Široké okolie regiónu prišlo svojou účasťou podporiť kultúrnu akciu miestneho zastupiteľstva. Priamo v centre Ondreja nad Hronom, obce, ktorá je súčasťou Brusna, bolo mnoho stánkov prezentujúcich zvyklosti obyvateľov. Tí sú široko ďaleko známi ako „čipkári“. V minulosti totiž obchodovali s čipkami, ktoré boli žiadané aj v zahraničí. „Najčastejšie cestovali na Balkán a, samozrejme, po ceste museli aj niečo zjesť. Voda bola kdekoľvek, prísady si každý našiel sám,“ povedal poslanec Obecného zastupiteľstva v Brusne Peter Ivic. Tak vznikla charakteristická brusnianska pochúťka – čipkárske. Základom je hovädzie mäso, koreňová zelenina, zemiaky a trhance. A práve tie sú hlavnou ingredienciou pokrmu. Všetko sa to varilo v „mašinách“, nádobách z pozinkovaného plechu, teraz sú väčšinou z nerezu. Pripomenutie si týchto zvykov je ústrednou témou každoročnej akcie Čipkárskô. „Tento rok sme pripravili nové akcie, prehliadky tradícií, čipkárskych vozov, rekvizít. Naším hlavným cieľom je však pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov, a to v počte sústredených mašín na jednom mieste.“ Všetko vyvrcholilo vystúpením súťažiacich zo Superstar, kultúrny program bol však bohatý, zhromaždených ľudí zabávali aj ľudové skupiny a súbory. Súťažiaci – kuchári aj návštevníci sa stretli už po deviaty raz. Otcom myšlienky takýchto hodov je ďalší brusniansky poslanec Imrich Kolpak. „Prvýkrát sme zorganizovali Čipkárskô pred desiatimi rokmi, bol to „nultý“ ročník. Akási skúška, či sa akcia ujme. V regióne chýbalo niečo podobné, čo by nám pripomínalo našich predkov. Čipkárske varia aj v susednej Nemeckej alebo Medzibrode. Ale len v Brusne sa nám podarilo pritiahnuť ľudí z okolia, aby sa prizreli našej kultúre,“ zhodnotil Ivic. Hojnosť návštevníkov a krásne počasie boli znakom, že aj tento ročník sa vydaril.