Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Z bystrickej „barmanskej výzvy“ postupujú do Slovenského kola traja barmani

Pastva pre chuťové bunky aj oči


„Páni a dámy, toto nie je práca, toto je životný štýl! Tieto dosky pre mňa znamenajú všetko!“ – toto nie sú výroky divadelného herca, aj keď vystúpenie od herectva ďaleko nemalo a skutočne sa pri produkcii bolo na čo dívať. Aj takto zabával pri miešaní svojho nápoja barman Peter Kelecséni divákov, ktorí prišli minulý týždeň na banskobystrickú časť súťaže „barmanskej výzvy“ Horeca Barman Challenge 2007.
Súťaž vznikla aj pod záštitou odborného časopisu Horeca, ktorý sa zaoberá problematikou gastronómie, hotelierstva, reštaurácií a cestovného ruchu. Jej cieľom je zviditeľniť a podporiť profesionálnych, ale i začínajúcich barmanov, ktorí sa takto môžu lepšie uplatniť v praxi. No súťaž myslí v juniorskej časti aj na študentov. Je to pre nich neoceniteľná možnosť konfrontovať vedomosti zo školy s praxou. Minulotýždenné, už piate kolo súťaže, patrilo banskobystrickému regiónu. Úlohy hostiteľa sa chopil Bamboo bar penziónu Boca.
Súťaž uvádzal Jozef Benian, jedna z najvýznačnejších barmanských osobností na Slovensku (jeden zo súťažiacich pri našej laickej otázke, kto je to Jozef Benian, len prevrátil oči: „Veď to je niečo ako barmanské božstvo!“). Tým, ktorí o barmanskej práci nemajú ani potuchy, povedal hneď z úvodu: „Je to práca veľmi ťažká. Nielen preto, že barman je často na nohách aj osemnásť hodín. Ale náročná je aj psychicky. Barman musí zniesť vrtochy hostí, ich narážky. Každú situáciu zvládnuť s úsmevom. Prejsť na humor a hostí zabaviť, upútať. Tak, aby prišli ešte raz. Aby sa podnik stal „ich“ podnikom.“
K samotnej súťaži – skutočne sa bolo na čosi dívať. Bola to pastva pre oči a kto mal možnosť namiešané nápoje ochutnať, aj pre chuťové bunky. Každý barman má totiž svoj štýl, čosi, čo barmani nazývajú „working flair“. Úlohou bolo namiešať svoj nápoj na báze koňaku (čo je zvlášť obtiažne, lebo tento nápoj nie je typický koktailový) a otvoriť na čas tri tretinkové pivá a energetický nápoj v plechovke. Pri miešaní nápoja nikto nekládol medze fantázii. No a na žonglovanie niektorých súťažiacich s koktailovými šejkrami by nemohli nič namietať ani skúsení cirkusoví artisti.
Napríklad Michal Kanev, ktorý mal tú výhodu, že sa predstavil na domácej pôde, sa rozhodol namiešať nápoj, ktorému dal názov „Gingernac“. Postavil ho na ochutení s nastrúhaným ďumbierom (ďumbier, zázvor, je po anglicky ginger a druhá časť názvu zas nesie názov po koňaku, ale z francúzštiny). To, čo popredvádzal, a zároveň komentoval, vyvolávalo vlny potlesku. „Pracoval som dva roky na Cypre“ - hovorí Michal - „kde som vlastne šéfoval baru, bola to dobrá škola. Ale som rád, že v Bystrici, tu u nás, pracujem pod vedením nášho šéfbarmana. Sú tu skvelé podmienky na to, aby som sa mohol ďalej zlepšovať.“ Nad otázku, kde sa učil žonglovať, sa až pýril: „V práci, ale aj doma som to skúšal dovtedy, kým mi to nešlo tak, ako som si to predstavoval...“
Ľudia z ulice, ktorí sa prišli pozrieť na súťaž barmanov, boli úprimne prekvapení atmosférou, aká tam vznikla. Pravda, vyrobili ju väčšinou samotní barmani, hoci do toho veľmi dobre padol aj hudobný „podmaz“. Jedinú barmanku v súťaži, Ivanu Juhasovú, ktorú poznali pod umeleckým menom „Hela“ privítali potleskom, za aký by sa nemusela hanbiť ani baletná primadona, a keď za pult nastúpil šťúply chlapík v bielej košeli a zelenej kravate, o ktorom sme sa dozvedeli, že sa volá Peter Kelecséni, dostal sa mu okrem potlesku pokrik: „Pozrite sa, ide barmanský guru!“
Za barovým pultom sa v profesionálnej súťaži vystriedalo deväť barmanov. Kým sa porota radila, divákov zabával Jozef Benian a jeho brat. Podelili sa aj s tým, čo je vo svete miešaných nápojov nové, čo v súčasnosti „fičí“. Tak sa prítomní napríklad mohli dozvedieť i to, že drink nemusí mať vždy len tekutú podobu. Možno ho podávať aj ako želé...
Na úroveň bystrickej časti súťaže sme sa opýtali aj šéfredaktorky časopisu Horeca Andrey Hlinkovej – Dibarborovej. Podľa nej bola veľmi vysoká: „Pozorne som sa pozerala, porota má skutočne ťažkú prácu. Hoci z regionálnej súťaže postupuje iba jeden súťažiaci, v Žiline vybrali dvoch. Neviem, či sa to nebude opakovať aj tu, v Bystrici...“
Jej slová sa naplnili. Dokonca ešte v širšom rozsahu. To, čo predviedli barmani zo stredného Slovenska, bolo natoľko vyrovnané, že na celoslovenské kolo vybrali až troch! Prvé miesto získal Peter Kelecséni, druhé udelili Maťovi Bednárikovi a tretie sa ušlo domácemu Michalovi Kanevovi.
„Teší ma,“ - povedal nám jeden z členov poroty Stanislav Cibula, ktorý nedávno reprezentoval naše vlajky na majstrovstvách sveta v príprave a podávaní kávy v Tokiu – „že sa do celoslovenskej súťaže dostal aj zástupca z nášho penziónu. Vyzerá to tak, že tu mám konečne nástupcu!“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 368
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 835
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 039
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 896
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 161
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 466
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 722
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 619
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 582
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Banskobystrická župa zatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) uzatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva cez leto malých aj veľkých na tri výstavy. Dostupné budú do konca augusta.

Radnica hľadá administratívnych pracovníkov na plošné testovanie

Počet Banskobystričanov nad 10 rokov, ktorých by sa testovanie malo týkať, sa pohybuje odhadom na úrovni približne 68-tisíc ľudí.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Brezne sa na plošné testovanie prihlásilo už viac ako 100 dobrovoľníkov

Primátor Brezna Abel hovorí, že urobí všetko pre to, aby nebolo ohrozené zdravie obyvateľov a aby všetko prebiehalo v poriadku a podľa pokynov.

Celoplošné testovanie na Covid-19 na Orave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?