Tvrdili, že nepotrvá dlho, a budeme len pregĺgať. Všetky kulinárske pôžitky nám pokrok skoncentruje do piluliek.
Našťastie, ľudstvo vie, čo je dobré, a Európa zvlášť. Po kantínach "na stojáka" a párkoch v rožku sa opäť vracia aspoň k jednému pokojnému stolovaniu denne. Napokon československá gastronómia nebola odtrhnutá od sveta ani v časoch klasických knedlí, bryndzových halušiek či týždňov ruských kuchýň.
Vo vychýrenej reštaurácii hotela Ambasador na Václavskom námestí v Prahe, kde to voňalo majoránkou, ale aj exotickým korením, sa vyučil Luděk Procházka. Istý čas pracoval v medzinárodnej škole s medzinárodnou kuchyňou, od roku 1998 sa venuje carvingu.
Ázia v Prahe
Vyrezávanie zeleniny a ovocia, vytváranie figurálnych prvkov z tuku, ľadu či slaného cesta má korene vo východnej Ázii. Český kuchár L. Procházka sa k tomu dostal cez výstavy, prostredníctvom špeciálnej literatúry, a cez kolegu-kuchára z Číny.
V roku 1998 si vážnejšie „říznul“ po prvý raz. Pomaly a isto odbúraval mýtus, že umeniu ázijských majstrov, ktorí už vtedy robili kurzy carvingu v Nemecku a vo Švajčiarsku, sa nikto iný nenaučí.
,,Začalo sa mi dariť na súťažiach v zahraničí. Zaujalo to aj u nás, v roku 2000 som už robil kurzy ja“.
Carving má svoju olympiádu. Traduje sa sto rokov, koná každý štvrtý. Každý rok sa organizuje svetová kuchárska výstava…
Snažím sa obsadiť aspoň jednu za dva roky a prezentovať sa svojimi kompozíciami, reprezentujem na olympiádach“.
Päť kruhov o inom
Na prvej sa mu podarilo dostať do zlatého pásma, na poslednej získal za 4 dni maximálny počet bodov. Zúčastnilo sa jej 36 štátov, súťažilo sa v národných, regionálnych, juniorských a špeciálnych vojenských tímoch. V zlatej kategórii, kde obstál aj L. Procházka, narátali vyše 60 prác. „Nezáväzne som skúšal aj modelovanie z tuku, konkrétne z kokosového masla, ale nie je na to čas. Dodnes mám tú sošku v chladničke.“
Pán Procházka usporiadal minulý týždeň kurz carvingu pre 15 študentov Hotelovej akadémie v Brezne.
Za svoj najväčší doterajší profesionálny úspech považuje účasť na príprave recepcie pre summit NATO, pre Medzinárodný menový fond a prípravu rautu pre šéfkuchárov hláv štátov, ktorí mali fórum takisto v Prahe.