Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Zdobil tabuľu pre summit NATO,aj pre prezidentských kuchárov

V OBDOBÍ PRVÝCH LETOV do kozmu nám vedci sľubovali veľmi fádnu budúcnosť.

Tvrdili, že nepotrvá dlho, a budeme len pregĺgať. Všetky kulinárske pôžitky nám pokrok skoncentruje do piluliek.
Našťastie, ľudstvo vie, čo je dobré, a Európa zvlášť. Po kantínach "na stojáka" a párkoch v rožku sa opäť vracia aspoň k jednému pokojnému stolovaniu denne. Napokon československá gastronómia nebola odtrhnutá od sveta ani v časoch klasických knedlí, bryndzových halušiek či týždňov ruských kuchýň.
Vo vychýrenej reštaurácii hotela Ambasador na Václavskom námestí v Prahe, kde to voňalo majoránkou, ale aj exotickým korením, sa vyučil Luděk Procházka. Istý čas pracoval v medzinárodnej škole s medzinárodnou kuchyňou, od roku 1998 sa venuje carvingu.
Ázia v Prahe
Vyrezávanie zeleniny a ovocia, vytváranie figurálnych prvkov z tuku, ľadu či slaného cesta má korene vo východnej Ázii. Český kuchár L. Procházka sa k tomu dostal cez výstavy, prostredníctvom špeciálnej literatúry, a cez kolegu-kuchára z Číny.
V roku 1998 si vážnejšie „říznul“ po prvý raz. Pomaly a isto odbúraval mýtus, že umeniu ázijských majstrov, ktorí už vtedy robili kurzy carvingu v Nemecku a vo Švajčiarsku, sa nikto iný nenaučí.
,,Začalo sa mi dariť na súťažiach v zahraničí. Zaujalo to aj u nás, v roku 2000 som už robil kurzy ja“.
Carving má svoju olympiádu. Traduje sa sto rokov, koná každý štvrtý. Každý rok sa organizuje svetová kuchárska výstava…
Snažím sa obsadiť aspoň jednu za dva roky a prezentovať sa svojimi kompozíciami, reprezentujem na olympiádach“.
Päť kruhov o inom
Na prvej sa mu podarilo dostať do zlatého pásma, na poslednej získal za 4 dni maximálny počet bodov. Zúčastnilo sa jej 36 štátov, súťažilo sa v národných, regionálnych, juniorských a špeciálnych vojenských tímoch. V zlatej kategórii, kde obstál aj L. Procházka, narátali vyše 60 prác. „Nezáväzne som skúšal aj modelovanie z tuku, konkrétne z kokosového masla, ale nie je na to čas. Dodnes mám tú sošku v chladničke.“
Pán Procházka usporiadal minulý týždeň kurz carvingu pre 15 študentov Hotelovej akadémie v Brezne.
Za svoj najväčší doterajší profesionálny úspech považuje účasť na príprave recepcie pre summit NATO, pre Medzinárodný menový fond a prípravu rautu pre šéfkuchárov hláv štátov, ktorí mali fórum takisto v Prahe.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 272
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 155
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 360
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 14 097
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 307
  6. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 10 117
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 256
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 980
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 8 926
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 808
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Útočník Šimun sa vrátil pod Urpín

Odchovanec topoľčianskeho hokeja sa dohodol na zmluve do konca sezóny 2020/2021.

Eduard Šimun ešte v michalovskom drese.

Zatvorených škôl je stále viac, tu je prehľad

Úplne zatvorená je napríklad Základná škola s materskou školou v Medzibrode.

Ilustračné foto.

Plaváreň na Štiavničkách počíta straty, zamestnancov prepúšťať nechcú

V období od marca do júna júna 2020 vykázala plaváreň z dôvodu zatvorenia prevádzky prepad tržieb zo vstupov a prenájmu plaveckých dráh vo výške 193 748 eur bez DPH v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Nerentabilný ranný spoj do Bujakova rušia

Mesto po dohode so SAD Zvolen od decembra ruší ranný spoj MHD na linke Brezno železničná stanica – Bujakovo s odchodom o 7.15 zo železničnej stanice a späť o 7.25 z Bujakova. Dôvodom je jeho nevyužiteľnosť a nerentabilnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Veľké testovanie Slovákov začne na budúci víkend na Orave

Testovanie bude bezplatné, ale zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude povinné alebo dobrovoľné.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

GRAFY: Ako sa vyvíja pandémia na Liptove

Rekordný prírastok zaznamenal v nedeľu okres Ružomberok.

Už ste čítali?