Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

Bryndza je pre hlavy štátu tabu

JE SPRÁVNE, ak má hotel punktičkárske chyžné, zdvorilé recepčné, svižnú obsluhu a kuchyňu, čo nevonia jedlami na jedno brdo ako z vojenskej kantíny.


František Ridzoň z Drábska takú vedie. V Brezne. Veľkú, čistú, s domáckym "šmakom" a s medzinárodnými poklonami.
“Človek si však musí dať trochu pozor, aby mu nenarástol nos dohora,“ hovorí o pocitoch úspešného muža a s úsmevom spomína, ako sa dostal k fachu. Mal pätnásť, najblbší vek, a že: rozhodnite sa, žiaci, kam ďalej, čo chcete v živote dosiahnuť. Nech nepočuje od mamy,“budeš v teple aj sa naješ“, na kuchárčinu a čašnícke plató ani nepomyslí. V škole sa mu to však začalo páčiť. Učivo, hodiny praxe, stále niečo nové, žiadna nuda. S vysvedčením o ukončení Stredného odborného učilišťa v Banskej Bystrici sa vrátil domov. Bola streda, v piatok nastúpil do práce v breznianskom hoteli. Tri dni kmital v obsluhe, potom ho zavolali na záskok do kuchyne a už tam ostal. Dodnes. Kuchyňa je pojem, Ridzoňovi rastie klientela. Dokonca osobná. Je pár ľudí v meste, ktorí sú ochotní sedieť a čakať, kým sa neuvoľní a neurobí im jedlo sám.
O prezidentoch
Varil Kováčovi, Gašparovičovi dokonca dvakrát, Schuster chýba. Musel by mať veľmi zlú pamäť, aby sa mýlil. “Pripravovať tabuľu za asistencie osobného hygienika hlavy štátu, absolvovať všetky kontroly dátumov spotreby, ochutnávku jedla s tým, že sa vám doslova díva na ruky a všetko úzkostlivo sleduje, je po prvý raz dosť stresujúce. Po niekoľkých premiéroch, diplomatoch či opakovaných zahraničných delegáciách si na všetky procedúry zvyknete. Naučíte sa aj to, že bryndza v menu pre prezidenta je absolútne tabu. V žiadnej podobe, v nijakom prípade. Všetko okolo je jedna veľká zodpovednosť. Ale môžete povedať, mal som tú česť…
O snoch
“Chcel by som ísť von. Nielen za zárobkom, hoci aj to láka. Peniaze sú potrebné. Mám rodinu, dve deti, k podstatným záväzkom mi pribudla funkcia v domácej hasičskej organizácii, napriek tomu uvažujem. Tri mesiace profesionálnych skúseností nedá žiadna škola. Bol som len pár dní reprezentovať slovenskú kuchyňu v Poľsku, takže viem, aké to je.“
O vďačnosti
Škola je škola, prax je prax. Nastúpil do kuchyne a nevedel vykosťovať mäso. Naučil ho to vtedajší šéf, Vojtech Štulajter z Dobroče. “Môžem napríklad s čistým svedomím povedať, že taký maďarský guľáš, ako navaril on, ja nenavarím! Ani kolegovia, ktorí odišli a varia vo svete. Čo ako sme sa mu pozerali na prsty, prosto, taká chuť sa nezopakuje. Koľko ráz sme si medzi sebou hovorili, ten Vojto tam musel ešte voľačo dať... Bol pre mňa Pán kuchár a stále je. Za veľa mu vďačím.“
Čo má rád
Samozrejme svojich blízkych. Spomína manželku, dcérku a syna. S tatkovskou pýchou naznačuje, že chlapcova cesta sa od jeho zásadne odkláňa. Baví ho technika. Má dvanásť rokov a s obľubou číta odborné časopisy, ktoré sa venujú konštruktérstvu a vývoju áut.
Zhodujeme sa, že rutina v gastronómii je nebezpečná vec. Obmedzuje. Mnohí kuchári so zjavným talentom ustrnuli, lebo sa boja experimentovať .
“Murár postaví dom, ale nemôže ho ochutnať. My máme svoju prácu sústavne pod kontrolou. Kedykoľvek si môžeme overiť kvalitu práce. Prípadne ako to robí konkurencia."
Najhoršiu skúsenosť má zo študentských čias. Bol tretiak, keď v Bystrici prepukla aféra s hranolkami vyprážanými na indulone.
"Ja som ich dokonca jedol. mali síce zvláštu vôňu, ale kto by vôbec tušil, od čoho?! Prišli sme na to, keď sme ich nestihli dojesť. Vychladnuté ostali biele. Krém vyšiel na povrch."
Pri otázke, prečo je na svete tak málo šéfkucháriek, použil klasický smeč: Vraj chlapi varia s láskou a ženy preto, že musia. On nemusí sladké. Uvarí, upečie, ale najradšej pracuje s mäsom. Osobitne si potrpí na vizuálnej stránke jedla. Jednoducho, záleží mu na pekných tanieroch. Pomáhajú mu pri tom aj kolegovia, ale prvotný návrh je jeho. Ak tam chýba, musí ísť tanier späť. Na tom trvá.
O nadčasoch a dobrej polievke
Mať rozvetvenú rodinu je väčšinou požehnanie a platí to najmä na vidieku. František Ridzoň vďaka svojej profesii má často dojem, že sa mu príbuzenstvo stále rozrastá, hoci svadieb ubúda a najčastejšou udalosťou sú pohreby a kary. Inými slovami pozývajú ho k stolu, no najprv naň musí pripraviť. Vezmime si taký hovädzí vývar: podľa Františka Ridzoňa pochutiny, čiže soľ, korenie, vegetu, prípadne bujón dávame do hrnca ako prvé a zásadne do studenej vody.
O šéfkuchárovi
Riaditeľ breznianskeho hotela Ľubomír Garaj je na novom pôsobisku iba štyri mesiace. To mu však ako človeku z branže úplne stačilo, aby vedel, že Fero Ridzoň je odborník na správnom mieste.
“Že je tvorivý, dokazuje každý deň rozmanitostou a jedinečnosťou menu, preto sem hostia chodia. Máme pozitívne odozvy na kvalitu ponuky. Tu sa nestane, aby bolo niečo rovnakej chuti. Rozmanitosť totiž nie je len v skladbe jedla: mäso, zelenina, cestoviny, ale v chuti. Čiže ak si klient objedná niečo, čo má byť pikantné, nedostane jedlo, že nebude vedieť dýchať. Šéfkuchár je v tomto smere doslova príkladom. Vie poradiť, napriek tomu sa nemusí báť, že poskytne „rozum“. Jednak má mnoho iných nápadov, a aj keď budú robiť dvaja to isté, jedinečný bude on.“

