Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zdobil tabuľu pre summit NATO,aj pre prezidentských kuchárov

V OBDOBÍ PRVÝCH LETOV do kozmu nám vedci sľubovali veľmi fádnu budúcnosť.

Tvrdili, že nepotrvá dlho, a budeme len pregĺgať. Všetky kulinárske pôžitky nám pokrok skoncentruje do piluliek.
Našťastie, ľudstvo vie, čo je dobré, a Európa zvlášť. Po kantínach "na stojáka" a párkoch v rožku sa opäť vracia aspoň k jednému pokojnému stolovaniu denne. Napokon československá gastronómia nebola odtrhnutá od sveta ani v časoch klasických knedlí, bryndzových halušiek či týždňov ruských kuchýň.
Vo vychýrenej reštaurácii hotela Ambasador na Václavskom námestí v Prahe, kde to voňalo majoránkou, ale aj exotickým korením, sa vyučil Luděk Procházka. Istý čas pracoval v medzinárodnej škole s medzinárodnou kuchyňou, od roku 1998 sa venuje carvingu.
Ázia v Prahe
Vyrezávanie zeleniny a ovocia, vytváranie figurálnych prvkov z tuku, ľadu či slaného cesta má korene vo východnej Ázii. Český kuchár L. Procházka sa k tomu dostal cez výstavy, prostredníctvom špeciálnej literatúry, a cez kolegu-kuchára z Číny.
V roku 1998 si vážnejšie „říznul“ po prvý raz. Pomaly a isto odbúraval mýtus, že umeniu ázijských majstrov, ktorí už vtedy robili kurzy carvingu v Nemecku a vo Švajčiarsku, sa nikto iný nenaučí.
,,Začalo sa mi dariť na súťažiach v zahraničí. Zaujalo to aj u nás, v roku 2000 som už robil kurzy ja“.
Carving má svoju olympiádu. Traduje sa sto rokov, koná každý štvrtý. Každý rok sa organizuje svetová kuchárska výstava…
Snažím sa obsadiť aspoň jednu za dva roky a prezentovať sa svojimi kompozíciami, reprezentujem na olympiádach“.
Päť kruhov o inom
Na prvej sa mu podarilo dostať do zlatého pásma, na poslednej získal za 4 dni maximálny počet bodov. Zúčastnilo sa jej 36 štátov, súťažilo sa v národných, regionálnych, juniorských a špeciálnych vojenských tímoch. V zlatej kategórii, kde obstál aj L. Procházka, narátali vyše 60 prác. „Nezáväzne som skúšal aj modelovanie z tuku, konkrétne z kokosového masla, ale nie je na to čas. Dodnes mám tú sošku v chladničke.“
Pán Procházka usporiadal minulý týždeň kurz carvingu pre 15 študentov Hotelovej akadémie v Brezne.
Za svoj najväčší doterajší profesionálny úspech považuje účasť na príprave recepcie pre summit NATO, pre Medzinárodný menový fond a prípravu rautu pre šéfkuchárov hláv štátov, ktorí mali fórum takisto v Prahe.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 634
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 848
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 105
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 207
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 763
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 666
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 546
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 449
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 430
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 301
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Celoplošné testovanie.

Okres Brezno sa dostal do prvej desiatky slovenských okresov s najvyšším percentom pozitivity.

10 h
Vtedajší transplantačný tím

Prvým pacientom bol v tom čase 39- ročný František z Podkoníc.

10 h

Lyžiarske strediská sú v zložitej situácii, niektoré avizujú prepúšťanie zamestnancov. Dotkne sa to zrejme aj zamestnancov stredísk z Horehronia.

11 h
Július Koval

Rozhovor aj o tom, prečo musel skončiť pri mužstve tréner Miroslav Chudý

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

17 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

22 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?