Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Bryndza je pre hlavy štátu tabu

JE SPRÁVNE, ak má hotel punktičkárske chyžné, zdvorilé recepčné, svižnú obsluhu a kuchyňu, čo nevonia jedlami na jedno brdo ako z vojenskej kantíny.


František Ridzoň z Drábska takú vedie. V Brezne. Veľkú, čistú, s domáckym "šmakom" a s medzinárodnými poklonami.
“Človek si však musí dať trochu pozor, aby mu nenarástol nos dohora,“ hovorí o pocitoch úspešného muža a s úsmevom spomína, ako sa dostal k fachu. Mal pätnásť, najblbší vek, a že: rozhodnite sa, žiaci, kam ďalej, čo chcete v živote dosiahnuť. Nech nepočuje od mamy,“budeš v teple aj sa naješ“, na kuchárčinu a čašnícke plató ani nepomyslí. V škole sa mu to však začalo páčiť. Učivo, hodiny praxe, stále niečo nové, žiadna nuda. S vysvedčením o ukončení Stredného odborného učilišťa v Banskej Bystrici sa vrátil domov. Bola streda, v piatok nastúpil do práce v breznianskom hoteli. Tri dni kmital v obsluhe, potom ho zavolali na záskok do kuchyne a už tam ostal. Dodnes. Kuchyňa je pojem, Ridzoňovi rastie klientela. Dokonca osobná. Je pár ľudí v meste, ktorí sú ochotní sedieť a čakať, kým sa neuvoľní a neurobí im jedlo sám.
O prezidentoch
Varil Kováčovi, Gašparovičovi dokonca dvakrát, Schuster chýba. Musel by mať veľmi zlú pamäť, aby sa mýlil. “Pripravovať tabuľu za asistencie osobného hygienika hlavy štátu, absolvovať všetky kontroly dátumov spotreby, ochutnávku jedla s tým, že sa vám doslova díva na ruky a všetko úzkostlivo sleduje, je po prvý raz dosť stresujúce. Po niekoľkých premiéroch, diplomatoch či opakovaných zahraničných delegáciách si na všetky procedúry zvyknete. Naučíte sa aj to, že bryndza v menu pre prezidenta je absolútne tabu. V žiadnej podobe, v nijakom prípade. Všetko okolo je jedna veľká zodpovednosť. Ale môžete povedať, mal som tú česť…
O snoch
“Chcel by som ísť von. Nielen za zárobkom, hoci aj to láka. Peniaze sú potrebné. Mám rodinu, dve deti, k podstatným záväzkom mi pribudla funkcia v domácej hasičskej organizácii, napriek tomu uvažujem. Tri mesiace profesionálnych skúseností nedá žiadna škola. Bol som len pár dní reprezentovať slovenskú kuchyňu v Poľsku, takže viem, aké to je.“
O vďačnosti
Škola je škola, prax je prax. Nastúpil do kuchyne a nevedel vykosťovať mäso. Naučil ho to vtedajší šéf, Vojtech Štulajter z Dobroče. “Môžem napríklad s čistým svedomím povedať, že taký maďarský guľáš, ako navaril on, ja nenavarím! Ani kolegovia, ktorí odišli a varia vo svete. Čo ako sme sa mu pozerali na prsty, prosto, taká chuť sa nezopakuje. Koľko ráz sme si medzi sebou hovorili, ten Vojto tam musel ešte voľačo dať... Bol pre mňa Pán kuchár a stále je. Za veľa mu vďačím.“
Čo má rád
Samozrejme svojich blízkych. Spomína manželku, dcérku a syna. S tatkovskou pýchou naznačuje, že chlapcova cesta sa od jeho zásadne odkláňa. Baví ho technika. Má dvanásť rokov a s obľubou číta odborné časopisy, ktoré sa venujú konštruktérstvu a vývoju áut.
Zhodujeme sa, že rutina v gastronómii je nebezpečná vec. Obmedzuje. Mnohí kuchári so zjavným talentom ustrnuli, lebo sa boja experimentovať .
“Murár postaví dom, ale nemôže ho ochutnať. My máme svoju prácu sústavne pod kontrolou. Kedykoľvek si môžeme overiť kvalitu práce. Prípadne ako to robí konkurencia."
Najhoršiu skúsenosť má zo študentských čias. Bol tretiak, keď v Bystrici prepukla aféra s hranolkami vyprážanými na indulone.