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  2. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  1. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  4. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  7. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  8. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  10. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 290
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 754
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 331
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 006
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 713
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 153
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 186
  8. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 825
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 2 414
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 2 210

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali.
  2. Ľudovít Mravík: Covid-19: Po stopách Covidu. Relevantné údaje! Situácia v Európe: Česko epicentrom!
  3. Lubomir Zahora: Koľko je známych zriedkavých ochorení
  4. Otilia Horrocks: Aký je Váš plán B?
  5. Víťazoslav Würschner: Vážení redaktori Plus JEDEN DEŇ
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť.
  7. Sylvia Smatanová: Máme predsa lockdown
  8. Jano Richter: Dnešnému jubilantovi
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 099
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 983
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 473
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 980
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 798
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 570
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu 2 769
  8. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 2 730
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ušetrite pri kúpe predplatného SME.sk a zapojte sa do súťaže o luxusné ceny.


6. dec

Diskusiu sledujte v utorok 7. decembra o 10. hodine.


6. dec

Plnofarebný časopis Čítanie s porozumením plný zábavných úloh a hier na 36 stranách pútavou formou rozvíja detské myslenie, logiku, kreativitu a sústredenie.


1. dec

Čas uzávery mesto využilo na úpravy.


6. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladého muža pritlačil pracovný stroj, zraneniam podľahol.


9 h

Na bojnickom OAIM mali v posledných dňoch hospitalizovaných viacero obéznych pacientov s koronavírusom. Nedostatok zdravotných sestier sa podpísal pod to, že nemocnica na internete požiadala o pomoc fyzicky zdatných mužov.


8 h

Spôsobil škodu neúmyselne. Starosta žiada úhradu v plnom rozsahu.


6. dec

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


5. dec

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali.
  2. Ľudovít Mravík: Covid-19: Po stopách Covidu. Relevantné údaje! Situácia v Európe: Česko epicentrom!
  3. Lubomir Zahora: Koľko je známych zriedkavých ochorení
  4. Otilia Horrocks: Aký je Váš plán B?
  5. Víťazoslav Würschner: Vážení redaktori Plus JEDEN DEŇ
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť.
  7. Sylvia Smatanová: Máme predsa lockdown
  8. Jano Richter: Dnešnému jubilantovi
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 099
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 983
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 473
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 980
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 798
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 570
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu 2 769
  8. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 2 730
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu