Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Bryndza je pre hlavy štátu tabu

JE SPRÁVNE, ak má hotel punktičkárske chyžné, zdvorilé recepčné, svižnú obsluhu a kuchyňu, čo nevonia jedlami na jedno brdo ako z vojenskej kantíny.


František Ridzoň z Drábska takú vedie. V Brezne. Veľkú, čistú, s domáckym "šmakom" a s medzinárodnými poklonami.
“Človek si však musí dať trochu pozor, aby mu nenarástol nos dohora,“ hovorí o pocitoch úspešného muža a s úsmevom spomína, ako sa dostal k fachu. Mal pätnásť, najblbší vek, a že: rozhodnite sa, žiaci, kam ďalej, čo chcete v živote dosiahnuť. Nech nepočuje od mamy,“budeš v teple aj sa naješ“, na kuchárčinu a čašnícke plató ani nepomyslí. V škole sa mu to však začalo páčiť. Učivo, hodiny praxe, stále niečo nové, žiadna nuda. S vysvedčením o ukončení Stredného odborného učilišťa v Banskej Bystrici sa vrátil domov. Bola streda, v piatok nastúpil do práce v breznianskom hoteli. Tri dni kmital v obsluhe, potom ho zavolali na záskok do kuchyne a už tam ostal. Dodnes. Kuchyňa je pojem, Ridzoňovi rastie klientela. Dokonca osobná. Je pár ľudí v meste, ktorí sú ochotní sedieť a čakať, kým sa neuvoľní a neurobí im jedlo sám.
O prezidentoch
Varil Kováčovi, Gašparovičovi dokonca dvakrát, Schuster chýba. Musel by mať veľmi zlú pamäť, aby sa mýlil. “Pripravovať tabuľu za asistencie osobného hygienika hlavy štátu, absolvovať všetky kontroly dátumov spotreby, ochutnávku jedla s tým, že sa vám doslova díva na ruky a všetko úzkostlivo sleduje, je po prvý raz dosť stresujúce. Po niekoľkých premiéroch, diplomatoch či opakovaných zahraničných delegáciách si na všetky procedúry zvyknete. Naučíte sa aj to, že bryndza v menu pre prezidenta je absolútne tabu. V žiadnej podobe, v nijakom prípade. Všetko okolo je jedna veľká zodpovednosť. Ale môžete povedať, mal som tú česť…
O snoch
“Chcel by som ísť von. Nielen za zárobkom, hoci aj to láka. Peniaze sú potrebné. Mám rodinu, dve deti, k podstatným záväzkom mi pribudla funkcia v domácej hasičskej organizácii, napriek tomu uvažujem. Tri mesiace profesionálnych skúseností nedá žiadna škola. Bol som len pár dní reprezentovať slovenskú kuchyňu v Poľsku, takže viem, aké to je.“
O vďačnosti
Škola je škola, prax je prax. Nastúpil do kuchyne a nevedel vykosťovať mäso. Naučil ho to vtedajší šéf, Vojtech Štulajter z Dobroče. “Môžem napríklad s čistým svedomím povedať, že taký maďarský guľáš, ako navaril on, ja nenavarím! Ani kolegovia, ktorí odišli a varia vo svete. Čo ako sme sa mu pozerali na prsty, prosto, taká chuť sa nezopakuje. Koľko ráz sme si medzi sebou hovorili, ten Vojto tam musel ešte voľačo dať... Bol pre mňa Pán kuchár a stále je. Za veľa mu vďačím.“
Čo má rád
Samozrejme svojich blízkych. Spomína manželku, dcérku a syna. S tatkovskou pýchou naznačuje, že chlapcova cesta sa od jeho zásadne odkláňa. Baví ho technika. Má dvanásť rokov a s obľubou číta odborné časopisy, ktoré sa venujú konštruktérstvu a vývoju áut.
Zhodujeme sa, že rutina v gastronómii je nebezpečná vec. Obmedzuje. Mnohí kuchári so zjavným talentom ustrnuli, lebo sa boja experimentovať .
“Murár postaví dom, ale nemôže ho ochutnať. My máme svoju prácu sústavne pod kontrolou. Kedykoľvek si môžeme overiť kvalitu práce. Prípadne ako to robí konkurencia."
Najhoršiu skúsenosť má zo študentských čias. Bol tretiak, keď v Bystrici prepukla aféra s hranolkami vyprážanými na indulone.
"Ja som ich dokonca jedol. mali síce zvláštu vôňu, ale kto by vôbec tušil, od čoho?! Prišli sme na to, keď sme ich nestihli dojesť. Vychladnuté ostali biele. Krém vyšiel na povrch."
Pri otázke, prečo je na svete tak málo šéfkucháriek, použil klasický smeč: Vraj chlapi varia s láskou a ženy preto, že musia. On nemusí sladké. Uvarí, upečie, ale najradšej pracuje s mäsom. Osobitne si potrpí na vizuálnej stránke jedla. Jednoducho, záleží mu na pekných tanieroch. Pomáhajú mu pri tom aj kolegovia, ale prvotný návrh je jeho. Ak tam chýba, musí ísť tanier späť. Na tom trvá.
O nadčasoch a dobrej polievke
Mať rozvetvenú rodinu je väčšinou požehnanie a platí to najmä na vidieku. František Ridzoň vďaka svojej profesii má často dojem, že sa mu príbuzenstvo stále rozrastá, hoci svadieb ubúda a najčastejšou udalosťou sú pohreby a kary. Inými slovami pozývajú ho k stolu, no najprv naň musí pripraviť. Vezmime si taký hovädzí vývar: podľa Františka Ridzoňa pochutiny, čiže soľ, korenie, vegetu, prípadne bujón dávame do hrnca ako prvé a zásadne do studenej vody.
O šéfkuchárovi
Riaditeľ breznianskeho hotela Ľubomír Garaj je na novom pôsobisku iba štyri mesiace. To mu však ako človeku z branže úplne stačilo, aby vedel, že Fero Ridzoň je odborník na správnom mieste.
“Že je tvorivý, dokazuje každý deň rozmanitostou a jedinečnosťou menu, preto sem hostia chodia. Máme pozitívne odozvy na kvalitu ponuky. Tu sa nestane, aby bolo niečo rovnakej chuti. Rozmanitosť totiž nie je len v skladbe jedla: mäso, zelenina, cestoviny, ale v chuti. Čiže ak si klient objedná niečo, čo má byť pikantné, nedostane jedlo, že nebude vedieť dýchať. Šéfkuchár je v tomto smere doslova príkladom. Vie poradiť, napriek tomu sa nemusí báť, že poskytne „rozum“. Jednak má mnoho iných nápadov, a aj keď budú robiť dvaja to isté, jedinečný bude on.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  4. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Super zábava, super deň
  7. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 535
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 10 641
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 750
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 843
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 150
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 830
  7. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 670
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 044

