Odborníci z A&M University v Texase dokázali, že šťavy z týchto plodov sú vhodnou prevenciou osteoporózy. Pritom práve rednutie kostí a ich krehkosť sú považované za jednu z civilizačných chorôb, ktorej sa človek môže len ťažko vyhnúť.
Podobné účinky preukázal tím doktora Fazeda Deyhima u laboratórnych myší pri použití pomarančovej dužniny. „Zatiaľ jen vieme, že to funguje. Teraz sa zameriame na mikroskopickou analýzu, aby sme zistili, na akom princípe k zlepšeniu do-šlo. Väčšinou dochádza k zníženiu hustoty kostí v dôsledku zvýšeného obsahu oxidantov. A citrusové plody obsahujú veľa antioxidantov,“ vyhlásil doktor Deyhim.
Ak sa podarí presne určiť látku, ktorá zlepšenie hustoty kostí ovplyvňuje, vedci ju pravdepodobne z citrusových plodov izolujú a bude možné vyrábať preparáty proti osteoporóze. Osteoporóza je nenápadná, no v pokročilejšom štádiu bolestivá choroba, ktorá vzniká veľmi pomaly. Postihuje milióny ľudí, predovšetkým žien, na celom svete, zvlášť vo vyššom veku. Vhodnou prevenciou sa však dá tomuto ochoreniu predísť.
Čo sú to antioxidanty? Kyslík je pre fungovanie nášho tela nevyhnutný. Bohužiaľ, najreaktívnejšie formy kyslíka sú škodlivé – navodzujú proces starnutia. Voľné radikály, ktoré vznikajú v dôsledku reaktivity kyslíka, spôsobujú poškodenie buniek a narúšajú imunitný systém.
Antioxidanty chránia bunky pred voľnými radikálmi. Viažu na seba kyslík a neutralizujú voľné radikály. Tým posilňujú obranné mechanizmy tela. Medzi antioxidanty patria vitamíny C a E, beta-karotén a selén.
Hoci sa pred voľnými radikálmi nemôžeme chrániť, vhodná strava alebo vitamínové a minerálne doplnky môžu organizmu zabezpečiť mierne zvýšené množstvo antioxidantov.
Autor: FN