kategórii nápoj.
Zaujímavá kombinácia.
- Nazval som ho Caffé martini Ide o to, že nápoj musí byť bez alkoholu. Podáva sa v sklenených pohároch, pretože v tomto prípade platí, že očami nielen jeme ale i pijeme.
A ako ste skončili?
- V druhej polovici. Keby som hodnotil sám seba poviem - na prvýkrát celkom slušne. Do budúcna sa hlavne musím zbaviť trémy.
Japonsko je stále krajina, kde sa mnohí z nás nedostanú. Najviac vás prekvapilo...
- Čistota. Na uliciach, v kaviarňach. Ochota ľudí, keď si neviete poradiť. Japonec chytí do rúk mobil, vyťuká informáciu a vzápätí naviguje, ktorým smerom sa najjednoduchšie dostanete do haly, kde sa súťaží. A robia to s úsmevom. Zaujali ma tiež špeciálne chodníky pre nevidiacich. Úžasné!
Predpokladám, že ste si vyskúšali tiež paličky a okrem suši dali tiež kávu. Chutila?
- V jednej kaviarni bola super. Jej majiteľ, zrejme fajnšmeker, sa bol dokonca pozrieť na našej súťaži. Tiež typ, ktorý vie, že učiť sa treba stále.
Existuje aj súťaž Latte art, v preklade kreslenie do kávy. Sú umelci, čo do šálky nakreslia celé krajinky.
- Videl som. Sú to fakt obdivuhodné kúsky. Niektorí dokážu zobraziť napríklad západ slnka, nakreslia dokonca celý les. Ja sa kresliť učím, zatiaľ zvládnem úsmev, srdce, stromček a mercedes.
Kaviareň BAMBOO, v ktorej pracujete, poznajú predovšetkým tí, pre ktorých je pitie tohto nápoja naozaj rituál. Povedali ste, že správne espresso je tak na dva hlty.
- Správne. A kto bol v Taliansku, mi to určite potvrdí.
Chodia za vami aj tí, ktorí sa pri príprave kávy chcú naučiť správny postup?
- Boli, a aj sú. Pre záujemcov robím školenia, ako na to. Mňa totiž teší, že chcú pripravovať vo svojich bistrách a kaviarňach hosťom kvalitu.
Hovorí sa, že obuvník chodí bosý, že lekár by vraj neoperoval vlastnú rodinu. Len nepovedzte, že vy – majster Slovenska, kávu nepijete?
- Pijem. Ale nikdy nie sám...




Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 906
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 503
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 574
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 223
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 909
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 601
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 099
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 845
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 544
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 732
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Skríningové testovanie sa v meste uskutoční cez víkend.

4 h
Zvážnica z Králik na Skalku je rozbitá, pri zjazdoch hrozia nepríjemné úrazy.

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

6 h
Preteky zrušili pre silný vietor a sneženie.

Výstrahu pre okresy Banská Bystrica a Brezno zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav na druhý stupeň.

8 h
Ilustračné foto.

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Brezne.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

8 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

6 h

Už ste čítali?