Bača Jozef Kožiak robí okolo oviec 25 rokov. Dakedy ich mal pod palcom 800 kusov, teraz sa s valachom Otom Bartošom starajú o súkromných 85. Okrem jednej ovce, ktorú museli utratiť sami, žiadnu škodu nemali.Vlci to tam údajne obchádzajú, ku košiaru sa zatiaľ neopovážili.
Pýtame sa, aký bol rok. Podľa baču suchší a horúci. Vyskytli sa dni, keď vo výške tisíc metrov nad morom namerali 34 stupňov, ako na pláži!
Oštiepky od Kožiaka idú na odbyt. Dobrým dojmom pôsobí biele plátno na žinke a hlavne čistý riad. Salaš má svoju vodu. Prameň je len pár krokov od koliby. Strieška, ohrada a prostredie okolo neho sú dielom Paľa Repku. Ukazuje lístočky žeruchy. Je to prírodný „monitoring“ kvality žriedla, inak by tam nerástla. Tvrdí tiež, že má liečivé účinky. Bača sa chytá sekery, treba podložiť pod kotol.
Do Mitra chýba pár dní.
Podľa jednotlivých etáp celosezónneho pasenia oviec sa salašné obdobie končí 26. októbra, teda na Mitra (Demeter), alebo 7. novembra okolo Martina. Potom budú ešte bačovia vyháňať ovce na blízke lúky alebo na zamrznuté oziminy, kým nenapadne prvý sneh.