Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Z bystrickej „barmanskej výzvy“ postupujú do Slovenského kola traja barmani

Pastva pre chuťové bunky aj oči


„Páni a dámy, toto nie je práca, toto je životný štýl! Tieto dosky pre mňa znamenajú všetko!“ – toto nie sú výroky divadelného herca, aj keď vystúpenie od herectva ďaleko nemalo a skutočne sa pri produkcii bolo na čo dívať. Aj takto zabával pri miešaní svojho nápoja barman Peter Kelecséni divákov, ktorí prišli minulý týždeň na banskobystrickú časť súťaže „barmanskej výzvy“ Horeca Barman Challenge 2007.
Súťaž vznikla aj pod záštitou odborného časopisu Horeca, ktorý sa zaoberá problematikou gastronómie, hotelierstva, reštaurácií a cestovného ruchu. Jej cieľom je zviditeľniť a podporiť profesionálnych, ale i začínajúcich barmanov, ktorí sa takto môžu lepšie uplatniť v praxi. No súťaž myslí v juniorskej časti aj na študentov. Je to pre nich neoceniteľná možnosť konfrontovať vedomosti zo školy s praxou. Minulotýždenné, už piate kolo súťaže, patrilo banskobystrickému regiónu. Úlohy hostiteľa sa chopil Bamboo bar penziónu Boca.
Súťaž uvádzal Jozef Benian, jedna z najvýznačnejších barmanských osobností na Slovensku (jeden zo súťažiacich pri našej laickej otázke, kto je to Jozef Benian, len prevrátil oči: „Veď to je niečo ako barmanské božstvo!“). Tým, ktorí o barmanskej práci nemajú ani potuchy, povedal hneď z úvodu: „Je to práca veľmi ťažká. Nielen preto, že barman je často na nohách aj osemnásť hodín. Ale náročná je aj psychicky. Barman musí zniesť vrtochy hostí, ich narážky. Každú situáciu zvládnuť s úsmevom. Prejsť na humor a hostí zabaviť, upútať. Tak, aby prišli ešte raz. Aby sa podnik stal „ich“ podnikom.“
K samotnej súťaži – skutočne sa bolo na čosi dívať. Bola to pastva pre oči a kto mal možnosť namiešané nápoje ochutnať, aj pre chuťové bunky. Každý barman má totiž svoj štýl, čosi, čo barmani nazývajú „working flair“. Úlohou bolo namiešať svoj nápoj na báze koňaku (čo je zvlášť obtiažne, lebo tento nápoj nie je typický koktailový) a otvoriť na čas tri tretinkové pivá a energetický nápoj v plechovke. Pri miešaní nápoja nikto nekládol medze fantázii. No a na žonglovanie niektorých súťažiacich s koktailovými šejkrami by nemohli nič namietať ani skúsení cirkusoví artisti.
Napríklad Michal Kanev, ktorý mal tú výhodu, že sa predstavil na domácej pôde, sa rozhodol namiešať nápoj, ktorému dal názov „Gingernac“. Postavil ho na ochutení s nastrúhaným ďumbierom (ďumbier, zázvor, je po anglicky ginger a druhá časť názvu zas nesie názov po koňaku, ale z francúzštiny). To, čo popredvádzal, a zároveň komentoval, vyvolávalo vlny potlesku. „Pracoval som dva roky na Cypre“ - hovorí Michal - „kde som vlastne šéfoval baru, bola to dobrá škola. Ale som rád, že v Bystrici, tu u nás, pracujem pod vedením nášho šéfbarmana. Sú tu skvelé podmienky na to, aby som sa mohol ďalej zlepšovať.“ Nad otázku, kde sa učil žonglovať, sa až pýril: „V práci, ale aj doma som to skúšal dovtedy, kým mi to nešlo tak, ako som si to predstavoval...“
Ľudia z ulice, ktorí sa prišli pozrieť na súťaž barmanov, boli úprimne prekvapení atmosférou, aká tam vznikla. Pravda, vyrobili ju väčšinou samotní barmani, hoci do toho veľmi dobre padol aj hudobný „podmaz“. Jedinú barmanku v súťaži, Ivanu Juhasovú, ktorú poznali pod umeleckým menom „Hela“ privítali potleskom, za aký by sa nemusela hanbiť ani baletná primadona, a keď za pult nastúpil šťúply chlapík v bielej košeli a zelenej kravate, o ktorom sme sa dozvedeli, že sa volá Peter Kelecséni, dostal sa mu okrem potlesku pokrik: „Pozrite sa, ide barmanský guru!“
Za barovým pultom sa v profesionálnej súťaži vystriedalo deväť barmanov. Kým sa porota radila, divákov zabával Jozef Benian a jeho brat. Podelili sa aj s tým, čo je vo svete miešaných nápojov nové, čo v súčasnosti „fičí“. Tak sa prítomní napríklad mohli dozvedieť i to, že drink nemusí mať vždy len tekutú podobu. Možno ho podávať aj ako želé...
Na úroveň bystrickej časti súťaže sme sa opýtali aj šéfredaktorky časopisu Horeca Andrey Hlinkovej – Dibarborovej. Podľa nej bola veľmi vysoká: „Pozorne som sa pozerala, porota má skutočne ťažkú prácu. Hoci z regionálnej súťaže postupuje iba jeden súťažiaci, v Žiline vybrali dvoch. Neviem, či sa to nebude opakovať aj tu, v Bystrici...“
Jej slová sa naplnili. Dokonca ešte v širšom rozsahu. To, čo predviedli barmani zo stredného Slovenska, bolo natoľko vyrovnané, že na celoslovenské kolo vybrali až troch! Prvé miesto získal Peter Kelecséni, druhé udelili Maťovi Bednárikovi a tretie sa ušlo domácemu Michalovi Kanevovi.
„Teší ma,“ - povedal nám jeden z členov poroty Stanislav Cibula, ktorý nedávno reprezentoval naše vlajky na majstrovstvách sveta v príprave a podávaní kávy v Tokiu – „že sa do celoslovenskej súťaže dostal aj zástupca z nášho penziónu. Vyzerá to tak, že tu mám konečne nástupcu!“

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  4. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  9. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  10. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 715
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 426
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 183
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 963
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 787
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 510
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 565
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 317
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj aký historický úspech dosiahli hokejisti, že Zlaté Moravce majú legionárskou posilou a legenda Nitry otvorene hovorí na adresu FC.


34m

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 14 h
Ilustračné foto.

Obnova ulice sa dostala medzi prioritne realizované projekty.


SITA 14 h
Ilustračné foto.

Horehronie ponúka viaceré atrakcie.


TASR 2. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


17 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


24 h

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 14 h

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Už ste čítali?