"Ja som ich dokonca jedol. mali síce zvláštu vôňu, ale kto by vôbec tušil, od čoho?! Prišli sme na to, keď sme ich nestihli dojesť. Vychladnuté ostali biele. Krém vyšiel na povrch."
Pri otázke, prečo je na svete tak málo šéfkucháriek, použil klasický smeč: Vraj chlapi varia s láskou a ženy preto, že musia. On nemusí sladké. Uvarí, upečie, ale najradšej pracuje s mäsom. Osobitne si potrpí na vizuálnej stránke jedla. Jednoducho, záleží mu na pekných tanieroch. Pomáhajú mu pri tom aj kolegovia, ale prvotný návrh je jeho. Ak tam chýba, musí ísť tanier späť. Na tom trvá.
O nadčasoch a dobrej polievke
Mať rozvetvenú rodinu je väčšinou požehnanie a platí to najmä na vidieku. František Ridzoň vďaka svojej profesii má často dojem, že sa mu príbuzenstvo stále rozrastá, hoci svadieb ubúda a najčastejšou udalosťou sú pohreby a kary. Inými slovami pozývajú ho k stolu, no najprv naň musí pripraviť. Vezmime si taký hovädzí vývar: podľa Františka Ridzoňa pochutiny, čiže soľ, korenie, vegetu, prípadne bujón dávame do hrnca ako prvé a zásadne do studenej vody.
O šéfkuchárovi
Riaditeľ breznianskeho hotela Ľubomír Garaj je na novom pôsobisku iba štyri mesiace. To mu však ako človeku z branže úplne stačilo, aby vedel, že Fero Ridzoň je odborník na správnom mieste.
“Že je tvorivý, dokazuje každý deň rozmanitostou a jedinečnosťou menu, preto sem hostia chodia. Máme pozitívne odozvy na kvalitu ponuky. Tu sa nestane, aby bolo niečo rovnakej chuti. Rozmanitosť totiž nie je len v skladbe jedla: mäso, zelenina, cestoviny, ale v chuti. Čiže ak si klient objedná niečo, čo má byť pikantné, nedostane jedlo, že nebude vedieť dýchať. Šéfkuchár je v tomto smere doslova príkladom. Vie poradiť, napriek tomu sa nemusí báť, že poskytne „rozum“. Jednak má mnoho iných nápadov, a aj keď budú robiť dvaja to isté, jedinečný bude on.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 371
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 441
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 300
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 823
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 062
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 779
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 613
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 549
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 119
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 666
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Z Fiľakova hlásia 16 pozitívnych, v žiarskej osade je záujem o testovanie (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Testovanie v osade Pod Kortínou.

Trojhodinový sklz v Povrazníku dobehli. Prakticky všetko si však museli zabezpečiť sami

Testov zrejme nebude dosť, chcú preto v prvom rade otestovať svojich obyvateľov.

Testovanie sa začalo v Povrazníku so sklzom, nedodali im testy a certifikáty.

V Jakube ľudia trpezlivo čakajú, podľa veliteľa incidenty nemali

Pred futbalovým ihriskom v banskobystrickej mestskej časti Jakub postávali ľudia, ktorí sa chceli dať otestovať na nový koronavírus už pred siedmou hodinou ráno.

Aktivistka: Mnohí ľudia verili hoaxom, podarilo sa nám to zmeniť

Je predpoklad, že z Cementárenskej cesty sa prídu dať otestovať všetci, záujem je veľký.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z Fiľakova hlásia 16 pozitívnych, v žiarskej osade je záujem o testovanie (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?