Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Z bystrickej „barmanskej výzvy“ postupujú do Slovenského kola traja barmani

Pastva pre chuťové bunky aj oči


„Páni a dámy, toto nie je práca, toto je životný štýl! Tieto dosky pre mňa znamenajú všetko!“ – toto nie sú výroky divadelného herca, aj keď vystúpenie od herectva ďaleko nemalo a skutočne sa pri produkcii bolo na čo dívať. Aj takto zabával pri miešaní svojho nápoja barman Peter Kelecséni divákov, ktorí prišli minulý týždeň na banskobystrickú časť súťaže „barmanskej výzvy“ Horeca Barman Challenge 2007.
Súťaž vznikla aj pod záštitou odborného časopisu Horeca, ktorý sa zaoberá problematikou gastronómie, hotelierstva, reštaurácií a cestovného ruchu. Jej cieľom je zviditeľniť a podporiť profesionálnych, ale i začínajúcich barmanov, ktorí sa takto môžu lepšie uplatniť v praxi. No súťaž myslí v juniorskej časti aj na študentov. Je to pre nich neoceniteľná možnosť konfrontovať vedomosti zo školy s praxou. Minulotýždenné, už piate kolo súťaže, patrilo banskobystrickému regiónu. Úlohy hostiteľa sa chopil Bamboo bar penziónu Boca.
Súťaž uvádzal Jozef Benian, jedna z najvýznačnejších barmanských osobností na Slovensku (jeden zo súťažiacich pri našej laickej otázke, kto je to Jozef Benian, len prevrátil oči: „Veď to je niečo ako barmanské božstvo!“). Tým, ktorí o barmanskej práci nemajú ani potuchy, povedal hneď z úvodu: „Je to práca veľmi ťažká. Nielen preto, že barman je často na nohách aj osemnásť hodín. Ale náročná je aj psychicky. Barman musí zniesť vrtochy hostí, ich narážky. Každú situáciu zvládnuť s úsmevom. Prejsť na humor a hostí zabaviť, upútať. Tak, aby prišli ešte raz. Aby sa podnik stal „ich“ podnikom.“
K samotnej súťaži – skutočne sa bolo na čosi dívať. Bola to pastva pre oči a kto mal možnosť namiešané nápoje ochutnať, aj pre chuťové bunky. Každý barman má totiž svoj štýl, čosi, čo barmani nazývajú „working flair“. Úlohou bolo namiešať svoj nápoj na báze koňaku (čo je zvlášť obtiažne, lebo tento nápoj nie je typický koktailový) a otvoriť na čas tri tretinkové pivá a energetický nápoj v plechovke. Pri miešaní nápoja nikto nekládol medze fantázii. No a na žonglovanie niektorých súťažiacich s koktailovými šejkrami by nemohli nič namietať ani skúsení cirkusoví artisti.
Napríklad Michal Kanev, ktorý mal tú výhodu, že sa predstavil na domácej pôde, sa rozhodol namiešať nápoj, ktorému dal názov „Gingernac“. Postavil ho na ochutení s nastrúhaným ďumbierom (ďumbier, zázvor, je po anglicky ginger a druhá časť názvu zas nesie názov po koňaku, ale z francúzštiny). To, čo popredvádzal, a zároveň komentoval, vyvolávalo vlny potlesku. „Pracoval som dva roky na Cypre“ - hovorí Michal - „kde som vlastne šéfoval baru, bola to dobrá škola. Ale som rád, že v Bystrici, tu u nás, pracujem pod vedením nášho šéfbarmana. Sú tu skvelé podmienky na to, aby som sa mohol ďalej zlepšovať.“ Nad otázku, kde sa učil žonglovať, sa až pýril: „V práci, ale aj doma som to skúšal dovtedy, kým mi to nešlo tak, ako som si to predstavoval...“
Ľudia z ulice, ktorí sa prišli pozrieť na súťaž barmanov, boli úprimne prekvapení atmosférou, aká tam vznikla. Pravda, vyrobili ju väčšinou samotní barmani, hoci do toho veľmi dobre padol aj hudobný „podmaz“. Jedinú barmanku v súťaži, Ivanu Juhasovú, ktorú poznali pod umeleckým menom „Hela“ privítali potleskom, za aký by sa nemusela hanbiť ani baletná primadona, a keď za pult nastúpil šťúply chlapík v bielej košeli a zelenej kravate, o ktorom sme sa dozvedeli, že sa volá Peter Kelecséni, dostal sa mu okrem potlesku pokrik: „Pozrite sa, ide barmanský guru!“
Za barovým pultom sa v profesionálnej súťaži vystriedalo deväť barmanov. Kým sa porota radila, divákov zabával Jozef Benian a jeho brat. Podelili sa aj s tým, čo je vo svete miešaných nápojov nové, čo v súčasnosti „fičí“. Tak sa prítomní napríklad mohli dozvedieť i to, že drink nemusí mať vždy len tekutú podobu. Možno ho podávať aj ako želé...
Na úroveň bystrickej časti súťaže sme sa opýtali aj šéfredaktorky časopisu Horeca Andrey Hlinkovej – Dibarborovej. Podľa nej bola veľmi vysoká: „Pozorne som sa pozerala, porota má skutočne ťažkú prácu. Hoci z regionálnej súťaže postupuje iba jeden súťažiaci, v Žiline vybrali dvoch. Neviem, či sa to nebude opakovať aj tu, v Bystrici...“
Jej slová sa naplnili. Dokonca ešte v širšom rozsahu. To, čo predviedli barmani zo stredného Slovenska, bolo natoľko vyrovnané, že na celoslovenské kolo vybrali až troch! Prvé miesto získal Peter Kelecséni, druhé udelili Maťovi Bednárikovi a tretie sa ušlo domácemu Michalovi Kanevovi.
„Teší ma,“ - povedal nám jeden z členov poroty Stanislav Cibula, ktorý nedávno reprezentoval naše vlajky na majstrovstvách sveta v príprave a podávaní kávy v Tokiu – „že sa do celoslovenskej súťaže dostal aj zástupca z nášho penziónu. Vyzerá to tak, že tu mám konečne nástupcu!“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 192
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 22 593
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 407
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 665
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 635
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 179
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 009
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 580
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 416
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 687
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Pred dom Zajacovcov chodí líška, je to vždy zážitok

Občas si pobehá aj s mačkami. Je to veľká maškrtnica, neraz si na lúku odnesie celý hrniec.

Tréner Chudý skončil, prichádza Poikonen

Po desiatich rokoch na banskobystrickej lavičke ďalší tréner z Fínska

Tuuka Poikonen

Monument v Majeri môže získať prestížnu európsku cenu

V uplynulom období získal Monument na vojnovom cintoríne niekoľko významných ocenení na domácej scéne, teraz má šancu bodovať na medzinárodnej úrovni.

Bystrica hľadá zdravotníkov na plošné testovanie

Skríningové testovanie sa v meste uskutoční cez víkend.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Už ste čítali?