Blogy SME

  1. Samuel Zubo: Neziskovky vyzývajú voličov v zahraničí: Voľte poštou! - mobilizácia voličov začala.
  2. Ľuboš Vodička: O víne zo Starej Hory, o kúzle osady zo Sebechlebov
  3. Jozef Varga: Počúvam aj Sodom
  4. Peter Kubica: Dnes bežíme z Košíc do Bratislavy
  5. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho.
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.6.1923)
  7. Miroslav Lukáč: Čo stojí ľudský život na Slovensku? Mne vyšlo 79920 Euro. Také lepšie auto.
  8. Ján Šeďo: "Novinári SME sú Sorosovou čriedou prasiat".
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 15 583
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 856
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 544
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 032
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 6 468
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 197
  7. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 209
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 743
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Lovec hradov Lukáš maleček na hrade Kreuzenstein v Rakúsku.

Navštívte pamiatky v blízkom okolí Slovenska.


15 h

Určite ste už boli na nejakom teambuildingu, kde sa vám buď páčilo alebo veľmi nie. Záleží to od viacerých faktorov, ktoré musia do seba zapadnúť.


23 h
RSC Hamšík Academy a Marek Hamšík

Zmenili trénera a zachránili tretiu ligu.


24 h

Aj v lete sa dá ušetriť na energiách. Ako na to, poradia bezplatne energetickí konzultanti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).


7. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z mesta uviedli, že na "túto iniciatívu skupiny občanov" nebudú reagovať.


TASR 20 h

Opel zrejme dostal na mokrej ceste šmyk.


20 h

Medzi Kriváňom a Mýtnou je aktuálne najviac stavebnej techniky na Slovensku.


7. jún

Prípad sme preverili priamo na riaditeľstve Strediska sociálnych služieb.


17 h

Blogy SME

  1. Samuel Zubo: Neziskovky vyzývajú voličov v zahraničí: Voľte poštou! - mobilizácia voličov začala.
  2. Ľuboš Vodička: O víne zo Starej Hory, o kúzle osady zo Sebechlebov
  3. Jozef Varga: Počúvam aj Sodom
  4. Peter Kubica: Dnes bežíme z Košíc do Bratislavy
  5. Vlasta Sedláková: Ako je to s naším štátnym dlhom? Je nižší ako za čias Fica a Pellegriniho.
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (9. - 15.6.1923)
  7. Miroslav Lukáč: Čo stojí ľudský život na Slovensku? Mne vyšlo 79920 Euro. Také lepšie auto.
  8. Ján Šeďo: "Novinári SME sú Sorosovou čriedou prasiat".
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 15 583
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 856
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 544
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 032
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 6 468
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 197
  7. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 209
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 743
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu