Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Jano Maťúš má kováčňu doma

Udupaná zem, v rohu miestnosti živý oheň. Kováčňa. Krásne čierne zviera, ktorému mal Jano Maťúš z Pohorelej v utorok urobiť „estekáčku“ je ešte niekde v poli.


Aby využil čas, rozžeraví pásovinu a začne ju tvarovať do podkovy.


Kováčske remeslo sa u Maťúšov dedí. Po starootcovskej drevenej kováčni ostalo len množstvo cenného náradia a skúsenosti. „V tejto ma už ako malého štupľa postavil nebohý otec na klátik pod mechmi, podal mi do ruky reťaz a prikázal: Ťahaj! Mal to všetko premyslené. Hoci som sa dobre učil, pichol ma do učňovky v Pohorelskej Maši. S výučným listom som nastúpil k sústruhu, on chodil takisto do práce... Spolu sme vstávali, vedno sme sa po šichte vracali domov. Do ďalšej smeny. Keď si to spočítam, fakticky od sedemnástich rokov hľadím do ohňa.“


KOLBEN VO VYHNI

V zadymenom priestore sa pomaly rozvidnieva. Na stene vedľa vystupujú z tmy dva rady rôznych kladív. Šesťdesiat kusov! A vedľa len o málo menej klieští. Jano je presvedčený, že takú výbavu už v žiadnej kováčni na Slovensku nenájdeme. „Napríklad, to, čo máte za chrbtom, je mašinka vyrobená v Prahe-Vysočanoch. Vrtačka Kolben-Daňek. Funkčná.“
Jej majiteľ potom nahlas zauvažuje, čo by dal za takú starožitnosť povedzme Japonec a oblúkom vracia na nákovu do červena rozpálené železo.
„Počujete tú muziku,“ hovorí, a aby zvonivé údery spestril, pridáva cifry. Kladivo trikrát cinkne na nákove, rytmus sa opakuje. Jano má v trochu priúdenej tvári toľko radosti, že by ju mohol predávať!“


SORTIMENT


Malé, veľké, stredné… U susedov za plotom sa pasie poník, toho ešte nepodkúval.Veľkosť podkovy nie je jediná vec, ktorú musí kováč riadne odhadnúť. Sú napríklad „ploché kone“. Ako človek aj kôň máva dosť často plochú nohu. V takých prípadoch treba vykuť na prednej časti podkovy poloblúk, ktorý hendikep koriguje.
„Kým neprišli Poliaci na patent s plátkom vídia, do podkov sa napríklad osádzali protišmykové skrutky. Vídium priváram elektródou.“
Ide o celoročné obutie ako u áut, podkovy by sa mali koňom vymieňať každých osem týždňov. Vždy po dvoch mesiacoch nový „dezén“. Je to napokon oficiálna norma. Mnohých gazdov tie zvieratá živia, pohybujú sa s nimi v ťažkých terénoch, no rešpektujú ju iba najzodpovednejší. Janovi sa tiež nepáči, že si podaktorí kúpia hotové podkovy a sami fušujú do vecí, ktorým nerozumejú.Z Maťúša neurobili majstra silácke reči, ale roky odstáte v šmykni a „hospodársky výsledok“.


OBUTÉ KRAVY


„Raz som si zrátal, že som nabil 3700 klincov do konských kopýt. Jeden obriadený kôň rovná sa štyri podkovy a tridsať klincov.“
Kováčňa má 37 rokov, Jano po päťdesiatke, pomaly sa ozývajú namáhané kĺby.
„Dakedy som podkúval aj voly a kravy. Voly to potrebovali ako ťažné zvieratá, statok chodil po asfaltke na pastvu až vysoko pod horu. Keby nemal podkovy, zničil by si ratice. Hociktorý gazda vám potvrdí, že od boľavej ratice môže krava stratiť mlieko. Keď bolo ešte družstvo a plné maštale kráv, do roka som vyrobil stovky podkov. Len si tak klopkali hore dedinou! A to nepočítam vedľajšie produkty: sekery, motyky, krompáče a capiny - náradie do hory, s ktorým sa dvíha guľatina.“
Opäť hučí ventilátor. Oheň ožíva, v pahrebe sa kumuluje 1200 stupňov optimálnej kováčskej horúčavy. „Môžeme si opiecť slaninu,“ žartuje Jano a chváli niekdajších Cigánov. „To boli takí špecialisti, že dokázali normálne, zo studeného železa, nakuť klince. A viete, kde? Pri štreke, na koľajnici!“


ŠKOLA


Tá vec vonku, pod prístreškom, čo pripomína náradie stredovekej mučiarne a skutočne ju volajú škola, je v podstate tesná ohrada, do ktorej sa napasuje kôň. „Niektoré sú mrchavé, treba ich dostať do popruhov, aby nerozkopali šmykňu a všetkých okolo. Inak by som ich nepodkul,“ vysvetľuje.
Maťúšovi vyrástol ak nie nástupca, tak určite dobrý parťák. Janov syn, vzdelaný mladý muž, má náročnú prácu, pod schodiskom tri motorky, ale takisto ako riadidlá či notebooky vie zobrať do rúk aj kováčske kladivo. Aby sme videli ako vyzerá synchronizovaná robota pri jednej nákove, odbieha zavolať suseda Čupku. Spoločne vysekávajú do podkovy drážku. Zo žeraviny odletujú kúsky kovu.
Zásteru máte, prečo si nechránite aj oči?
„Nezvykol som si,“ odpovedá Jano a len tak pre seba dodáva: „čo by som, Kristepane, stihol urobiť, keby som sa každú chvíľu babral s okuliarmi?“
Maťúš je fešný chlap. Keď prechádza z dverí do dverí, musí zohnúť hlavu. Ak mu niekto povie, že je dlhý, opraví ho: „Ja som vysoký. Dlhý je iba gad. Aby sme sa rozumeli: To je to, čo žije poležiačky. Preložené z pohorelčiny, had.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 587
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 693
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 330
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 758
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 274
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ján Nosko - odovzdávanie Ceny primátora.

Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov.


TASR 8 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Práce na výstavbe nového mosta do mestskej časti Iliaš.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.


TASR 10 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?